SIGNALER: LO-leder Gerd Kristiansen går i dag ut og gir klare signaler til regjeringen vedrørende Dalai Lamas besøk. Foto:Nils Bjåland/VG

LO-Gerd legger Lama-press på regjeringen

LO-leder Gerd Kristiansen legger press på Solberg-regjeringen for å få de til å møte Dalai Lama.

Publisert:

Mens de fleste i Arbeiderpartiet har vært forsiktige med å si noe om det betente besøket fra Dalai Lama, signaliserer i dag LO-leder Gerd Kristiansen at LO mener det vil være feil at representanter for regjeringen ikke møter ham:

Dette sier Kristiansen

- Det er viktig at det offisielle Norge stiller seg slik at en viktig menneskerettsforkjemper føler seg velkommen, sier hun og legger til:

- I LO har vi tradisjon for å snakke med de som vil snakke med oss. Det gjelder også i vårt internasjonale arbeid. Det synes jeg er et godt prinsipp, som regjeringen bør ha med seg.

Privat besøk

Dalai Lama kommer på privat besøk til Norge 7.-9. mai.
Besøket er omstridt, først og fremst fordi Kina har gitt uttrykk for at det kan få konsekvenser for forholdet til Norge.
Eksperter mener alt håp vil være ute for å normalisere forholdet til Kina, hvis noen fra regjeringen eller det offisielle Norge møtet Dalai Lama.

Hittil har stortingspresident Olemic Thommessen (H) sagt at han ikke vil møte Dalai Lama og begrunnet det med at det er bedre å søke dialog med Kina, for slik å hjelpe Dalai Lama og Tibet i deres frigjøringskamp.

Utenriksminister Børge Brende har sagt at regjeringen ikke har konkludert.

Utsolgt

Dalai Lama er invitert av Det Norske Nobelinstitutt, Karma Tashi Ling buddhistsamfunn og Den Norske Tibet-komité.
Han skal holde to foredrag som for lengst er solgt ut.

I 1989 mottok Dalai Lama Nobels Fredspris for å ha motarbeidet bruk av vold og tatt til orde for fredelige løsninger i kampen for å frigjøre Tibet.
Dalai Lama anses som den øverste leder for den tibetanske buddhismen.

Utenriksminister Børge Brende er på fly til Washington og kan ikke kommentere saken. UD sier de ikke har gjort noen ny vurdering av saken i dag.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder