Kilder til VG: Taxfree-opprør i Frp var nær ved å velte Ernas statsbudsjett

Raseriet i Fremskrittspartiet mot KrFs krymping av taxfree-kvoten var nær ved å velte hele budsjettavtalen for statsminister Erna Solbergs regjering, ifølge VGs opplysninger. Ni representanter ville utsette, men et knapt flertall på 12 avgjorde avtalen om 2019-budsjettet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Flere kilder bekrefter overfor VG at det var stor stemning på Frps gruppemøte tirsdag kveld for å utsette godkjenningen av hele budsjettavtalen med KrF. Dette kunne fått uante konsekvenser for regjeringen.

Den som ledet an opprøret, skal ha vært tidligere justisminister Per Willy Amundsen, får VG opplyst.

Ifølge Frp-representant Carl I. Hagen var det et «allment raseri» i partiet mot at KrF bidro til å krympe taxfree-kvoten, mens Frp satt i budsjettforhandlinger med KrF.

Da hadde KrFs nestleder Olaug Bollestad bekreftet fra Stortingets talerstol at partiet ville stemme med opposisjonen: De ville krympe taxfree-kvoten som Frp-leder Siv Jensen hadde økt med to flasker i 2014 - forutsatt at man ikke kjøpte tobakk.

I stortingssalen ble forslaget vedtatt mot stemmene til Høyre, Frp og Venstre.

– Det er et allment raseri (mot KrF). Og de sier at de skal være samarbeidspartner i fremtiden, og så gjøre sånt, fnyste Hagen på vei ut av gruppemøtet tirsdag kveld.

Stort mindretall ville utsette

Tirsdag kveld får VG bekreftet at en stor del av Frps stortingsgruppe ikke ville gi godkjenning for den ferske budsjettavtalen som forhandlerne til de fire partiene Høyre. Frp, Venstre og KrF hadde anbefalt.

I en skarp votering på gruppemøtet ble imidlertid forslaget om utsettelse, og nye forhandlinger, forkastet med knapp margin:

Stemmetallet skal ha vært 12 for å godkjenne, mens ni av Frps stortingsrepresentanter ville utsette, ifølge VGs opplysninger.

Frp-leder Siv Jensen var ikke til stede på gruppemøtet. Ifølge VGs opplysninger stemte den ferske nestlederen Sylvi Listhaug imot utsettelsesforslaget.

Deretter ble budsjettavtalen godkjent, igjen med 12 mot ni stemmer.

Fikk mer i barnetrygd

Men gruppemøtet varte i to timer, mens alle satt og ventet på Frps forhandler, Helge Andre Njåstad, som skulle være med på pressekonferansen.

Hele seansen ble dermed en drøy time forsinket.

PÅ GANGEN: Carl I. Hagen og Helge Andre Njåstad etter Frp sitt gruppemøte i kveld. . Foto: MATTIS SANDBLAD

Tapte taxfree-slag

– Påfører man oss et slikt nederlag mens vi sitter i forhandlinger, så faller ikke dette i spesielt god jord. Vi kan ikke samarbeide slik i fremtiden, sa Helge Andre Njåstad etter gruppemøtet.

På spørsmål fra VG om hva som var den største kamelen å svelge, svarte Njåstad:

– 350 kroners grensa var det største tapet vårt. Men det blir ingen økning i bensin- og dieselprisene og eiendomsskatten går ned fra syv til fem promille.

Han mente at partiet hadde fått satt sitt stempel på budsjettet:

– Det er masse Frp-avtrykk i dette, sa han.

Forskudd på regjeringsdeltagelse

I budsjettavtalen fikk KrF-forhandlerne uttelling til sine kjernevelgere: Barnetrygden øker med 1000 kroner i året, og minstepensjonene øker tilsvarende 4000 kroner i året, fra 1.september neste år.

Også engangsstøtten ved fødsel økes med 20 000 kroner, til 83 140 kroner.

Kilder i regjeringssystemet sier at de anser avtalen med KrF som et rimelig «forskudd» på de videre forhandlingene med KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, om å utvide regjeringen Solberg til en flertallsregjering med KrF som ny partner.

KrF-kravet var opprinnelig å øke barnetrygden med 3200 kroner. Den har imidlertid stått på stedet hvil siden 1996, på dagens nivå, 970 kroner pr. barn pr. måned.

Øker trinnskatten

Regningen for KrFs uttelling til barna og pensjonistene i budsjettet delvis betales av de høyest lønte, ved at toppnivået i trinnskatten, de som tjener fra om lag 950.000 kroner og oppover, må betale noe mer i skatt.

KrF og regjeringspartiene tar også inn 438 millioner kroner i oppjustert kvotepris på statskassens salg av CO2-kvoter, og et ekstra utbytte fra statsselskapet Argentum på 500 millioner kroner.

Som VG meldte tidligere tirsdag, er partiene også enige om å fjerne den tollfrie grensen for netthandel på 350 kroner, men venter med dette grepet til 1. januar 2020.

les også

KrF krevde skatteøkninger i statsbudsjettet

KrF har fått regjeringspartiene med på å flytte 4, 3 milliarder kroner på 2019-budsjettet.

I motsetning til Frp, trengte KrFs gruppemøte bare en times tid på å enstemmig godkjenne forhandlingsresultatet fra forhandlerne Kjell Ingolf Ropstad og Hans Fredrik Grøvan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder