VIL SE PÅ HÅNDTERINGEN: SV-leder Audun Lysbakken mener at terrortrusselen skapte stor bekymring og uro hos mange nordmenn. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

SV vil ha ekstern evaluering av terror-håndtering

SV ber Justisdepartementet sørge for en ekstern evaluering av måten sommerens terrortrussel ble taklet på. Også Ap mener de ulike etatenes håndtering bør gjennomgås.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

SV-leder Audun Lysbakken peker på at den akutte terrortrusselen midt i fellesferien skapte stor bekymring og uro hos mange nordmenn, og at mobiliseringen også har en pris i penger.

– Da mener jeg det er viktig at vi som samfunn gjør en skikkelig evaluering av om dette var håndtert på en god nok måte, hva vi kan lære av det og om det var nødvendig med en så sterk mobilisering, sier han til NTB.

– Derfor har jeg foreslått for justisministeren at regjeringen bør hente inn eksterne krefter for å evaluere dette.

Lysbakken understreker at poenget er en evaluering gjort av andre enn regjeringen selv.

Lukket møte

24. juli ble beredskapen i Norge høynet som følge av opplysninger om at en gruppe var på vei fra Syria til Europa, og at Norge kunne være et mål. Politiet høynet beredskapen, grensekontrollen ble skjerpet og Forsvaret sto klart til å bistå.

Ifølge TV 2 hadde det da gått seks dager siden PST fikk de første meldingene om trusselen.

Etter noen dager opplyste Politiets sikkerhetstjeneste at trusselen var «noe redusert», og etter en uke var beredskapen tilbake på normalt nivå.

Mandag ble det holdt et lukket møte på Stortinget om håndteringen av trusselen. En utvidet utenriks- og forsvarskomité og justiskomiteen ble informert om hvorfor myndighetene slo alarm og hevet terrorberedskapen.

Blant annet redegjorde justisminister Anders Anundsen (Frp) for hvordan myndighetene fikk informasjon og hvordan denne ble håndtert. Også PST-sjef Benedicte Bjørnland og politidirektør Odd Reidar Humlegård deltok på møtet.

Gjennomgang

Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) mener regjeringen og de involverte etatene har tatt «samvittighetsfulle beslutninger» under håndteringen av trusselsituasjonen.

– Men det vil fortsatt være et informasjonsbehov, fordi det trengs en gjennomgang av hvordan de ulike etatene har håndtert dette, sier hun til NTB.

Tajik sier hun opplever at regjeringen har vært opptatt av å informere Stortinget så mye som de kan, både under håndteringen av trusselen og i etterkant.

– Slik opplevde jeg også dette møtet – at de delte den informasjonen de kunne dele, sier hun.

Hun sier også at det er behov for en helhetlig evaluering av hvordan trusselsituasjonen i juli ble løst av Politidirektoratet, politidistriktene, PST og Forsvaret.

– Prøvestein etter 22. juli

KrF-leder Knut Arild Hareide har tillit til at regjeringen selv evaluerer håndteringen av terrortrusselen, som han beskriver som «den første store og krevende situasjonen etter 22. juli 2011». Han mener både kriseforståelse og beredskap er blitt bedre de siste tre årene.

– Men dette er blitt den første testen. Noen uker etterpå sitter vi ikke på alle svarene, det gjør heller ikke regjeringen, sier Hareide til NTB.

Han skryter av innsatsen til PST-sjefen, justisministeren og politidirektøren i de krevende julidagene.

– For meg er det viktig å gi det signalet til regjeringen at det er viktig å få vite hva som gikk bra, og hva en kan bli bedre på, fordi dette er den første «prøvesteinen» etter 22. juli, sier Hareide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder