FULL STANS: Alle avganger og ankomster til og fra Norge var fredag morgen stanset. Ilustrasjonsfoto. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Datafeil skapte full stans i flytrafikken - ingenting tyder på hacking

De tekniske problemene som førte til full stans i flytrafikken til og fra Norge fredag morgen, er nå løst. Reisende må regne med forsinkelser i morgentimene.

Det melder Avinor klokken 06.15. Trafikken går etter hvert som normalt, men det vil bli noen følgeforsinkelser utover dagen.

Det var en time tidligere at Avinor meldte at alle avganger og ankomster var stanset inntil videre.

Problemet skyldtes at datasystemet som gir Avinors systemer informasjon om flyginger som skal trafikkere i norsk luftrom var nede i rundt tre timer.

– Når dette datanettverket er nede, kan man heller ikke avvikle flytrafikken. Vi startet å varsle cirka klokken 04.00 i dag. Det er umulig å si på nåværende tidspunkt når dette vil løse seg. Vi går ut med ny info så fort vi har det, sa kommunikasjonssjef Gurli Ulverud til VG.

– Feilen ligger utenfor Norge, og oppsto en gang i natt.

I en pressemelding opplyser Avinor at det ikke er noe som tyder på at systemene er hacket.

– Det er ingenting som per nå tyder på at hacking er årsak til databruddet, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud.

Til NTB sa Ulverud tidligere fredag at problemet lå i England.

– Vi vet at datasystemet som er nede, befinner seg der, men vi det ikke hva feilen er. Vi jobber selvfølgelig med å utbedre dette, men vi vet ikke hvor lang tid det vil ta før feilen er funnet og eventuelt rettet.

– Vi har spurt om dette gjelder andre land, men beskjeden er at det bare er Norge som er rammet. Det kan være noen unntak, men det vil i beste fall være ekstremt begrenset kapasitet. I praksis er det full stans i både utenriks- og innenrikstrafikken.

Avinor opplyste at de vil komme med løpende oppdateringer på sine nettsider om hendelsen og hvilke konsekvenser den får.

– Vi ber passasjerer forholde seg til denne informasjonen samt informasjon de får fra sitt flyselskap, skriver de i en pressemelding.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder