En skogbrann på grensen mellom Birkeland og Grimstad i Aust-Agder eskalerte kraftig torsdag kveld. Brannmannskapene ba om assistanse fra brannhelikopter. Foto: Freddie Larsen / NTB scanpix

Flere skogbranner i Norge

Det har pågått flere skogbranner torsdag kveld. Den største ved Birkenes i Aust-Agder. Deretter brant det i Aremark, Aurskog og ved Kløftetjern i Follo, ifølge Øst 110-sentralen.

Det har brent flere steder i landet torsdag kveld:

  • Aust-Agder. En større brann ved Vindslandsheia ved Birkenes i Agder. Brannvesenet sier de fortsatt ikke kontroll, selv om de trapper ned for natten.
  • Østfold. Øst 110-sentralen meldte tirsdag kveld om to skogbranner i Aremark.
  • Akershus. I tillegg rykket brannvesenet ut til én brann i Aurskog og én ved Kløftetjern i Follo.

Rett for klokken 23 torsdags kveld melder Øst 110-sentral at de har kontroll på alle skogbrannene i Akershus og Østfold.

Samtidig roser de brannmannskapene og frivillige for en formidabel innsats.

les også

Skogbrannfaren øker – regnet nytter ikke

IKKE KONTROLL: Det var skogbrann på Vindslandsheia mellom Birkeland og Grimstad, torsdag kveld. Brannmannskapet og Sivilforsvaret fikk assistanse fra brannhelikopter. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Har ikke kontroll

Det var rundt klokken 15 torsdag at det ble meldt om brann i terrenget ved Vindslandsheia i Aust-Agder. Brannen spredte seg fort. Skogbrannen dekket til slutt 160 mål.

Brannvesenet i Birkenes, Lillesand, Grimstad og Kristiansand rykket ut til området. Også mannskaper fra Sivilforsvaret ble tilkalt.

Klokken 21.50 opplyste brannsjef i Kristiansands-regionen Jan Røilid til VG at de fortsatt ikke har kontroll.

Jeg vil ikke si at vi har kontroll, men vi har en bedre situasjon enn tidligere i dag. Brannhelikopteret har laget gode buffere for brannen. Dersom vinden blåser opp utover natten, kan det igjen bli prekært, sier Røilid.

Politiet i Agder melder at brannvesenet trapper ned innsatsen på Vindslandsheia, men at de blir på stedet og fortsetter arbeidet fredag morgen.

– Situasjonen er at helikoptrene har roet ned den ene brannfronten. Vi har folk på bakken som jobber med etterslukking. I tillegg har vi traktorer med gjødsel som kjører i skytteltrafikk og spruter vann på veiene.

Brannsjefen sier det ikke har vært aktuelt å evakuere mennesker og dyr som følge av skogbrannen.

Politiet i Agder ber folk respektere totalforbudet

Agder politi opplyser på Twitter at de får inn flere meldinger om personer som brenner bål ute i terrenget. Meldinger kommer fra Vennesla, Birkeland og Grimstad. Oppfordringen deres er klar:

«Det er fortsatt totalforbud mot å gjøre opp ild.»

UNDER KONTROLL: Skogbrann ved Kløftetjern i Akershus. Bilde er fra skogbrannflyet til Øst-110-sentralen. Denne brannen er nå under kontroll.

Branner i Aremark og Aurskog

Øst 110-sentral opplyser at det er to skogbranner , en i Aremark og en i Aurskog.

– Brannen i Aurskog var på et cirka to mål stort område da vi kom, forteller Per Håkon Lauritzen, som er vakthavende hos brannvesenet.

Sent torsdag kveld la brannvesenet Øst ut denne meldingen:

«Etter en formidabel innsats fra brannmannskaper og frivillige med hjelp fra helikoptere er nå skogbrannene i vårt distrikt slått tilbake og det meldes om kontroll.»

les også

Hetebølger, ekstremvær og skogbranner verden over: – Det vil fortsette å bli varmere

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder