KRISTIANSAND 20170927: En kvinne i 40-årene er tirsdag pågrepet og siktet for å ha drept to menn som ble funnet døde i Kristiansand i henholdsvis 2002 og 2014. Mannen (kvinnens far) som døde i 2002 ligger gravlagt på kirkegården ved Randesund kirke. Foto: Lise Skogstad/VG Foto: Lise Skogstad VG

Dobbeltdrapssaken i Kristiansand: Skal grave opp siktedes far

I slutten av september ble politiet rådet av rettsmedisinere til å ikke grave opp liket. Nå har politiet bestemt seg for å gjøre nettopp det.

 • Ådne Husby Sandnes
 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over to år gammel

27. mars i 2002 døde den 52 år gamle mannen i Kristiansand. Over 15 år etter ble datteren siktet for å ha drept ham og sin tidligere samboer Øystein Hagel Pedersen (66).

VG får opplyst fra flere uavhengige kilder at politiet har besluttet å grave opp liket av faren til den dobbeltdrapssiktede kvinnen.

Les også: Slik skulle undercover-agenter avsløre kvinnen

Politiet bekrefter gravåpningen i en pressemelding:

Påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar, opplyser at politiet tidligere har uttalt at gravåpning neppe er aktuelt, men at man etter nye undersøkelser i fagmiljøer i politiet har besluttet å grave opp levningene etter faren likevel.

Farens pårørende er varslet om gravåpningen. Skaar opplyser samtidig at politiet ikke ønsker å gi ytterligere informasjon i saken på nåværende tidspunkt.

SIKTET: Denne 42 år gamle kvinnen er siktet for dobbeltdrapet. Foto: Privat

– Ligget lenge

Politiet opplyste tidlig i drapssaken at de ikke kjente til dødsårsaken til 52-åringen. I 2002 ble saken henlagt som intet straffbart forhold og mannen ble aldri obdusert. Sett ettertid, sier politiet at han burde ha vært obdusert.

Ifølge VGs opplysninger ble faren funnet død i et badekar.

VG meldte i slutten av september, kort tid etter at politiet opplyste om drapsetterforskningen i offentligheten, at politiet så på muligheten for å grave opp og obduserere faren. Først uttalte politiadvokat Cecilie Pedersen Hille følgende:

– Nå har liket ligget veldig lenge, så det er ikke sikkert at undersøkelser vil gi oss svar. Vi er nødt til å spørre rettsmedisinsk hvilke svar man kan få hvis man eventuelt graver opp liket. Man setter ikke i gang en slik prosess hvis ikke det gir svar. Når man ligger i jorden så lenge, med de ulike metaller og gasser som er der, blir kroppen påvirket av det, sa Hille til VG.

Dobbeltdrapssiktet kvinne: Mente hun ble forsøkt neddopet

Samme dag opplyste hun at oppgraving ikke ville bli aktuelt.

Den gang pekte politiet på at liket kunne være påvirket av jorden, grunnen og vannet.

– I tillegg kan skjelettet bli påvirket av mineraler i grunnen, og vi vil ikke klare å få gjort de nødvendige undersøkelsene, sa politiadvokaten.

Politiet uttalte også at saken var krevende å løse fordi man ikke hadde en obduksjon og at man ikke kjente til dødsårsak.

Saken forsetter under videoen hvor hotelldirektøren forteller om dagen han fant Øystein Hagel Perdersen død:

Forsvarer: – Ikke bevis

Bistandsadvokatene i saken, ved Eirik Glad Balchen og Alf Ånund Breive, har videreformidlet at vil politiet vil åpne graven til sine klienter.

Kvinnens forsvarer, Olav Sylte, sier følgende til VG om beslutningen:

– Jeg konstaterer at politiet tidligere skal ha sagt i media at de er blitt frarådet å gjøre dette. Nå har de bestemt seg for å gjøre det. Jeg tar det som et tegn på at politiet innser at de ikke har bevis om at dette er snakk om et drap. Hvis de hadde hatt tilstrekkelig bevis drap, så hadde de ikke hatt behov for å gjøre et sånt forskningsforsøk med stor grad av usikkerhet, sier han.

Den 42 år gamle kvinnen, som har sittet varetektsfengslet siden saken sprakk i mediene, har nektet å forklare seg i saken.

Hotelldirektør til kvinnen: – Hallo, hva gjør du her?

Politiet har videre fått tilslutning hos Kristiansand tingrett for å tvangsinnlegge kvinnen for utredning / tvungen observasjon ved Sørlandets sykehus. Denne avgjørelsen, samt den siste fengslingskjennelsen, er anke til Agder lagmannsrett.

Rom 221

FUNNET DØD: Øystein Hagel Pedersen (67) ble funnet død av hotelldirektøren på et hotellrom på First Hotel i Kristiansand i april 2014. Foto: Privat

Kvinnens tidligere forsvarer, Ole Andreas Thrana, ble fjernet fra saken på bakgrunn av at både tingretten og lagmannsretten mente han var inhabil. Han hadde sendt over 11.000 meldinger til kvinnen og retten mente de hadde et for nært forhold, særlig på bakgrunn av meldinger av seksuell og flørtende karakter.

Sylte opplyser at lagmannsrettens avgjørelse er anket til Høyesterett.

Kvinnen er også siktet for drapet på sin 67 år gamle ekssamboer, Øystein Hagel Pedersen. Han ble funnet død 6. april 2014 på rom 221 på nå nedlagte First Hotel i Dronningens gate i Kristiansand.

Nesten tre og et halvt år senere siktet politiet kvinnen for å ha forgiftet mannen.

Underveis i etterforskningen av drapet på Hagel Pedersen begynte politiet også å se nærmere på dødsfallet til kvinnens far for 15 år siden. Gjennom etterforskningen av Hagel Perdersen-saken, mente politiet at de hadde funnet nok beviser for å siktet kvinnen også for drapet på faren.

Kvinnen nekter straffskyld og mener seg uskyldig.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Mistenkte dobbeltdrap: Slik skulle undercover-agenter avsløre Kristiansand-kvinne (42)

 2. Pluss content

  Brukte undercover-agenter

 3. Gravde opp 15 år gammel grav: Fant spor av forgiftning i farens levninger

 4. 15 år gammel grav åpnes tirsdag:
  Disse svarene kan undersøkelser gi

 5. Dobbeltdrapssiktelsen i Kristiansand: Finner ikke farens dødsårsak etter gravåpning

Fra andre aviser

 1. Døde av samme type sovemedisin han selv brukte

  Fædrelandsvennen
 2. Krever flere svar om dødsårsak i drapssak

  Fædrelandsvennen
 3. Kvinne i 40-årene siktet for drap på sin samboer og drap på sin far

  Aftenposten
 4. Bistandsadvokat: - Veldig tilfreds med resultatet

  Fædrelandsvennen
 5. Politiet endret siktelsen etter fire års etterforskning: Vet ikke hvordan hun drepte sin far og sin ekskjæreste

  Fædrelandsvennen
 6. Kvinne pågrepet og siktet for drap på far og tidligere samboer

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder