Nytt salmonellautbrudd i Norge

Folkehelseinstituttet bekrefter at ni personer i fem fylker har blitt syke av et nytt salmonellautbrudd. Nå forsøker de å finne smittekilden.

Pasientene er i alderen fra to til 91 år, og er bosatt i Oslo, Akershus, Buskerud, Rogaland og Vest-Agder, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider. De ble gjort oppmerksom på salmonellautbruddet gjennom en mikrobiologisk overvåkning.

Prøvene fra pasientene er tatt i januar og i begynnelsen av februar. Ifølge Folkehelseinstituttet er det påvist bakterier med lik DNA-profil hos alle de ni personene.

– Det er for tidlig å si om dette er et avgrenset utbrudd eller om det vil øke i omfang. Vi følger situasjonen nøye, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

VG har vært i kontakt med fylkeslegen i Oslo og Viken og fylkeslegen i Agder og fylkeslegen i Rogaland, som akkurat har blitt gjort kjent med det nye utbruddet. Ingen av dem ønsker derfor å uttale seg på nåværende tidspunkt.

Salmonella kan gi plager, men er stort sett ikke farlig. Vanlige symptomer er diaré, magesmerter, kvalme og i noen tilfeller feber. Plagene vil som regel gå over av seg selv, men ved vedvarende plager skal lege oppsøkes.

– Vi har ingen grunn til å tro at denne varianten er mer aggressiv enn andre salmonellaer, sier Vold til Dagbladet, som først omtalte saken.

VG har foreløpig ikke lykkes i å få kommentarer fra Folkehelseinstituttet torsdag kveld.

AVDELINGSDIREKTØR: Line Vold ved Folkehelseinstituttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Folkehelseinstituttet har valgt å sette i gang en undersøkelse av utbruddet i samarbeid med kommuneleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet. Det vil bli gjennomført et intervju med pasientene, og tatt prøver av mat og matrester for å finne smittekilden.

– Etterforskningsarbeid kan være komplisert og ta tid. I mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felleskilde, sier Vold.

Unngå smitte

For å unngå smitte av salmonella, er det viktig med generell god håndvask, skriver Folkehelseinstituttet.

Videre legger de til at det er viktig med håndvask etter spesielt håndtering av fuglebrett eller hos barn som har vært ute og lekt i områder hvor det er lagt ut mat til fugler.

Folkehelseinstituttet anbefaler videre rengjøring av fôringsplasser med bruk av klor for å redusere smittepresset.

Hvis man befinner seg i utlandet, anbefales det å sørge for at kjøtt er godt gjennomstekt eller gjennomkokt. I tillegg bør man unngå ikke-desinfisert drikkevann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder