TOPPMØTE: Utenriksminister Børge Brende og president i European Investment Bank, Werner Hoyer, under høynivåmøtet om ebola i Washington torsdag. Foto:Jo Vemund Svendsen,NTB scanpix

Brende reiser til ebola-rammede land

Utenriksministeren: – Målet er å vise solidaritet og mobilisere ressurser

Norge gir 64 nye millioner for å bekjempe ebola

NEW YORK (VG) I starten av neste uke reiser utenriksminister Børge Brende (H) til ebola-rammede Sierra Leone og Liberia. – Tiltakene må komme nå, og ikke være en prateklubb, sier han.

Publisert:

Torsdag deltok den norske utenriksministeren på et høynivåmøte om ebola i Verdensbanken i Washington, der blant annet også FNs generalsektretær Ban Ki-Moon samt statsledere fra en rekke land deltok.

Her ble det også klart at Brende reiser til to av de hardest rammede landene; Sierra Leone og Liberia sammen med lederen for det amerikanske bistandsdirektoratet USAID, Rajiv Shah i neste uke.

VG snakket med utenriksministeren like etter at møtet i Verdensbanken var over.

– Vi drar i begynnelsen av neste uke, og skal først besøke Liberia og så Sierra Leone. Vi vil bringe inn og få frem de siste oppdateringene, i tillegg til å ha samtaler med myndighetene. Målet er å vise solidaritet og være med på å mobilisere ressursene som er nødvendig internasjonalt.

– Hvordan er sikkerhetstiltakene på reisen?

– De er ivaretatt, svarer Brende.

LES OGSÅ:Slik forbereder Norge seg på ebola

64 nye millioner

På møtet kunngjorde Brende også at Norge bidrar økonomisk til et fond opprettet av Verdensbanken som spesifikt skal bidra i kampen mot ebola.

– På vegne av den norske regjeringen gir jeg 10 millioner dollar til fondet og oppfordrer andre land til å gi, sa Brende på møtet. Beløpet tilsvarer om lag 64 millioner kroner.

Brende sier til VG at også flere andre land varslet på møtet at de kommer til å trappe opp bistanden for å bekjempe den dødelige smitten.

– I tillegg kom USA med viktige tiltak. De er blant annet villige til å sende opp til 4000 soldater for å stå for logistikken, sier Brende.

– Katastrofe

Også presidentene i de hardest rammede landene Guinea, Sierra Leone og Liberia var til stede på høynivåmøtet, de to sistnevnte via videolink.

– De hadde et sterkt budskap om at det må handles nå, og ikke om en uke, sier Brende og fortsetter:

– Tiltakene må komme nå, og ikke være en prateklubb.

– Hva tenker du om den siste ukes utvikling med første nordmann smittet og dødsfall i USA?

– Det viser hvor alvorlig denne sykdommen er. Blir man først smittet av ebola, så er sjansen for at man overlever kanskje 50 prosent. Det sier noe om den helsemessige katastrofen de vest-afrikanske landene står overfor, sier Brende.

– Ikke vent!

FNs generalsekretær Ban Ki-moon var krystallklar i sitt budskap til verdenssamfunnet på høynivåmøtet om ebolakrisen.

– Ikke vent! Dere må handle. Ting blir verre før de blir bedre, men hvor mye verre avhenger av oss, sa Ban.

Ifølge en rapport Verdens helseorganisasjon (WHO) la fram onsdag, har 3.879 mennesker hittil dødd av ebola under utbruddet i Vest-Afrika.

Kilde: VG/NTB

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder