INGEN «QUICK FIX»: Frp-politiker Himanshu Gulati mener vi ikke bør lukke øynene for realitetene i Oslo. Foto: Petter Emil Wikøren

Frp-topp etter Vestli-problemene: – Starten på «svenske tilstander»

Forrige helg ble natteravnene utsatt for to ubehagelige hendelser på kort tid. Frp-politiker Himanshu Gulati mener dette vitner om en negativ trend i Oslo. Ap-politiker Jan Bøhler skylder på regjeringen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi kan ikke lenger lukke øynene for realitetene. Det vi ser i Oslo er eksempler på svenske tilstander, sier Himanshu Gulati, stortingsrepresentant for Frp og medlem av justiskomiteen, til VG.

Reaksjonen kommer etter at natteravnene i Vestli opplevde å bli sjikanert og å få kastet stein etter seg på Vestli i Oslo, hvorpå Politiet anmodet dem om ikke å patruljere i området.

Aftenposten skriver søndag at justisminister Tor Mikkel Wara varsler at det innen kort tid vil være 30 nye politifolk på plass i Groruddalen. Han sier det også er satt i gang tiltak for økt tilstedeværelse.

– Politi som blir kastet steiner på eller natteravner som blir trakassert fordi de er i feil bydel viser at noen prøver å etablere parallelbydeler uten lov og orden også i Oslo, sier Gulati.

Økt kriminalitet

Gulati er bekymret for det han mener er en synlig trend, i Europa for øvrig, men også i Norge. Utviklingen i Oslo kan snus, men det krever en rekke tiltak og er ikke noen «quick fix».

– Vi må kalle en spade for en spade. Fem skyteepisoder på to måneder i én bydel er ikke det Norge vi kjenner. Vi vil ikke bli Paris eller Stockholm, men om vi blir det eller ikke avgjøres i den tiden som nå kommer.

Han mener imidlertid at utviklingen ikke har vært like ille i Norge som andre steder. Dette mener han den blåblå regjeringen skal ha takk for.

– Det er tre viktige grep som kan tas, og jeg mener det er mye viktig som er gjort, samtidig som mer må gjøres. De to første tingene er å få en sterk reduksjon i antall asylsøkere i Norge, noe vi har sørget for, og å styrke satsingen på politiet i Oslo sør, noe vi har gjort.

I tillegg mener Gulati at det er viktig å få foreldre til barn og unge i utsatte områder til å ta mer ansvar.

– Vi er nødt til å si ifra. Politiet må si ifra, politikere må si ifra, og samfunnet må si ifra.

Skylder på regjeringen

Arbeiderpartipolitiker Jan Bøhler er ikke enig i at regjeringen har gjort en god nok jobb for å hindre den kriminelle utviklingen i Oslo. Han mener regjeringen selv bør ta noe av skylden for at ungdommer blir vervet av kriminelle gjenger.

– De har blant annet fjernet punktet som omhandler bekjempelse av organisert kriminalitet som hovedmål i departementets tildelingsbrev til politiet. Det er ingen tvil om at de kriminelle gjengmiljøene har fått mer spillerom de siste årene, sier Bøhler til VG.

KRITISK: Ap-politiker Jan Bøhler avviser påstandene fra Himanshu Gulati, og mener regjeringen har gjort at organiserte kriminelle miljøer har fått mer spillerom. Foto: Fredrik Solstad

Er du enig påstanden til Gulati om at det vi ser i Oslo er starten på såkalte «svenske tilstander»?

– Jeg har ikke noe behov for å lage sånne karakteristikker. Jeg føler det blir avsporing av debatten. Regjeringen burde heller konsentrere seg om å løse dette problemet. Foreløpig synes jeg ikke de har gjort noen god jobb.

Bøhler var selv en av initiativtagerne til natteravn-patruljen på Vestli.

– Jeg har patruljert sammen med ravnene og arbeidet de gjør, har stor positiv betydning for miljøet i dette området.

Gulati avviser imidlertid anklagene fra Bøhler.

– Det er en kjent kritikk fra Bøhler, men det er en kritikk jeg er uenig i. Politiet har fått flere midler, og mer fleksibilitet til å organisere sin egen innsats. Det har jeg også inntrykk av at de er fornøyd med selv, sier han til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder