Flertall for regionreformen – Troms og Finnmark slås sammen med tvang

KrF og regjeringen er enige om regionreformen: Troms og Finnmark slås sammen, og Viken-regionen blir en realitet. – Galskap, mener Sp.

 • Martha C. S. Holmes
 • Signe Rosenlund-Hauglid
 • Espen Moe Breivik

Artikkelen er over to år gammel

Dette er det største distrikts-løftet i nyere tid. Nå bygger vi sterkere regioner som kan bygge en sterkere maktbalanse, og flytte makten ut i regionene, sa nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, under pressekonferansen der de presenterte sin endelige avgjørelse om å støtte regionreformen mandag.

Astrid Meland kommenterer: Dette blir kaotisk uansett

les også

Håkon (20) om tvangsreform: Vi er ikke redde for Russland, men for den norske staten

Han har tidligere i april uttalt at partiet ikke ville gå imot regjeringens reform.

Det var Aftenposten som først meldte om enigheten.

Senterpartiet reagerer derimot kraftig på KrFs avgjørelse om å støtte reformen.

– Dette er galskap, det som skjer. Det er så uklokt at det nesten ikke er til å fatte, hvis de fire partiene gjør det, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til VG.

Han får beskjeden på reise i nettopp Finnmark, der en folkeavstemning nylig viste at 87 prosent var i mot sammenslåing.

– De kjører igjennom dette, koste hva det koste vil, for å vise en slags handlingskraft, mener han.

Sp vil ikke gi opp

Finnmark har nektet å slå seg sammen med Troms og har håpet at KrF ville snu slik at det ikke lenger ville være flertall for tvangssammenslåingen. Nå er dette håpet trolig ute. Men Sp gir ikke opp.

– Vi kommer til å fremme forslaget vårt i Stortinget nå til uka, og gå løs på hver enkelt stortingsrepresentant fra de berørte fylkene direkte og spørre dem: Mener du virkelig dette her? Det står på fire mandater, og hvis bare noen få stemmer det de faktisk mener, så blir det ikke flertall, sier Slagsvold Vedum til VG.

Uvissheten rundt sammenslåingen i nord har også ført til at at det ble foreslått å legge sammenslåingen av Østfold, Buskerud og Akershus til den såkalte Viken-regionen på is. Avstemningen om dette ble imidlertid utsatt.

Fikk du med deg? Anklager regjeringen for å strekke regelverket for å slå sammen Troms og Finnmark

Støre: – Synd

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener i likhet med Rødt at måten KrF og regjeringen har forhandlet om reformen på, bak lukkede dører, er problematisk.

– Jeg synes det er synd at det ikke var en mulighet for å endre på noen av disse tvangssammenslåingene; Troms og Finnmark for eksempel og denne store Viken-regionen som ingen vil ha:

– Men det har altså de fire partiene stått ved. Da er det et flertall her på Stortinget, og det må vi forholde oss til, sier Støre til VG.

Han mener likevel at mange av oppgavene som er foreslått kunne vært fremlagt for fylkeskommunene uten å gjennomføre en tvangssammenslåing.

– Jeg tror det at man bruker tvang mot Finnmark, der så mange er i mot, er en veldig dårlig start på et samarbeid for å løse oppgavene til innbyggernes beste, sier Ap-lederen.

Støre understreker at Arbeiderpartiet er for en regionreform, og sier de ikke nødvendigvis vil reversere den om de skulle komme i regjering ved neste valg.

– Men kommunalministeren har en stor tillitsoppgave foran seg med å få med seg fylkespolitikerne i de fylkeskommunene som i dag er sterkt imot denne reformen - så de kan delta i prosessen. Nå bør hun sette seg på både fly, tog og bil og komme seg ut, mener han.

Moxnes: – Feigt og udemokratisk

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer på regjeringen og KrFs beslutning.

– Nå ser det ut til at regionreformen nok en gang avgjøres på bakrommet mellom regjeringspartiene og KrF. Demokrati og åpen debatt velges bort til fordel for hestehandel og heldårlige kompromisser. Først ble kartet tegnet opp i blinde, før man visste hvilke oppgaver de nye fylkene skulle få. Når dette til slutt avgjøres i det skjulte går det fra vondt til verre. Jeg synes det er feigt og udemokratisk, sier han til VG.

Han understreker at Rødt fortsatt kommer til å foreslå reversering av alle tvangssammenslåinger på Stortinget.

– Vi gir oss aldri

Fylkesvaraordfører i Finnmark, Tarjei Jensen Bech (Ap), er svært skuffet over enigheten mellom KrF og regjeringspartiene.

– Vi er utrolig skuffet over dette. Vi føler at Høyre og Frp ikke forstår Finnmark, og finnmarkingene, sier han:

– KrF har fått utrolig lite for å selge Finnmark.

Hva vil dere gjøre nå?

– Det må vi komme tilbake til. Nå skal vi prøve å snu alle steiner frem mot behandlingen i stortinget, og så vil vi få se. Vår intensjon er fortsatt å få opphevet tvangssammenslåinga, og vi føler at vi har stor støtte i befolkningen.

Randi Karlstrøm (KrF), som er leder for aksjonsgruppa ForFinnmark, og tidligere har sittet i finanskomiteen for KrF, mener saken fortsatt ikke er avgjort.

– Dette skal igjennom Stortinget og en politisk prosess uansett. Når det gjelder tvangssammenslåingen, så gir vi oss aldri. Det blir en sak både i kommune- og Stortingsvalget framover, sier hun til VG.

Karlstrøm forteller at hun er overrasket over at partiet hennes går inn i forhandlingen med regjeringen på denne måten før den 19. oktober, da oppgavene etter planen skal legges frem.

Ingen tro på avbyråkratisering

Vibeke Limi, gruppeleder i Akershus Frp, var tidlig ute med å kjempe for at det skulle bli omkamp om stor-regionen Viken, dersom Finnmark fikk slippe sammenslåing.

– Alt ligger til rette for at det blir det store Viken som jeg personlig er veldig skeptisk til, og det synes jeg er skuffende, men det er ryddig at man oppretholder stortingsvedtaket, sier hun til VG.

Samtidig er hun skeptisk til de nye oppgavene, og tror slett ikke de vil føre til noen avbyråkratisering.

– Stillingsvernet for ansatte i fylkeskommunen er 10 år, så det er rett og slett umulig. Jeg betviler ikke at de mener at det vil skje, men jeg føler dialogen med fylkene har vært mangelfull, sier Limi.

– Jeg har foreslått for lenge siden at de skulle sette seg ned sammen med fylkene og høre hvordan vi jobber og hva som er vesentlig for oss i forbindelse med reformen, men det skjedde aldri.

Samtidig understreker hun at hun er nødt til å stille seg lojalt bak det hennes parti har vedtatt av oppgaver.

les også

Høyre-Topp: Støre har satt hele regionreformen på spill

les også

Mælands «Finnmarks-lov» får kritikk: – Rå overkjøring

Vil gi fylkeskommunene større ansvar

Høyre, Frp, Venstre og KrF uttalte mandag at strukturen på 11 fylker ligger fast, noe de mener er en viktig forutsetning for overføring av nye oppgaver til fylkeskommunene.

Samtidig opplyser de om at regionene skal få nye oppgaver innenfor samferdsel, næringsutvikling, landbruk, forskning, folkehelse, kompetanse og kultur.

– Jeg er glad for at vi fire partiene har fått en enighet på plass. Færre og sterkere fylkeskommuner gjør at vi kan overføre mer makt og myndighet til dit folk bor. Fylkene blir nå i bedre stand til å utføre de oppgavene de allerede har:

– I tillegg til nye oppgaver de får tilført. Større fylker med mer myndighet vil ha muligheten til å bli bedre på tjenesteutvikling. De får flere virkemidler for å få flere inn i arbeidslivet. Fylkene kan med dette bedre legge til rette for, og være en pådriver for, sine innbyggeres behov for utvikling av kompetanse og arbeidskraft, sier Norunn Tveiten Benestad fra Høyre.

Les også

 1. Ap sørger for flertall for å sette Viken-regionen på vent

  Arbeiderpartiet i Østfold, Buskerud og Akershus støtter forslaget om å legge arbeidet med Viken-regionen på is i…

Mer om

 1. Fylkessammenslåing
 2. Stortinget
 3. Finnmark
 4. Troms

Flere artikler

 1. Rødt-lederen: Vil stoppe alle tvangssammenslåinger etter Finnmark-bråket

 2. Slik blir regionene: Nye oppgaver og lavere politikerlønninger

 3. Høyre-Topp: Støre har satt hele regionreformen på spill

 4. Solberg regner med løsning på fylkesfloken

 5. Dette blir kaotisk uansett

Fra andre aviser

 1. Sp vil oppheve fylkessammenslåinger

  Bergens Tidende
 2. Har du falt av? Her er fem spørsmål og svar om fylkessammenslåingen mellom Finnmark og Troms.

  Aftenposten
 3. Ap vil sette Viken-regionen på vent – usikkert i Frp

  Aftenposten
 4. Ap-topp ber Støre redde regionreformen

  Aftenposten
 5. Regionreformen reddet: KrF og regjeringspartiene enige om oppgavene

  Aftenposten
 6. Vedum nekter å tro at slaget om regioner er over

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no