NYTER VARMEN: Vennegjengen utnytter Oslofjorden til det fulleste. Hans Marius Holst-Hansen hopper uti til vennene sine Rebekah Oomen, Katahrina With, Sigve Kristoffersen og Sofie Mortvedt. Foto: Helge Mikalsen, VG

Håp om regn på onsdag: – Skogen trenger det

BJØRVIKA (VG) På Østlandet kan det komme regn på onsdag eller torsdag. Det gleder selv vennegjengen som koser seg i badstu mens solen steiker. Men aller best er det for fortvilte bønder og svette brannmenn.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Slik rammer tørken Norge

Utslitte brannmenn og fortvilte bønder drømmer om regn. Rundt 100 skogbranner har herjet den siste uken, og bøndene mangler for til dyrene.

Nå kommer meteorologene med gode nyheter.

Det er endelig håp i sikte.

– På onsdag eller torsdag er det mulighet for nedbør. Hvis det først kommer, kan det komme en god del. Slik prognosene ser ut nå kan det komme sånne mengder at det faktisk monner litt, sier vakthavende meteorolog Stig-Arild Fagerli ved StormGeo til VG.

– For dem som ønsker regn, bør man håpe på onsdag, torsdag og muligens tirsdag, sier Kristen Gislefoss i Meteorologisk institutt.

SKOGBRANN: På Elgsjø i Notodden har brannvesenet kjempet i dagevis mot en skogbrann i terrenget. Foto: Helge Mikalsen

Koker i varmen

På Løten jubler bonden Bjørn Sætren over regnvarselet.

– Det jubler jeg for. Regn kan være redningen, sier Sætren til VG.

– Det betyr en slått på høsten som kan berge mye. Mer regn kan redde mye storfe som ikke blir slaktet, sier han.

VG møter lørdag kveld en vennegjeng som feirer utdrikningslaget til Mads Hwith langs Langkaia i Oslo sentrum. De koser seg på flåten til Oslo Fjord Sauna.

– Det er ganske deilig å sitte her inne selv om det er varmt ute. Da er det ekstra deilig å hoppe uti vannet etterpå. Og så er vi jo nordmenn, så badstue blir aldri gærent, sier Sigve Kristoffersen.

Svetten renner inne i saunaen hvor gradestokken viser over 70 grader.

– Det er veldig digg å utnytte Oslofjorden på denne måten, sier Sofie Mortvedt.

HETT: Vennegjengen koser seg i badstuen til Oslo Fjord Sauna hvor gradestokken viser over 70 grader. Mads Hwith (fremst) tørker svetten. Foto: Helge Mikalsen

Regn, regn kom igjen

I Nord-Norge ligger det an til knallvær fra tirsdag av.

– Mandag ser det tørt ut, med litt stigende temperatur i nord. Vi får stigende temperaturer og ser 20-tallet enkelte steder i Nord-Norge, sier Gislefoss til VG.

Slikt varmt og solrikt vær har det vært i lengre tid i sør.

Årsaken til de mange skogbrannene på Østlandet er trolig lynnedslag i ekstremt tørt terreng. Knusktørre røtter har trolig tatt fyr etter lynnedslag flere steder, og mangelen på vann har gjort slukningsarbeidet vanskeligere for brannvesenet.

For bøndene har tørken ført til mangel på mat til dyrene.

TØRT: Bonden Bjørn Sætren har måttet slå mye gress til dyrefor på grunn av tørken. Han vil ikke at det skal komme til det punktet hvor hans melkekyr må slaktes. Foto: Brian Cliff Olguin

les også

Ofrer kornet for å berge kua

Vennegjengen i saunaen lar seg heller ikke skremme av at det er meldt regn neste uke.

– Det er helt greit. Skogen trenger det. Vi har hatt så mye finvær så langt i sommer at vi tåler noen regnværsdager, sier Kathrine Sæten Eliassen.

– Med tanke på soppsesongen er det bra med mye sol så litt regn, så jeg er positiv, sier Mads Hwith.

les også

Krevende vannmangel: – Vi har allerede tømt to bekker

Usikre meldinger

Meteorologene advarer mot at prognosene er usikre så langt frem i tid. Flere ganger tidligere i sommer har det vært meldt om lignende vær, uten at det har kommet regn til slutt, forteller Fagerli og Gislefoss.

Lørdag kveld er det enkelte byger på Østlandet.

Helst bør det bli skyer, slik at regnet ikke fordamper av solen med en gang.

les også

Ekstremsituasjon i Telemark – alle mannskaper kalt ut

– Prognosene viser mer jevn nedbør på onsdag og torsdag, sier Gislefoss.

– Det ser ikke ut til å bli mer enn 15 til 20 millimeter. Men det kan komme byger i regnværet, og da kommer det mer nedbør lokalt, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder