VANT: Arild Hermstad er MDGs nye mannlige talsperson. Foto: Trond Solberg

Dette er MDGs nye mannlige talsperson

FORNEBU (VG) Arild Hermstad tar over stafettpinnen fra Rasmus Hansson, som slutter som mannlig talsperson i MDG. Det stemte partiets landsmøte for lørdag.

Artikkelen er over ett år gammel

MDGs valgkomité Instilte Arild Hermstad (51), tidligere leder av Fremtiden i våre hender, enstemmig som sin kandidat til topp-vervet. Han vant valget, med 139 mot 67 stemmer.

– Det er min jobb å få enda flere frem og opp i dette partiet, vi skal by på oss selv, sa han etter at valgresultatet var klart, og lovet at MDG skal være mer av seg selv.

les også

Dette er Hanssons siste dag i toppolitikken: Mener MDG kun trenger én sjef

Motkandidat en, skånsk-iranske Farid Shariati (31) fra Finnmark, tapte valget. Han ville jobbe for et retningsvalg, og ta MDG mot et bredere, grønt folkeparti.

– Nå er dert viktig at vi alle minner om at vi er i samme båt. Jeg kommer, som jeg alltid har gjort, til å gjøre alt jeg kan for å spille våre ledere gode. Vi er best når vi står sammen og løfter hverandre opp, sa Shariati fra scenen da det ble klart at han hadde tapt.

les også

De kjemper om å få lede MDG: - Et retningsvalg

Une Aina Bastholm ble gjenvalgt til partiets kvinnelige talsperson ved akklamasjon, og stilte uten motkandidater.

Vil se mot venstresiden

Hermstad sier at MDG, som de har sagt før, ikke kan samarbeide med Frp på grunn av partiets miljøpolitikk. Derfor mener han partiet trenger en bedre plan for et samarbeid med venstresiden.

– Så lenge konstellasjonene er slik de er i dag burde vi ha en tydeligere plan for et samarbeid med venstresiden, i alle fall midlertidig, sånn at vi kan gi landet en ny regjering, sier han til VG.

Til Aftenposten sier han at han tror MDG i den forrige valgkampen ville tjent på å være tydeligere på at det ville støtte Ap, men med noen tydelige, men ikke så ultimative, krav.

Bastholm vil også se mot Ap først:

– Vi bør kunne ta et tydeligere standpunkt. Det kan være aktuelt å peke på hvem vi vil snakke med først – altså hva som er plan A, sier hun til NTB.

Veivalg

Hermstad har sagt til VG at han mener MDG ikke er modent for å gå så bredt ut som motkandidaten Shariati vil enda, og heller bør fortsette å bruke miljøsaken for å få gjennomslag i politikken. Valgkomitéen la vekt på at Hermstad har en tydelig miljøprofil, og kan holde fokus på kjernesakene.

Utfordrer Farid Shariati flyttet til Sverige som asylsøker som treåring. Alenepappaen bodde i Skåne før han flyttet til Finnmark i 2008, der han har vært med på å stifte MDGs lokallag.

– Jeg vil fronte MDG i hele landet. Jeg har bred erfaring og forstår folk, sa han i sin apell før valget.

– Skal vi kun gjøre mer av det vi allerede gjør, eller skal vi gjøre noe nytt, noe bredere, kapre nye velgere? Jeg vil, jeg kan, dere velger retningen, avsluttet han.

TAPTE: Farid Shariati (31) ble ike MDGs mannlige nasjonale talsperson, men fikk en plass som vara i sentralstyret. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Delt støtte

Begge kandidatene fikk lidenskapelige støttetaler fra delegatene på landsmøtet før avstemningen.

– Med Arild så velger vi ikke bare en leder, vi velger en som kan bygge en grasrotorganisasjon med hundrevis av sterke ledere over hele landet, sa Ingrid Liland i Sentralstyret.

– Vi skal velge Arild fordi vi vil forandre de politiske debattene, for å skape et annet Norge. Gjør oss enda mer til oss selv, stem Arild.

Hanna Lisa Matt fra MDG i Buskerud, som støttet Shariati, manet til å ta det veivalget som han snakker om at han vil ta.

– Valget står mellom establishment, og det dette partiet er til for: Å ta sats. Ikke i morgen, eller i dag. Derfor foreslår jeg Farid, sa hun til salen.

Matt kalte norsk politikk en koseklubb, som trenger en kandidat til å bryte lydmuren.

– Lederen vår trenger en unik skattekiste av erfaringer. Den har Farid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder