14 års fengsel for Zedidni

Draptstiltalte Hassan Ben Mabrouk Zedini ble i Oslo tinghus i dag dømt til 14 års fengsel for drapet på sin kone Barbro Zedini.

Artikkelen er over 20 år gammel

Aktor i saken, Jan Glent, hadde lagt ned påstand om 13 års fengsel og fem års sikring for den drapssiktede ektemannen til Barbro Zedini. Fengselsstraffen ble altså enda strengere enn det aktor hadde bedt om, han ble imidlertid ikke dømt til sikring.

Nektet straffeskyld

Den draptstiltalte har hele tiden nektet straffeskyld etter tiltalen - at han skal ha kvalt og partert sin kone. Han anket dommen og bevisførselen på stedet.

Barbro Zedini ble funnet drept 17. mai i fjor i Gjersjøen i Oppegård. Hun hadde da vært borte siden lørdag 8. mai. Ektemannen, Hassan Zedini, ble pågrepet og siktet for drapet tre dager senere.

Ifølge tiltalebeslutningen gikk Hassen Ben Mabrouk Zedini løs på sin kone om morgenen 8. mai og kvalte henne i ekteparets leilighet på Etterstadsletta i Oslo. Senere samme dag skal han ha partert liket og dumpet det i Gjersjøen.

Tiltalte har i avhør på sin side hele tiden fastholdt at avdøde Barbro Zedini forlot leiligheten om morgenen 8.mai ved 7-tiden til et møte i anledning sin jobb som magedanserinne. Hvem eller hvor hun skulle til, har tiltalte ikke opplyst.

Motstridende forklaringer

Retten viser til at tiltalte har gitt en lang rekke motstridende forklaringer, og endret sine forklaringer etter hvert som nye opplysninger er blitt lagt fram. Retten mener derfor Hassen Zedinis forklaringer er så lite troverdige at de ikke kan brukes i bevisvurderingen.

Hårfunn, malingrester, funn av gjenstander som hører hjemme i Zedinis leilighet, registrert mobilbruk, opplysninger om lån av kassevogn, opplysninger om ekteparet Zedinis forhold var blant de mange indisiene som ble listet opp torsdag ettermiddag.

Fikk middag av Barbros mor

Retten konkluderte derfor med at Hassen Zedini er skyldig. I skjerpende retning pekte retten på at tiltalte spillte engstelig og nedbrutt ektemann i forhold til Barbros mor og søster i dagene etter at hun forsvant. Blant annet ble han servert middag av Barbros mor et par ganger i den perioden. Dette må i ettertid ha vært en tilleggsbelastning, mener retten.

Den strenge straffeutmålingen ble begrunnet med rettspraksis etter Siren-drapet i 1984. Ektemannen til Siren Dagmar Knudsen (29) ble dømt til 14 års fengsel for å ha drept sin kone og støpt henne inn i kjellergulvet.

- Ikke sinnsyk Rettspsykiaterne konkluderte med at Hassen Zedini ikke var sinnsyk eller bevisstløs da ugjerningen skjedde, men at han har mangelfullt utviklede sjelsevner. Rettspsykiaterne kan ikke si om det er fare for gjentakelse etter en lang fengselsstraff. Tiltalte ble derfor ikke dømt til sikring, slik aktor ba om.

En tidligere ektefelle sier hun er sjeleglad for at hun kom seg unna ham. Han blir beskrevet som en sterkt selvopptatt person med mangelfullt utviklede sjelsevner.

Ville gå fra rettssalen

Han skal ha dårlig impulskontroll, vanskelig for å tåle kritikk og omtales som manipulerende og uten evne til å tåle frustrasjoner over tid.

I retten har den 32 år gamle marokkaneren sittet rolig og hørt på anklagene som rettes mot ham. Han har notert en god del, men for det meste har han vært taus.

Da rettsmedisiner Per Hoff Olsen tidlig under saken forklarte seg om obduksjonen av Barbro, fortrakk ikke Hassan Zedini en mine.

Like før domsavsigelsen torsdag var tiltalte i ferd med å forlate rettslokalet. Advokat Oscar Ihlebæk fikk overtalt ham til å bli, mot at pressefotografene trakk seg lenger unna.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder