NEI TIL MATVAREHANDLING PÅ SØNDAGER: 58 prosent sier nei til søndagsåpne butikker. Foto: Ntb Scanpix

Flertallet sier nei til søndagsåpne matbutikker

Over halvparten av de spurte sier nei til søndagsåpne dagligvarebutikker i Norge, ifølge en måling som Respons har utført for Aftenposten.

  • Daniel Ramberg
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

58 prosent mener det ikke bør gis adgang til at også større dagligvarebutikker får holde åpent på søndager. I dag kan bare bensinstasjoner, samt matbutikker på inntil 100 kvadratmeter, de såkalte brustadbuene, holde søndagsåpent.

38 prosent av de spurte mener at også større matbutikker må få lov til å holde søndagsåpent. 4 prosent er usikre på om søndagsåpne matbutikker bør tillates.

LES OGSÅ: Butikksjefer går imot søndagsåpne butikker

I en tilsvarende meningsmåling Sentio nylig gjorde for Klassekampen, sa 67 prosent at de er imot søndagsåpne butikker, mens 29 prosent sier at de er tilhengere av dette.

I regjeringserklæringen står det at regjeringen vil «tillate butikker å holde søndagsåpent» og at dette skal gjelde alle typer butikker. Hvis de to målingene er representativ for folkets mening, er regjeringen dermed i utakt med velgerne.

- LO, NHO, bransjen, de ansatte og folket er mot dette. Å ha én annerledes dag i uken, som er med på å gi en større ro, er veldig bra. Jeg tror ikke det norske folk ønsker et enda sterkere kommersielt press, sier Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide til Aftenposten.

Høyres kulturpolitiske talsmann Svein Harberg sier han har sans for Hareides argument om å verne om én rolig dag i uken, men legger til at folk som enkeltpersoner kan velge. Butikkansatte velger dessuten selv hvor de vil jobbe og dagens arbeidstidsavtaler regulerer arbeidet, påpeker han.

Regjeringen tar fatt på arbeidet med å vurdere endringer senere denne måneden.

Brustad-buer

I en måling som Norstat gjennomførte for Vårt Land i slutten av august, var motstanden mot søndagsåpne butikker langt mindre. Den gang svarte bare 51 prosent at de er for, mens 45 prosent ønsket da å kunne shoppe hele uka.

Lovverket i dag setter en begrensning på hvilke butikker som kan ha åpent på søndag.

Kun dagligvarebutikker under 100 kvadratmeter - den såkalte Brustad-bua - og utsalg som selger planter og hageartikler, har lov til å ha søndagsåpent.

Ført til konkurser

I Danmark, hvor søndagsåpne butikker ble innført for to år siden, har praksisen ført til konkurser. En dansk evaluering viste også at handelen ikke økte, fordi folk istedet handlet mindre på lørdag og mandag/tirsdag.

I Danmark er det nå bare et par dager i påsken og julen det ikke er anledning til å ha åpent 24 timer i døgnet, syv dager i uken.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder