GAZA BY (VG) 20121120 Mads Gilbert er tilbake på Shifa-sykehuset i Gaza. Innimellom pasientbehandling og intervjuer får han tid til en kopp kaffe FOTO: HARALD HENDEN/VG Foto:Harald Henden,VG

Mads Gilbert grillet av BBC

Den norske legen, som har fått mye kritikk for sine pro-Palestina holdninger, syntes det å bli grillet på engelsk TV var bedre enn på dansk.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det var som å sammenligne et billig karaokeshow med svanesjøen, sier Gilbert til VG på telefonen fra England. Han er akkurat ferdig med å bli intervjuet av Zeinab Badawi fra programmet HARDTalk på BBC.

HARDTalk er et av BBCs mest kjente programmer, og har gått på radio siden 1997. Her blir et intervjuobjekt «grillet» i en halv time på radio. Her har alle fra president Hugo Chávez fra Venezuela, til skuespiller Angelina Jolie, tidligere sittet i samme stol som den norske legen.

– Det var en stor ære og bli spurt om å delta på HARDTalk. Jeg har alltid sett på programmet, og synes det er veldig bra. De har en rekke dyktige journalister som stiller gode spørsmål.

Ble kritisert på dansk TV

Mads Gilbert har blitt hyllet verden over for sin innsats i Palestina, hvor han i løpet av de siste fem årene har bistått med frivillig legehjelp på Shifasykehuset i Gaza.

Gilbert har jobbet på sykehuset også de siste månedene, men da han etter hjemkomsten til Norge i juli ble spurt om han ville stille til intervju på programmet «Deadline» på dansk DR2, ble han møtt av en ganske annen tone.

Programleder Martin Krasnik konfronterte Gilberts holdninger til Palestina-Israel konflikten med en serie krasse spørsmål.

Blant annet åpnet han intervjuet med spørsmålet:

«Han sier Israel helt bevisst angriper kvinner og barn og at Israel begår folkemord. Er Mads Gilbert politiker eller lege?»

- Fikk lov til å svare ordentlig

– Under det intervjuet føler jeg at Krasnik som journalist inntok en politisk rolle, mens i BBC-intervjuet med Zeinab Badawi, hadde vi en dialog. Jeg fikk lov til å svare ordentlig, og jeg følte at hun lyttet til svarene mine på en helt annen måte en Krasnik gjorde, sier Gilbert.

Journalistisk sjef for «Deadline», Heidi Robdrup, sa til Dagbladet etter Krasnik-intervjuet at de beklager det dersom Gilbert ikke føler seg riktig behandlet av programmet, men legger til at de ikke har en skjult agenda.

– Programleder Martin Krasnik brukte akkurat den samme intervjuteknikken som han gjør med alle sine intervjuobjekter: I kritisk opposisjon til sin gjest, sa hun.

HARDTalk er «grilling» på direkten

PÅ HARDTalk er journalistene også kjent for å «grille» intervjuobjektet sitt. Gilbert sier han ikke har noe imot kritiske spørsmål så lenge han føler det er dialog mellom han selv og journalisten, og ikke et personlig angrep.

– Jeg har ingen ting imot skarpskodde, kritiske journalister, men det er en forskjell på et godt og kritisk intervju, og ren usmakelig politisk retorikk, legger han til.

Ble satt på vent for John Kerry

Selv om intervjuet gikk bra, er ikke Gilbert fornøyd. Han ble stilt spørsmål om sitt Gaza-arbeid i rundt 25 minutter, men føler selv at han ikke fikk sagt alt han ville.

– Jeg er aldri helt fornøyd etter et intervju, sier han.

Han hadde heller ikke noe imot å bli satt på vent en uke. Egentlig skulle legen på luften i forrige uke, men da programmet fikk en intervjuavtale med John Kerry måtte nordmannen vente.

– Så lenge det er Kerry, er det vel greit. Men jeg syntes ikke han gjorde det så bra, ler han.

Programmet blir lagt ut på BBC sine nettsider mandag neste uke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder