POLITIADVOKAT: Henning Klauseie i Elverum. Foto: Frode Hansen

Idrettsleder siktet for overgrep mot åtte gutter

En trener fra Hedmark er siktet for overgrep mot åtte personer, inkludert voldtektsforsøk. Idrettslederen tilstår flere av forholdene.

Saken skal i følge NRK ha blitt kjent i høst, da mannens idrettsklubb varslet om dette i et brev til politiet. Da hadde en tidligere utøver meldt fra om at han var blitt utsatt for overgrep av treneren.

Politiets etterforskning avdekket en rekke overgrep som strekker seg i tid tilbake til 1980-tallet, noe som gjør at flere av forholdene er foreldet.

– Foreløpig har vi åtte personer som har fortalt veldig tydelig at de har blitt utsatt for seksuelle overgrep, men vi tror det er mørketall både i idrettsmiljøet og blant asylsøkere, sier politiadvokat Henning Klauseie i Innlandet politidistrikt til VG.

Tror det er mørketall

Mannen er nå siktet for voldtektsforsøk og seksuell omgang med mindreårige. Han er også siktet for å ha utnyttet sin posisjon og stilling, og forsøk på å påvirke forklaringen til en av de involverte, opplyser Klauseie.

– Han tok kontakt med en person etter at han ble siktet. Han ba denne personen lyve til politiet om at det ikke hadde skjedd noe ulovlig. På det tidspunktet overgrepet skjedde, var denne personen mindreårig. Påvirkningen skjedde nå i høst, sier han.

Ifølge NRK har politiet vært i kontakt med over 60 personer som de mener kunne ha vært utsatt for overgrep.

Overgrepene skal ha skjedd i forbindelse med mannens verv som trener og leder. Men også i forbindelse med at mannen var oppnevnt som verge for unge, mindreårige asylsøkere.

– Det skal ha skjedd både i forbindelse med trening, konkurranse og privat samvær, og både i inn- og utland, sier Klauseie til NRK.

Bekrefter seksuelle forhold

Ifølge flere fornærmede skal overgrepene ha startet i forbindelse med massasje og restitusjon, og utviklet seg til seksuelle overgrep. Idrettslederen skal også ha forgrepet seg flere ganger på samme person, ifølge NRK.

Mannens forsvarer, Vegard Aaløkken, sier til NRK hans klient har tilstått noen av forholdene.

– Han tilstår å ha trådt over noen grenser ovenfor noen personer uten at jeg vil gå nærmere inn på faktum mens saken fortsatt etterforskes, sier Aaløkken til NRK.

– Noen forhold ønsker han ikke å forklare seg om. Han forklarer seg om en del av de idrettsrelaterte forholdene, hvor han bekrefter at han har hatt seksuelle forhold med de mindreårige i rollen som trener, sier Klauseie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder