Facebook-aksjon i innvandringskritiske grupper: Listhaug overøses med blomster

Sylvi Listhaug er helt overveldet av blomsterhavet på eget kontor. I flere innvandringskritiske grupper på Facebook oppfordres det til å sende blomster til ministeren.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det stormer rundt Sylvi Listhaug på Stortinget. Det har fått justisministerens mest lojale tilhengere til å sette i gang med en støtteaksjon på Facebook der de oppfordret folk til å sende Listhaug blomster.

Det har ført til at Justisdepartementet har blitt dynget ned av buketter.

– Jeg kommer ikke til å beklage at jeg har mottatt blomster. Jeg tar fullstendig avstand fra folk som er nynazister eller fronter rasisme. Det har jeg gjort mange ganger. Men jeg kommer ikke til å beklage for at folk har sendt meg blomster. Når jeg åpnet blomstene og leste kortene var det folk som er åpen om at de støtter Frp, støtter andre partier, det var lokallag og folk fra hele landet, skriver Listhaug til VG.

Helen Ingrid Andreassen, aktiv i Oslo Ap og overlevende etter Utøya-terroren, gikk fredag kveld ut på Twitter og fortalte om hvordan Utøya-overlevende reagerer med fortvilelse etter blomsteraksjonen til støtte for justisminister Sylvi Listhaug.

– Jeg får telefoner fra Utøya-overlevere som gråter og er fortvilet over hvordan Sylvi Listhaug skryter av blomstene hun får fra Facebook-grupper som sprer hat, sier hun til NTB.

les også

Støre til VG: Har ikke tillit til Listhaug som justisminister

Oppfordringen om å sende blomster til ministeren er blant annet lagt ut på Facebook-siden Vi som støtter Sylvi Listhaug og flere andre innvandringskritiske grupper på Facebook.

Profilbildet til Facebook-gruppen er av en mann, som har ordet «sosialisme» skrevet over seg, og som vanner et tre som det står «Islam» over. Gruppen har over 64 000 følgere.

OPPFORDRING: Den innvandringskritiske gruppen «Slå ring om Norge», som har opp mot 38 000 tilhengere, er et av gruppene på Facebook som oppfordrer folk til å sned Sylvi Listhaug blomster. Foto: Skjermdump

Listhaugs tilhengere har også dratt i gang en underskriftskampanje der de ber folk om å skrive under dersom de er imot mistillitsforslaget mot Listhaug.

«Vi er overbeviste om at hennes Facebook innlegg ad terror 9.3.18 ikke var ment slik AP sier de oppfattet det. Sylvi Listhaug er en dyktig og ærlig politiker og vi mener at denne saken er en mistolkning og bør ikke anses som annet.» står det skrevet på siden for underskriftskampanjen.

Ved 19-tiden viste siden at nærmere 15 000 hadde skrevet under.

«Slå ring om Norge»

En annen gruppe hvor medlemmer oppfordres til å sende blomster, er «Slå ring om Norge», hvor nærmere 38 000 har trykket «liker».

«Slå ring om Norge» er en høyreekstrem gruppe som flere ganger har kommet med voldsoppfordringer og har klare allusjoner til gammel, kjent nazipropaganda.

Gruppen skriver følgende under et innlegg om at «Asylsøkere bør DNA-testes, GPS-merkes og interneres i arbeidsleirer»:

«Alle asylsøkere hører hjemme i lukkede leire, og alle skal arbeide for kost og losji, medisinsk hjelp, lommepenger, klær, såpe, TV, DNA-test og GPS-brikke. Intet skal være gratis.»

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng gikk fredag ettermiddag ut mot «Slå ring om Norge», skriver NTB

– Her spres rasistisk propaganda og det oppfordres til drap mot ledende politikere fra flere partier, skriver Stenseng på Facebook.
Hun oppfordrer folk til å konfrontere uttalelsene i kommentarfeltene.

BLOMSTERHAV: Kontoret til Sylvi Listhaug er fylt av blomster fra støttespillere. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Helt vanlige folk

Teigen avviser over Aftenposten at flertallet av blomsterbukettene som kom til Listhaug fredag, stammer fra Facebook-aksjoner fra innvandringskritiske miljøer.

– Det er selvfølgelig sikkert noen slike som har sendt blomster, men jeg har lest alle kortene, og mesteparten kommer fra helt vanlig folk. Avsenderne er blant andre personer som stemmer Høyre, Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Frp. Det er stygt om de som har sendt blomster skal brunbeises som høyreekstreme, sier han til avisen.

– Overveldet

Bakgrunnen for stormen er Listhaugs Facebook-innlegg, der det over et bilde av væpnede krigere sto «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet.

Som følger, er hele det borgerlige regjeringssamarbeideter satt på spill etter at det ble fremmet mistillitsforslag mot justisministeren.

KRITISERER ERNA: Under dette innlegget skriver gruppen «Slå ring om Norge» at « Erna Solberg holder sin vernende hånd over utenlandske voldsmenn og kriminelle, og kaller oss hatefulle når vi snakker om det, og intolerante når vi ikke vil finne oss i det ...» Foto: Skjermdump

Listhaug sier til VG at hun er helt overveldet av blomsterbukettene som har strømmet inn.

– Jeg er helt overveldet. Flere hundre blomsterbuketter med nydelige kort er kommet i dag. Jeg vil takke hver og en som har sendt meg blomster. Det betyr utrolig mye for meg, og jeg er rørt av all denne støtten. Jeg vil også takke for all støtten jeg har fått på e-post, SMS, telefoner, brev, Facebook. Jeg er så glad for den støtten dere gir meg.

les også

Listhaug legger seg flat: – Jeg gir en uforbeholden unnskyldning

Mistillitsforslag

Torsdag og fredag stilte Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og MDG seg bak mistillitsforslaget som ble fremmet av Rødt.

Får mistillitsforslaget flertall, kan Solberg fortsette uten Listhaug, eller stille et kabinettsspørsmål. Det betyr at hun sier at hele regjeringen går av om ikke Stortinget gir Listhaug fortsatt tillit.

Statsminister Erna Solberg (H) vil bare svare Stortinget på om hele regjeringen stiller seg bak justisminister Sylvi Listhaug (Frp), skriver hun i en melding til VG.

Det betyr at hun altså ikke vil svare på om hun vil stille kabinettsspørsmål og at hele regjeringen dermed går av hvis det blir flertall for mistillit mot Listhaug.

KrF har ikke bestemt seg for hva de vil stemme ennå. Partiet har innkalt landsstyret til hastemøte mandag for å avgjøre spørsmålet.

Fremskrittspartiets stortingsgruppe har innkalt til krisemøte og bedt om å være i beredskap fra klokken 15 mandag ettermiddag. Også partiets statsråder vil kunne bli innkalt til møte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder