FÅR KRITIKK: Kvinnen som anmeldte ordføreren i Kristiansund opplevde at hun ikke ble trodd av lokalpolitiet. Politimester Arnstein Nilssen i Møre og Romsdal ønsker ikke å kommentere kritikken mot politiets etterforskning. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Anmeldte ordfører for seksuell krenkelse - kritiserer politiet

«Jeg følte det nesten som om saken var henlagt før vi kom inn i

avhørsrommet...»

KRISTIANSUND/OSLO (VG) Kvinnen som anmeldte Kristiansunds-ordføreren for krenkende seksuelle handlinger, kommer med ramsalt kritikk mot det lokale politiets håndtering av saken.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ordføreren har vedtatt forelegg for seksuelt krenkende handling, men nekter straffskyld.

– Vi følte oss mistrodd og stemplet som løgnere. Det er vanskelig å ta opp kampen mot en profilert ordfører som sitter med makten i en liten by som vår, sier kvinnen i et intervju med VG.

Samtidig er hun i dag svært takknemlig overfor førstestatsadvokat Jan Hoel.

– Jeg er takknemlig for at han har grepet inn og pålagt politiet å gi Per Kristian Øyen et forelegg for seksuelt krenkende handlinger, understreker hun.

Provosert

Hun og den nærmeste familien er provosert over Øyens uttalelser om at dette har vært en formidabel belastning for ham.

– Jeg føler at jeg det siste året har ført en svært tung og ensom kamp, der det har vært vanskelig å bli trodd. Jeg bor i en liten by, og mannen som ble anmeldt, har befunnet seg i en fremtredende maktposisjon. Belastningen har vært helt umenneskelig. Jeg og mine aller nærmeste har følt oss isolert og mistrodd, ganske alene, sier kvinnen.

Det var i 2013 hun, ifølge forelegget, ble utsatt for den seksuelt krenkende handlingen ordføreren nå blir straffet for.

– Da det skjedde, forsto jeg ganske umiddelbart at jeg måtte gjøre noe, sier kvinnen.

Først tok hun det opp med fastlegen sin. Han støttet henne, og rådet henne til å gå videre med saken, og å fortelle det til nær familie. Å anmelde saken var en vanskelig avgjørelse å ta for henne.

Vanskelig beslutning

BØTELAGT: Ordfører Per Kristian Øyen (Ap) har har vedtatt forelegg for seksuelt krenkende handling. Han nekter likevel straffskyld i saken. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Men i samråd med et fåtall nære familiemedlemmer og sin samboer besluttet hun likevel å anmelde.

– Det var en uhyre vanskelig beslutning, og et stort skritt som innebar store omveltninger i livet. Faren min og bistandsadvokaten støttet meg. Det samme gjorde søsteren min og samboeren min. Men det var ikke mange andre støttespillere, sier kvinnen.

Hun ble innkalt til flere avhør hos politiet i Kristiansund.

– Først hadde jeg tiltro til politifolkene som avhørte meg, og trodde at saken skulle bli tatt på alvor. Men det tok ikke lang tid før jeg følte at politiet verken trodde på meg, eller på forholdet som de etterforsket. Jeg følte det nesten som om saken var henlagt før vi kom inn i avhørsrommet.

Kvinnen opplevde avhørene som svært konfronterende.

– Jeg blottla mitt aller mest intime i disse avhørene, ble bedt om å beskrive alle relevante og mindre relevante detaljer. Jeg følte at han ble behandlet langt mildere av politiet, han som var anmeldt, sier hun.

Henlagt to ganger

To ganger ble saken henlagt av politiet i Kristiansund, etter bevisets stilling.

To ganger påklaget kvinnen henleggelsen til statsadvokaten, siste gang med Gunhild Lærum som bistandsadvokat.

– Endelig ble jeg trodd. Det er det viktigste for i dag, sier kvinnen.

Arbeiderparti-ordførerens forsvarer, advokat Berit Reiss-Andersen, opplyser at Per Kristian Øyen onsdag valgte å vedta forelegget, men at han ikke erkjenner straff-skyld.

Etter det VG får opplyst er forelegget på 12.000 kroner. Øyen er for tiden sykemeldt frem til utgangen av mai.

Politiet har ingen kommentar

VG har vært i kontakt med politimester Arnstein Nilssen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt. Han ønsker ikke å kommentere kritikken mot politiets etterforskning.

Kvinnens bistandsadvokat, Gunhild Lærum, sier det ennå er for tidlig å bli konkrete på et eventuelt erstatningssøksmål.

– Men vi kommer til å gå grundig inn i dette, sier hun til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder