Eventyreren i retten igjen – krever flere svar om «Berserk»: Jarle Andhøy: – Jeg gir meg aldri

TROMSØ (VG) – Jeg gir meg aldri før jeg har fått all informasjon som de offisielle partene besitter om korrespondansen med og om «Berserk» forut for forliset, sier Jarle Andhøy til VG.

  • Thor Harald Henriksen

Artikkelen er over fem år gammel

TV-kjendisen og eventyreren møter i dag i Hålogaland lagmannsrett i Tromsø. Andhøy erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet i formiddag.

VG følger rettssaken. Jarle Andhøy har nå startet sin forklaring.

– I stedet for å stille spørsmål om hva som skjedde med «Berserk», har polarforvalningens hovedfokus vært at vi seilte ulovlig, lå ulovlig oppankret og seilte uten forsikring, sier Andhøy.

37-åringen ble anmeldt av Norsk Polarinstitutt etter at han i 2012 gjennomførte en leteaksjon etter «Berserk», året etter at seilbåten og mannskapet på tre forsvant i Sørishavet. Instituttet mener han hverken hadde nødvendig godkjenning eller forsikring for leteaksjonen.

Aktor: – Pliktet til å gi melding

Andhøy er straffeforfulgt for brudd på Bilandsloven og forskrift om vern av miljøet i Antarktis.

– Enhver som ønsker å besøke Antarktis er pliktet til å gi melding om dette til Norsk Polarinstitutt. Meldeplikten gjelder for alle, enten det er forskere eller turister. Så er det opp til NP å vurdere om meldingen fyller vilkårene som står i forskriftene, sa førstestatsadvokat Lars Fause i sitt innledningsforedrag.

Ifølge Fause sendte Andhøy en melding om leteaksjonen i 2012, men påtalemyndigheten mener opplysningene han ga var mangelfulle.

– Påtalemyndigheten vil ikke påberope seg jurisdiksjon i Antarktis. Dette handler om at Andhøy er norsk statsborger. Alle traktatnasjoner har påtatt seg forpliktelser til å regulere aktiviteten til egne borgere, sa Fause.

I RETTEN: Jarle Andhøy hilser på aktor, førstestatsadvokat Lars Fause, før ankesaken starter. Foto:Torbjørn O. Karlsen,iTromsø

Andhøys forsvarer Brynjar Østgård avviser grunnlaget for at norske myndigheter vil bøtelegge Andhøy for ekspedisjonen i 2012. Han hevder at Andøy uten tillatelse kan seile i internasjonalt farvann.

– Regelverket er myntet på ekspedisjoner i Antarktis og på land. Men denne ekspedisjonen var ikke i land, og derfor er denne saken utenfor nedslagsfeltet for bestemmelsene som gjelder Antarktis, sa Østgård i sitt innledningsforedrag.

Krever flere svar

I snart tre år har Andhøy prøvd å finne svar på hvorfor mannskapet forlot en trygg havn ved Scott-basen og bega seg ut på Rosshavet i en varslet storm – stikk i strid med ekspedisjonsplanen. 37-åringen ønsker klarhet i om mannskapet tok avgjørelsen selv, eller om noen eller noe påvirket dem til å ta den fatale beslutningen.

Andhøy og hans advokat har før rettssaken fått tilgang til epostkorrespondanse mellom Norsk Polarinstitutt og andre lands polarmyndigheter som viser at «Berserk»-ekspedisjonen var et tema en uke før forliset.

– I løpet av straffesaken ha vi fått tilgang på materialet, etter å ha halt og dratt i Norsk Polarinstitutt. Det viser et relativt tett samarbeid mellom amerikanske, newzealandske og norske polarmyndigheter frem til 14. februar 2011, en uke før det fatale forliset. Deretter er det helt stille frem til 25. februar. Andhøy sitter med en følelse av at informasjon holdes skjult, sa Østgård i innledningsforedraget.

LES OGSÅ: Andhøy hevder norske myndigheter bevisst har holdt tilbake informasjon

Gir seg ikke

Jarle Andøy gir seg ikke, selv om det ender med ny dom i lagmannsretten.

– Jeg gir meg aldri før jeg har fått all informasjon som de offisielle partene besitter om korrespondansen med og om «Berserk» forut for forliset, sier Andhøy til VG.

– Vi vet blant annet at «Berserk» hadde kontakt med både det newzealandske kystvaktskipet «Wellington» og Scott-basen før forliset. Vi vil ha en full redegjørelse for hva denne kommunikasjonen gikk ut på.

Les også

Flere artikler

  1. Må møte i retten igjen – hevder norske myndigheter tilbakeholder informasjon: Andhøy krever flere Berserk-svar

  2. Jarle Andhøy la frem nytt bildebevis

  3. «Berserk»-mysteriet: – Vi har ikke holdt tilbake informasjon

  4. Andhøy: Hadde reist igjen

  5. Andhøy ble dømt i retten : - Dommen vil ankes til Høyesterett

  6. «Berserk» forsøkt stanset av britisk fartøy

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder