– HACKET: Generalløytnant Morten Haga Lunde er sjef for Etterretningstjenesten Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Sjefen for Etterretningstjenesten: – Min konto er hacket

Sjef for norsk etteretningstjeneste, Morten Haga Lunde, meldte torsdag at kontoen hans hadde hatt ubudne gjester.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Min konto er hacket. Ikke åpne det som måtte komme i tiden fremover, skrev Lunde på sin private Facebook-konto.

E-sjefen har det overordnede ansvaret for Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste, og skal blant annet foreta vurderinger om utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitiske forhold.

les også

De kjemper mot hackerne

Pluss content

Han har flere ganger vært ute i mediene og advart om sårbarhet i datasikkerhet. Men selv om E-sjefen selv bruker betegnelsen «hacket», er det neppe det som faktisk har skjedd - ifølge både hans egen tjeneste og eksperter VG har snakket med.

– Kun spam-e-post

Til VG opplyser nemlig kommunikasjonssjef i E-tjenesten Kim Gulbrandsen at det er snakk om en privat e-post-konto hvor det ble mottatt en spam e-post.

– Dette er kun snakk om en spam-e-post, som E-sjefen har fått på sin private e-post-konto. Mange andre har også vært utsatt for akkurat det samme. E-sjefen varslet sine nærmeste venner på Facebook for å være føre var, sier Gulbrandsen til VG.

– Er du ikke enig at det er litt rart at E-sjefen gikk til det skrittet å si at han var blitt hacket om han faktisk bare hadde mottatt en spam-e-post? Noe som jo er ganske vanlig?

– Han fikk en spam-e-post og varslet sine venner. Det er det vi har å si om saken, sier Gulbransen.

VG har gjentatte ganger forsøkt å få en grundigere forklaring fra E-tjenesten, men uten hell.

Facebook har samlet inn informasjon om mobilsamtaler og SMS-er i årevis

– Ikke det samme som å bli hacket

Gisle Hannemyr, universitetslektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, sier til VG at spam-e-post eller såkalt «søppel-e-post» i seg selv ikke er farlig.

– Nå vet jo ikke jeg hva som har skjedd, og uttaler meg kun på generelt grunnlag, men det å få en spam-e-post er jo ikke det samme som å bli hacket, sier Hannemyr.

– Motta søppelpost det gjør vi jo hele tiden, men det typiske er at slike e-poster kan føre til at man blir hacket ved at de inneholder en lenke man klikker på, eller annen skadevare.

IKKE UVANLIG: Gisle Hannemyr, universitetslektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, sier spam-e-post kan føre til «skumle steder» og at det ikke er uvanlig. Foto: Privat

Han forklarer at dette kalles «spear phishing», og ofte resulterer i at det blir utført koder på datamaskinen hvor lenken klikkes på. Lenken kan også skjules ved at den «pakkes inn» i typografi, forklarer han.

– Tips nummer én for å sikre seg mot dette er å sørge for at e-posten ikke viser mulitmediainnhold. Nummer to, at all typografi er slått av. Og det tredje tipset er å aldri trykke på en lenke i en e-post – selv om den tilsynelatende kommer fra en venn.

Kommunikasjonsrådgiver Kim Gulbrandsen i E-tjenesten nekter å vise VG en kopi av e-posten og vil ikke svare på hvorfor han ikke vil utlevere den.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder