FORBANNET: Bjørn Irgens lurer på hvem som passer på, når naboene kunne ligge døde i det han mener må ha vært en lengre periode. Foto: Helge Mikalsen / VG

To lå døde over lengre tid: – Har forsøkt å si fra, men ingen ville gjøre noe

Onsdag ble to personer funnet døde i en kommunal bolig i Oslo. De bærer preg av å ha ligget der over lengre tid. Naboer sier de slo alarm til ingen nytte.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den kraftige liklukten slår mot en idet man går ut av heisen i syvende etasje i den kommunale boligen like ved Bislett i Oslo. Her ble to mennesker funnet døde i en leilighet onsdag. Sånn har det luktet lenge, ifølge Tove og Bjørn Irgens, som bor i samme gang.

les også

To personer funnet døde i leilighet i Oslo

– Jeg har gått rundt og lurt på hva det var, men det har kommet og gått. Så jeg har liksom ikke vært sikker. Jeg har vært borte og luktet i dørsprekken blant annet, sier Bjørn Irgens til VG.

– Barnebarnet vårt reagerte da han var her og installerte dusjen noen måneder tilbake. «Hva lukter det her, mormor?» spurte han, føyer kona Tove til.

les også

Politiet jakter brannstifter i Midt-Telemark

Politiet vil ikke si noe om hvor lenge de avdøde kan ha ligget i leiligheten, men opplyser at de bærer preg av å ha vært der lenge. De to er ikke formelt identifisert, men politiet jobber ut fra at det dreier seg om to eldre registrert på adressen. Deres pårørende er varslet.

FORSEGLET AV POLITIET: Bak denne døra ble to funnet døde onsdag. Politiet tror det dreier seg om personene registrert på adressen. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Det har vært kriminalteknikere og jobbet på stedet, men vi har ikke noen grunn til nå til å si at noe straffbart har skjedd, sa Janne Kroglund ved kriminalvakta i Oslo politidistrikt til VG onsdag.

De avventer videre etterforskning inntil obduksjonsrapporten er klar.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VGs journalist her.

– Blir forbanna

Tove og Bjørn reagerer kraftig på at paret noen dører lenger nede i gangen har ligget der døde over tid, uten at noen har oppdaget det.

– Vi har ikke sett dem siden juletider omtrent, sier Tove.

Mannen hennes spør seg hvem det er som passer på i den kommunale boligen:

– Fy faen, jeg blir forbanna. Beklager språket, men det er skremmende også. Vi begynner å bli voksne selv. Vi føler oss ikke akkurat tryggere her nå.

les også

Politiet mener ungarer fabrikkerte bevis mot siktet ektepar i Molde

VG har forsøkt å komme i kontakt med ansvarlig byråd Tone Tellevik Dahl (Ap), men har ikke fått svar. Hennes byrådssekretær Vegar Andersen henviser videre.

– Her er det nok best at du kontakter den aktuelle bydelen, skriver han i en sms.

Kari Brun Ågotnes, pressekontakt i bydel Frogner, sier de ikke vil kommentere saker med uregelmessige dødsfall. Hun ønsker heller ikke å kommentere ekteparet Irgens’ påstander.

Boligen like ved Bislett er kommunal, og brukes til flere formål. Bydelen ønsker ikke å opplyse hvilke omstendigheter de som bodde i leiligheten var der under.

«Ikke vårt ansvar»

Bjørn Irgens hevder han flere ganger har forsøkt å si fra om mistanken sin siden mandag forrige uke, men at ingenting ble gjort.

– Jeg har vært nede og forsøkt å finne en av sykepleierne som jobber her for å si fra, men de sier bare «De som bor der er ikke vårt ansvar». Da jeg ringte vakta og sa jeg trodde det hadde skjedd noe alvorlig og ba ham komme opp, så nektet han. Ingen ville gjøre noe. Har de ikke plikt til å følge opp sånt, selv om de ikke har formelt ansvar for akkurat de to som bor der? spør han.

NABOER: Både Tove Irgens og Abdel Karim Al-Namsir har reagert på lukten i gangen sin. Al-Namsir sier han tror naboene har ligget døde i hvert fall siden han kom hjem fra en tur i mars, Irgens tror det er lenger. Foto: Helge Mikalsen / VG

«Tenkte kanskje noen er død»

Det skal kun ha vært tilfeldigheter som gjorde at de to avdøde ble funnet onsdag. Da var ekteparet Irgens blitt hundre prosent sikre på at noen lå døde bak den lukkede døra. Det var også Abdel Karim Al-Namsir, som bor i samme gang.

I helgen hadde han besøk av familien, og alle reagerte på den kraftige lukten. Det var ingen å snakke med i bygningen og Al-Namsir, som ikke er helt stødig i norsk, fikk hjelp til å skrive en lapp.

FIKK HJELP: «Det er sterk lukt i 7. etasje, og jeg tenkte kanskje noen er død» står det på lappen Abdel Karim Al-Namsir fikk hjelp til å skrive på norsk. Foto: Helge Mikalsen / VG

– De må ha ligget der lenge. I hvert fall siden jeg kom tilbake fra en tur til Kuwait. Det er skremmende at ingen fant dem, sier han til VG, med datteren som tolk.

Lappen tok han med til Tove og Bjørn lenger nede i gangen.

– Det var vi jo enige i. Heldigvis møtte jeg en oversykepleier fra bydelen som jeg kjenner fra da jeg jobbet i kommunen, og hun skjønte umiddelbart at dette måtte undersøkes, sier Bjørn Irgens.

les også

Mistet livet etter kanovelt - statsadvokaten omgjør politiets henleggelse

Oversykepleieren, som bare var innom på inspeksjon, skal ha huket tak i noen av de ansatte i boligen, og fått dem til å låse seg inn med universalnøkkelen sin. De tilkalte umiddelbart politiet.

Ekteparet Irgens har bodd i boligen i åtte år, men nå skal de flytte. Dette ble bestemt før saken med naboene, men de er blitt enda sikrere i sin sak.

– Vi søkte oss hit fordi det var så fint her, men det er bare blitt verre og verre. Nå orker vi ikke mer, sier Tove Irgens.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder