Stemplet som skurk

INNENRIKS

LARVIK (VG) Han er den eneste politimesteren i nyere tid som har gitt ordre om å skyte for å drepe. Det kostet ham helsen.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:22

Ivar L. Schrøens forbrytelse er at han som politimester tok med seg hjem en rekke politieffekter han mente han trengte å ha i beredskap. Det dreier seg blant annet om en kikkert, en aluminiumskasse, øreklokker, redningsvest, en liten lommelykt, en Leatherman, en kikkert med avstandsmåler, en satellittnavigator og en våpenbok.

- Dette er personforfølgelse, en meningsløs sak og unfair behandling, sier hans advokat Tor Erling Staff.

Macho-sheriff

Samlet skal gjenstandene Schrøen er tiltalt for å ha underslått, være verdt 50 000 kroner. Det dyreste var kikkerten med avstandsmåler (31 000), som Schrøen kjøpte etter Torp-aksjonen, fordi politiet ikke hadde utstyr til å beregne avstand under skarpe oppdrag. Kikkerten lå fortsatt i sin originalemballasje da den ble beslaglagt i en razzia hjemme hos Schrøen.

Politimester Ivar L. Schrøen gikk av med pensjon for snaut tre år siden, etter en dramatisk karriere som har satt varige spor i politimannen alle oppfattet som en tøff macho-sheriff.

Etterpå har han hatt to drypp, og vært preget av store angstproblemer. I flere år etter Torp-aksjonen levde han med drapstrusler, gikk bevæpnet og med skuddsikker vest. Han sendte bort familien under falskt navn, hadde alarm i huset og måtte av sikkerhetsmessige årsaker kjøres til og fra jobb i leiebil eller tjenestebil.

Søkte avskjed

Til slutt orket ikke «action-politimesteren» mer, han søkte avskjed i nåde og fikk det. Den siste drapstrusselen fikk Schrøen så sent som i april i år, men nå bryr ikke den syke og gamle eks-politimesteren seg om det lenger.

- Jeg er så gammel nå at de får bare ta livet av meg hvis de har interesse av det, sa Schrøen i retten. Men Schrøen vil ikke ha et ettermæle som bedrager.

- Jeg stiller meg helt uforstående til dette angrepet fra påtalemyndigheten. Politikammeret kunne bare tatt en telefon, så skulle de fått alt sammen tilbake, sa Schrøen i sin forklaring.