VENTER PÅ SOMMEREN: Slik så det ut på Nordnespynten i Bergen 18. mai for to år siden. I år har bergenserne, i likhet med resten av landet, måttet vente lenge på behagelige badetemperaturer.FOTO: HALLGEIR VÅGENES/VG Foto: ,

Sommeren kommer neste helg
- og varer trolig til Sankthans

Finn frem shorts og badetøy. I løpet av neste helg kommer sommeren til Sør-Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Mange steder vil vi få temperaturer på rundt 20 grader. Er vi ordentlig heldige, kan det bli varmere enn det, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til VG.

Og det beste av alt – sommeren ser så langt ut til å vare helt til Sankthans.

– Prognosene tyder på at de høye temperaturene vil vare et par uker frem. Når vi får væromslag, varer det ofte en uke eller to, så det er bare å finne frem shortsen, sier Thyness.

Etter Sankthans har ikke meterologene noen sikre signaler eller prognoser, sier Thyness.

Også meteorolog Mariann Aabrekk ved StormGeo melder om sommertemperaturer fra neste helg av.

Ser en omlegging

– Mange lavtrykk har preget været til nå i mai, med vått og kjølig vær. Men fra helgen 5.–6. juni ser vi en omlegging til tørrere vær, og vi får en lengre periode med sol og stigende temperaturer. Fra 20 grader og oppover på det varmeste, sier Aabrekk.

Er dette den globale oppvarmingen?Spår varm sommer over hele kloden.

Hvor langt nord sommerværet når, er meteorologene litt usikre på.

– Slik det ser ut nå, vil grensen gå rundt Trondheim. Lenger nord er prognosene mer usikre. Det kommer litt an på hvilken retning høytrykket går i, og hvor langt nord varmluften legger seg, sier Thyness.

Aabrekk sier at lavtrykkene ikke er store nok til å ta med seg hele landet.

Fra Saltfjellet og sørover

– Det ser ut til at det blir fint fra Saltfjellet og sørover, og at de sørlige delene av Nordland også vil få nye godt av sommeren.

– Hvor lenge vil dette vare?

– Alt tyder på at det vil vare en uke, i alle fall.

VENTER PÅ SOLEN: Mariann Aabrekk er meteorolog ved StormGeo.FOTO: HALLGEIR VÅGENES, VG Foto: ,

De høye temperaturene vil også føre til at det blir slutt på frosten i fjellet, og at snøsmeltingen vil sette inn for alvor. Dette følges tett både ved StormGeo og Meteorologisk institutt, forteller meteorologene.

Mye snø i fjellet

– Det er mye snø som skal smelte og mye vann som skal renne ut i elvene. Dette er noe vi følger med på, sier Thyness.

Så langt har mai vært en uvanlig kald måned i Norge, med Finnmark som ett unntak.

– Finnmark har hatt flere blaff av varme vinder fra Russland, der temperaturene i det siste har ligget på rundt 30 grader. I perioder har dette kommet inn over Finnmark, og i forrige uke ble det målt over 20 grader i fylket, sier Thyness.

Kaldere enn normalt

I resten av landet har mai-temperaturene ligget mellom 10 og 15 grader. Det er godt under normalen – som er et gjennomsnitt av temperaturene målt over en periode på 30 år.

– I Oslo har det vært fire grader under normalen i mai, og det er første gang på to år vi har en måned med temperaturer under det normale. Jeg har ikke nøyaktig oversikt for landet for øvrig, men vi går mot en unormal kjølig mai for hele landet.

Før helgen omtalte VG et månedsvarsel som StormGeo hadde utarbeidet for kunder i kraftbransjen, som viste at et høytrykket vil gi østlig vind i deler av Sør-Norge, men pålandsvær og en annen værtype i Nord-Norge.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder