LEGGER FREM OVERSIKT. Ap-leder Jonas Gahr Støre snur om håndteringen av egen økonomi og skal nå legge frem en samlet pengeoversikt.

LEGGER FREM OVERSIKT. Ap-leder Jonas Gahr Støre snur om håndteringen av egen økonomi og skal nå legge frem en samlet pengeoversikt. Foto: Tore Kristiansen

Etter kritikkstorm åpner Støre opp om egen økonomi

Ap-leder Jonas Gahr Støre legger frem en større oversikt over pengene sine. Han har en formue på 72 millioner kroner.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Spørsmål rundt Ap-lederens økonomi raste gjennom hele valgkampen i fjor, mens Ap sank drastisk på meningsmålingene. Hvordan Støre håndterte spørsmål om egen økonomi i valgkampen, har også skapt bølger innad i hans eget parti.

– Jeg burde ha vist større aktiv åpenhet rundt min økonomi i fjor. Alle tall var tilgjengelige, men jeg burde samlet dem og lagt dem frem selv. Det ønsker jeg å gjøre i år og i årene som kommer, sier Støre til Dagens Næringsliv, som først omtalte tallene.

Støre hadde ved nyttår 72 millioner kroner i formue.

Her kan du selv se hele oversikten Støre nå har sendt ut.

les også

Ap hyret advokat for å stoppe
NRK-sak om Støres vennetjenester

Ap-lederen sier han hvert år vil sette opp en oversikt over både hans egne og familieselskapets eierandeler og verdier. Han påpeker overfor VG at han gjerne skulle gjort dette i fjor vår.

Men det gjorde han ikke.

Tallene han gir ut nå er hentet fra selvangivelsen og årsregnskapene til familieselskapet.

– Viste du stor nok åpenhet i fjor?

– Det var åpenhet om alle tall, regnskapet lå i Brønnøysund og nøkkeltallene i min personlige økonomi var kjent. Meg jeg ser jeg burde gjort i fjor det jeg nå gjør i år, nemlig å på eget initiativ legge frem en oversikt over nøkkeltallene. Det var full åpenhet i tråd med Stortingets regelverk i fjor, sier Støre til VG.

Kaller det en lærdom

– Tar du selvkritikk for måten du håndterte denne saken på i fjor?

– Jeg skulle gjerne lagt frem det notatet jeg legger frem nå i år i forkant av sommeren i fjor. Det hadde gjort at jeg hadde måtte bruke mindre tid på det – og det hadde vært en formidling av tilgjengelige tall som hadde gitt svar før det var nødvendig å stille spørsmål, svarer Ap-lederen.

les også

Skatteekspert kritiserte Støre og fikk telefon fra Ap: – Følte meg truet

– Så ja, litt selvkritikk?

– Du behøver ikke legge ord i munnen på meg. Erfaringen fra i fjor har ført til at jeg har gjort dette i år. Og det er i alle fall en lærdom at man kan ta med seg en erfaring og gjøre forandringer, sier Støre.

Kilder til VG i fjor: Støre holdt private investeringer for seg selv

– Håper du nå på mindre oppmerksomhet om økonomi ved kommunevalget?

– Jeg svarer på de spørsmål folk stiller, men ved å legge frem et slikt notat på eget initiativ, vil det gi svar på de spørsmål som folk stiller. At jeg har en formue, har vært kjent så lenge jeg har vært en offentlig person, så det behøver ikke lenger være en nyhetssak, sier Støre til VG.

Oversikten viser at Støre betalte 1,5 millioner i skatt i 2017. Lønnen fra Stortinget, Arbeiderpartiet, utbyttet fra familieselskapet Femstø og renteinntekter kom på 3,1 millioner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder