DRIKKER OMBORD: En ny TV-dokumentar avslører at flere av de ansatte ombord på ferjene til DFDS var svært beruset, samtidig som de hadde viktige redningsoppgaver i en krisesituasjon. Foto: Ekstrabladet

- Ansatte på danskebåten var dritings

Avslørte fyllefester på båten mellom Oslo-København

(VG Nett) Flere av de ansatte, som skulle redde passasjerene i en faresituasjon, var så fulle at de ikke kunne snakke rent.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Billig alkohol til ansatte

Selv om ferjeselskapet DFDS Seaways har en promillegrense på 0,4 for ansatte som har fri, så selger rederiet billig øl og vin til personalet - med klausul om at det må drikkes om bord. Selv om de ansatte har fri, så har alle redningsoppgaver dersom det oppstår en krisesituasjon. Derfor er det også innført promillegrense.

Opptakene fra personalrommet «Den grønne» på «Crown of Scandinavia» er tatt for to uker siden med skjult kamera. Festlokalet er gjemt på syvende dekk bak en dør med kodelås. Ekstrabladet har selv vært inne i lokalet som har både bardisk og kjølefasiliteter.

- Alle de som klapper nå, har fri i morgen, skriker en kvinne i lokalet, og får spredd applaus tilbake.

- Kjenner til festene

Under festen snakker Ekstrabladet med en ansatt på kjøkkenet som har drukket en halvflaske Bacardi. Ifølge ham kjenner kapteinen på båten til festene, og deltar selv på de store festene.

Omtrent 25 mennesker er inne i festrommet denne kvelden. Flere av de er så fulle at de har problemer med å stå oppreist, ifølge avisen. Personen som har drukket en halvflaske Bacardi klarer ikke å snakke skikkelig rent, men forklarer villig hva hans oppgaver er ved en krisesituasjon:

- Jeg er i branngruppen. Jeg skal passe på slangen. Brannslangen.
Alltid. Alltid.

FYLLEFESTER: Festen som bildene er hentet fra foregikk på denne båten, "Crown of Scandinavia", som går mellom Oslo og København. Foto: Jan Ovind

På bildene som Ekstrabladet publiserer i dag er det også avbildet en førstestyrmann som har startet festen iført uniform.

- Jeg har sett sjefer ombord som var for fulle til å arbeide, sier Uffe Jungersen, som er ansatt på ferjene til DFDS mellom Oslo og København.

Totalt har den danske avisen snakket med mer enn 50 ansatte som bekrefter de mange fyllefestene ombord.

- Noen styrmenn drikker så mye at det er komplett uforsvarlig, sier tidligere ansatt Jan Bury Jaroslaw.

Kapteinen og styrmannen får hver kveld servert vin til maten, også de dagene de skal styre skipet.

- Jeg serverte under et møte mellom blant annet kaptein og styrmennene hvor de drakk en flaske vin. Hver, sier Thomas Skau, som har vært ansatt på ferjen tidligere.

Truer med sparken

Sommeren er høysesong for ferjetrafikken mellom Norge og Danmark. Etter de sjokkerende avsløringene lover administrende direktør Søren Jespersen at ledelsen i selskapet vil reagere.

- Jeg ville aldri selv seile med en ferje, hvis jeg visste at en del av personalet var beruset, sier Jespersen.

Etter å ha sett TV-opptakene fra dansk TV 2 og bildene til Ekstrabladet innkalte direktøren i den danske ferjeselskapet alle kapteinene til krisemøte.

- De nekter for at festene har funnet sted. Men skulle det allikevel vise seg at det har skjedd, vil konsekvensen bli at folk sparkes. Dette her vil ikke DFDS tolerere. Vi tar sikkerhet utrolig seriøst, hevder Jespersen.

DFDS har nå økt frekvensen i de uanmeldte alkohol- og narkotestene, og for bare to uker siden ble to berusede ansatt på båten «Pearl of Scandinavia» sparket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder