I TELEFON: Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre snakker i telefonen i en kaffebar Murmansk i 2009. Foto: Terje Mortensen, VG

Støre og Stoltenberg tok jobbtelefoner med til Russland

Både Jens Stoltenberg (Ap) og Jonas Gahr Støre (Ap) tok med jobbtelefoner til Russland da de satt i regjering. Karma kommer, kommenterer Per Sandberg.

  • Andrea Rognstrand
  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok med seg tjenestetelefonen til Russland under en reise som utenriksminister i 2011, mens tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tok med telefonen på tjenestereise til Murmansk i 2010, skriver Dagens Næringsliv.

En av turene der Støre hadde med jobbtelefon i 2011 gikk til eksklaven Kaliningrad. 7 mars møtte han Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Under oppholdet sendte han elleve tekstmeldinger.

les også

Statsministerens kontor leste i mediene at Sandberg hadde med jobbtelefon til Kina

Bare noen få uker senere begynte Norge å delta i den militære operasjonen i Libya. Støre var i sin rolle som utenriksminister sentral i utformingen av Libya-politikken.

– Jeg burde ha fulgt retningslinjene, men det er en annen ordlyd og et annet alvor i dagens retningslinjer enn de vi hadde den gangen, sier Støre i en kommentar til NTB.

les også

Nye opplysninger om regjeringens mobilbruk i risikoland

Jens Stoltenberg, som i dag er NATOs generalsekretær, beklager via sin presserådgiver Stein Hernes til DN at han tok med telefonen i strid med gjeldende retningslinjer.

Utenriksdepartementet innførte i juni 2010 nye retningslinjer om at tjenestetelefoner normalt ikke skal medbringes på reiser til land med forhøyet etterretningstrussel, opplyser UD til avisen.

TIDLIGERE KOLLEGER: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og partileder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Demper ikke kritikken

Regjeringsansattes mobilbruk i utlandet har blitt et hett tema etter at Per Sandberg (Frp) måtte gå av som fiskeriminister forrige mandag, etter at han tok med seg jobbtelefonen sin til Iran. Opposisjonen, inkludert Ap-leder Støre, har vært krasse i sin kritikk av regjeringens «slepphendthet» med sikkerheten.

På spørsmål fra NTB om han nå føler noe behov for å beklage eller dempe kritikken mot Sandberg, svarer Støre «nei».

les også

NRK: Sandberg sendte 153 sms-er og hadde 22 telefonsamtaler i Iran

– Jeg lytter til statsministeren, som sier det var en helhetsvurdering (at Sandberg gikk av, red.anm.). Jeg mener det var en klok vurdering, for det var flere forhold i den saken. Forholdene i 2011 kan ikke sammenlignes med 2018 når de gjelder alvoret og kunnskapen om hva telefoner og nettbrett inneholder, og hva fremmed etterretning i utvalgte land kan gjennomføre. Per Sandberg var en statsråd som hadde fått en personlig brifing av PST, og sett bort fra de rådene. De rutinene hadde vi ikke i 2011 i Utenriksdepartementet, sier Støre til NTB.

– Jeg mener både situasjonen og alvorlighetsgraden er forskjellige, legger Støre til.

les også

Opposisjonen skjerper kritikken etter Sandbergs nye Iran-forklaring

– Karma kommer

Sandberg kommenterer nyheten om Støres mobilbruk slik i en SMS til NRK : «Det var én, hvem er neste?».

På spørsmål om hvordan Sandberg mener Støre har opptrådt i saken, svarer den tidligere fiskeriministeren kort: «Farlig å si det, men: «karma kommer»».

I løpet av fredagen er det også blitt kjent at flere tidligere statssekretærer og statsråder har brukt jobbtelefonene sine på reiser til høyrisikoland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder