INGEN STREIK: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland med Anders Kvam (Akademikerne), Egil Andre Aas (LO Stat), Petter Aaslestad (Unio stat) og Pål Arnesen (YS Stat) bak. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Statsoppgjøret: Dette er avtalen

Over 16 timer ble den potensielle storstreiken i staten avverget, etter å ha meglet hos Riksmekleren siden midnatt onsdag.

 • Halvor Bjørntvedt

Artikkelen er over to år gammel

YS Stat, LO Stat, Unio og Akademikerne har alle kommet til enighet med staten i forbindelse med tariffoppgjøret, og avverger dermed storstreik.

Oppgjøret har vært særlig langvarig på grunn av uenigheter i hvordan lønnsøkningen på 2,8 prosent skal fordeles. LO, YS og Unio brøt forhandlingene etter at staten ville gi det organisasjonene mente var en for stor andel av potten til lokale forhandlinger.

Les også: Det blir ikke storstreik i staten

Staten har to avtaler, en for LO, YS og Unio, og en for Akademikerne. For LO Stat, YS Stat og Unio innebærer avtalen at 50 prosent av tilleggene skal fordeles sentralt, og 50 prosent i lokale forhandlinger. For Akademikerne skal hele potten fordeles lokalt.

– Den lokale pottens andel av totalrammen er fortsatt større enn vi ønsker oss. Nå blir det en viktig oppgave for våre lokale tillitsvalgte å ta kampen for sine medlemmer i de lokale forhandlingene, sier leder i LO Stat, Egil André Aas.

Fornøyde

– Våre viktigste krav har blitt imøtekommet, og resultatet har et tydelig YS-stempel, sier Pål N. Arnesen, leder i YS Stat i en pressemelding.

I detalj innebærer avtalen for YS-medlemmer et generelt lønnstillegg på 5100 kroner til og med lønnstrinn 47, og et prosenttillegg på 1,25 for trinn 48 og over.

Fikk du med deg? NRK-streiken er over – de ansatte jubler over lønnsøkning

YS Stat får også gjennomslag for øke pensjonsgrunnlaget på en større andel av variable lønnstillegg, til 66.000. I tillegg kommer en økning i ukvemstillegg.

Til sammen fyller det rammen på 2,8 prosent lønnsøkning i år, står det i pressemeldingen.

– God økonomisk uttelling

Forhandlingsleder i Akademikerne, Anders Kvam, sier at organisasjonen har fått god økonomisk uttelling i oppgjøret.

– Vi har i tillegg blitt enige om et forenklet lønnssystem som lønner seg for våre medlemmer, ivaretar virksomhetenes behov for akademisk kompetanse, sier Kvam.

Akademikerne går fra 39 ulike lønnsrammer til én felles lønnsstige. Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) kaller løsningen «en historisk modernisering» overfor NTB.

– Totalt sett er dette en avtale vi alle kan si oss godt fornøyde med, og at vi unngår streik med de konsekvenser det har for mange berørte, sier Mæland til frifagbevegelse.no

Medlemmer i Akademikerne som omfattes av denne ordningen får med dette 1,1 prosent årlig lønnsvekst.

Det avsettes 2,8 prosent til lokale forhandlinger med virkning fra 1. mai 2018, som innebærer reallønnsvekst for Akademikernes medlemmer.

– Ikke helt i mål

Petter Aaslestad, forhandlingsleder i Unio Stat, sier det har vært en krevende megling, men at de er fornøyd med det endelige resultatet.

– Et viktig punkt for Unio har vært å heve taket på variable tillegg som er pensjonsgivende. Her kom vi ikke helt i mål, men en økning fra 56.000 til 66.000 vil likevel bety en god del for mange av våre medlemmer, sier Aaslestad.

Partene ble også enige om at arbeidet med et nytt lønnssystem skal behandles før mellomoppgjøret i 2019.

Mer om

 1. YS
 2. Akademikerne
 3. Landsorganisasjonen (LO)
 4. Unio
 5. Streik

Flere artikler

 1. Her er løsningen i Staten

 2. 6.000 statsansatte kan gå ut i streik torsdag

 3. Brudd i lønnsoppgjøret i staten

 4. Enighet i Spekter-oppgjøret

 5. Innspurt for å unngå storstreik i staten

Fra andre aviser

 1. Ingen streik i staten – partene bekrefter at de er enige

  Aftenposten
 2. Ingen streik i staten - enighet i meklingen

  Aftenposten
 3. Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten

  Aftenposten
 4. Forhandlingene i gang i staten

  Fædrelandsvennen
 5. Brudd i Akademikernes forhandlinger i Oslo

  Aftenposten
 6. Brudd i lønnsoppgjøret i staten

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder