ELEVER: Tilsammen seks elever var ombord i bussen som kjørte av veien torsdag. Foto: Saltenposten-tipser

Full storm i nord: - Det rister godt i bygget

Fra torsdag kveld er det full storm på kysten av Nordland, og flere steder er isolert. Vindkastene på Spitsbergen har kommet opp i orkanstyrke.

Det er nå full eller sterk storm de fleste steder i nord.

– Det er mye vind fra sør i Nordland til og med opp til Svalbard. I Finnmark er det enkelte steder vindkast oppe i full storm, med 25 meter per sekund, og når vi kommer til Troms har vi noen steder med sterk storm, og vindkast på 30 meter per sekund, Rune Skoglund ved Meteorologisk Institutt.

– På Spitsbergen er det oppe i orkan, men det har faktisk spaknet litt. Det er vindkast på 35 meter per sekund, men det har vært kraftigere.

– Hva må folk passe på nå?

– Bruer er stengt flere steder, og ferger er innstilt. I Øst-Finnmark er det nok en del stengte flyplasser, sier Skoglund.

– Det er også stor snøskredfare, selv om jeg ikke har noen tro på at det er så mange som er ute og beveger seg akkurat nå.

I Valnesfjorden i Nordland blåste en buss med flere skoleelever av veien rundt klokken 15 torsdag.

– Det var totalt seks elever fra 1.-10- klasse ombord. Det var et kraftig vindkast som forårsaket ulykken. Det som nok var mest dramatisk for ungene, var at de måtte krype gjennom takluken for å komme seg ut av bussen, sier rektor ved Valnesfjorden skole, Randi Myrbakken.

Ingen ble skadet i hendelsen, som også er omtalt i Saltenposten, opplyser hun.

Befinner du deg i stormen? Tips oss HER

Her kan du se vinden akkurat nå - dra i kartet for å finne ditt område!

– Holder seg inne

Grethe Erikstad fra Bodø er nærmeste nabo til kysten, og forteller at hun og familien kjenner været godt på kroppen.

– Det rister godt i bygget, spesielt på balkongen, sier hun til VG.

TRYGG: Grethe Erikstad har bodd i Bodø hele livet, men det er lenge siden hun har måtte holde seg inne for å føle seg trygg, sier hun til VG. Foto: privat

Hun forteller at det er flere år siden hun kan huske at været har herjet på samme måte.

– Når man må holde seg inne for å være trygg, så sier det jo litt.

Ved 17-tiden meldte også politiet i Nordland på Twitter at et vogntog hadde kjørt av veien på E6 på Saltfjellet. Det var svært sterk vind på stedet.

– Det er svært utfordrende kjøreforhold i nord nå. Både veien over Saltfjellet og Bjørnfjellet er stengt og vi har hatt flere vogntog som har hørt av veien, sier Renate Aanes i Veitrafikksentralen Nord.

Hun har en klar beskjed til kjørende.

– Hvis du må bruke bilen, så må du belage deg på venting - og ta med mat og drikke!

Stormen er også omtalt i VGs samarbeidspartner Bodø NU

Se bilder fra uværet i nord:

I Finnmark er to steder isolert som følge av at veiene er ufremkommelige. Det gjelder Magerøya og de rundt 1000 menneskene som bor mellom Snefjord og Havøysund, som følger av at fylkesvei 889 er stengt.

Tidligere i dag var blant annet Vardø, Mehamn og Kjøllefjord, ifølge NRK.

Robert Jensen, ordfører i Vardø, forteller at han har holdt seg innendørs i dag.

– Jeg skulle til Vadsø, men ettersom E75 er stengt mellom Vardø og Vadsø, kom jeg meg ingen steder. Hurtigruta går heller ikke inn, så du kan jo si vi er isolert, sier han til VG.

ISOLERT: Det er ikke første gang ordfører Robert Jensen har blitt isolert på Vardø på grunn av været. Foto: privat

Dette er dog ikke noe nytt for nordlendingen, forteller han.

– Her på Finnmarkskysten er vi vant med dårlig vær, spesielt i januar. Nå er det bare å vente innendørs til det roer seg igjen.

På småbåtshavna i Bodø havn, har en av flytebryggene falt ned. En mann sto fast på flytebrygga, men fikk hjelp av en redningsskøyte med å komme seg trygt i land, skriver politiet i Nordland på Twitter.

Småbåtshavna blir stengt frem til fredag morgen klokken 07:00, grunnet været .

Kanselleringer

Stormen påvirker også flytrafikken, og Widerøe har kansellert flere avganger. Også større fly har fått problemer i den sterke vinden. Thomas Cooks fly fra Gran Canaria til Evenes måtte snu i lufta, ifølge Harstad Tidende.

Det skal være målt 54 m/s ved ene enden av rullebanen. Flyet gikk til Trondheim i stedet.

Foreløpig er ingen flyplasser stengt som følge av uværet, men det kan fort endre seg, sier pressetalsmann i Avinor, Lasse Vangstein ifølge NRK. Han understreker at alle passasjerer må følge beskjeder de får fra sitt flyselskap.

I Tromsø havn ligger rundt 150 båter ved kai, mange av dem har søkt nødhavn på grunn av uværet til havs, ifølge NTB.

På Svalbard har 29 boenheter nedenfor fjellet Sukkertoppen og 110 personer i Nybyen i Longyearbyen blitt evakuert. Vinden er dog i ferd med å løye, og alt tyder på at været i morgen vil gjøre det mulig å gå tilbake til normal drift, ifølge Longyearbyen lokalstyre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder