JUNGELKONGE: Kong Harald tilbrakte fire dager i april sammen leder Daví Kopenawa og yanomami-indianerne i Amazonas. Foto: REGNSKOGFONDET NORGE/ISA BRASIL

Solhjell: - Imponert over kongen

Norge vil bruke 6 mrd på regnskogen i Brasil

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell er en av mange som har latt seg imponere over «jungelkongen» vår.

Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I fire dager, fra 22. til 25. april, bodde kong Harald sammen med yanomani-indianerne dypt inne i Amazonas. Der sov han i hengekøye for første gang i sitt liv, spiste villsvin og villkalkun sammen med lokalbefolkningen og deltok på jakt.

I VG på lørdag fortalte kongen at dette lenge har vært en drøm, etter hans engasjement for Verdens naturfond på 70- og 80-tallet.

Se bildespesial: Kong Harald i jungelen

IMPONERT: Bård Vegar Solhjell roser kong Haralds regnskogengasjement. Dette bildet ble tatt under miljøvernministerens besøk i Brasil i fjor. Foto: SCANPIX


Solhjell har vært i Brasils regnskog flere ganger, sist gang i fjor.

- Jeg er veldig glad for kongens engasjement for regnskogen. Og jeg er imponert over at han drar dit, og tilbringer såpass mye tid der.

- Samtidig som han formidler nysgjerrighet, viser Kong Harald innsikt og forståelse for hvor viktig regnskogen er for menneskene og miljøet, sier Solhjell til VG.

6 regnskogmiliarder til Brasil

Miljøvernministeren deler kong Haralds fascinasjon og engasjement for regnskogen.

I perioden 2009 til 2015 vil han og regjeringen støtte Brasil med om lag seks milliarder kroner for å redusere klimautslipp. Av de tre milliardene som regjeringen har bevilget til forskjellige regnskogtiltak i år, havner én av dem her.

- Regnskog-tiltakene i Brasil har vært en suksess. De fem siste årene har man redusert CO2-utslippene her tilvarende Tysklands samlede utslipp, sier Solhjell til VG.

Man regner med at rundt en femtedel av de globale klimautslippene skyldes avskoging.

- Bevaringen av regnskogene er derfor et av verdens viktigste klimatiltak. I tillegg bidrar vi til å bevare artsmangfoldet. Det er viktig for de som bor der, og god utviklingspolitikk, mener Solhjell.

Halvert siden 2. verdenskrig

Arealet med regnskog på kloden er ifølge Regnskogfondet halvert siden andre verdenskrig. Leder Dag Hareide mener utviklingen fortsatt er dramatisk, og karakteriserer det som skjer nå som et siste forsøk på en redningsaksjon.

Men det finnes enkelte lyspunkter.

- Nedgangen i avskogingen i Brasil er på 80 prosent siden 2005, en ganske markant fremgang.

- Når det gjelder Indonesia venter vi på tall, men ting tyder på at det ikke er blitt bedre. Men, det norske initiativet der har ført til bevissthet om spørsmålet, ny åpenhet, og har gitt en del av våre partnere der en helt ny posisjon. Men med den politiske kampen som foregår der nå, vet vi ikke hva som vil skje, sier Hareide.

- Malaysia har vi gitt opp, der er regnskogen så godt som borte.

Hareide roser regjeringens klima- og skogprosjekt.

- Norge er ledende i verden på dette området. Dessverre er det ikke så mange andre land som kommer etter.

Hareide etterlyser imidlertid et sterkere norsk engasjement i Kongo.

- I Kongo har man fortsatt en mulighet til å redde regnskogen. Men her har Norge vært for treige og feige. Problemet ligger ikke hos miljøvernministeren, men hos UD, mener Hareide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder