– Synes synd på Trude Drevland

– Min mening var å gjøre noe hyggelig for Bergen

GOD KJEMI: Skipsreder Torstein Hagen (72) og ordfører Trude Drevland (68) ombord på havcruise-skipet Viking Star to dager før den store skipsdåpen og festforestillingen i Bergen 17.mai. Foto:EIRIK BREKKE,Bergens Tidende

Skipsreder Torstein Hagen til VG: Lei seg for at det han spanderte på  Trude Drevland «ble oppfattet feil»

Skipsreder Torstein Hagen (72) synes det er leit at mange nordmenn mener det er problematisk at han har spandert både privatfly-turer, cruise og opphold på luksushotell for ordfører Trude Drevland med familie.

 • Frank Ertesvåg
 • Pål Ertzaas
 • Jonas Tjersland

Artikkelen er over fem år gammel

I et intervju med VG gir skipsrederen for første gang sitt syn på Drevland-saken.

Han understreker flere ganger under intervjuet, som er gjort via epost, at hans intensjon hele tiden har vært å gi noe til Bergen.

Hagen, som har hjemmeadresse i Sveits, men er født og oppvokst i Norge, har fortsatt sterke følelser for sitt fedreland. Men at skipsdåpen av «Viking Star» og arbeidet med å registrere skipet i Norsk Internasjonalt Skipsregister skulle avstedkomme en så stor belastning for gudmor og ordfører Trude Drevland (68), beklager han på det sterkeste.

Drevland er fortsatt sykmeldt.

BAKGRUNN:Drevland lobbet for skipsreder etter luksustur

– Hva tenker du, Hagen, om at ordføreren nå er sykmeldt etter oppstyret rundt kontakten mellom henne og ditt rederi?

– Det er bare meget trist, og jeg synes synd på Trude Drevland.

– Var det med tanke på noen form for gjenytelse at ditt rederi betalte reiser og losji for Trude Drevland og hennes sønn og ektemann?

– Nei. Det var kun det vi som rederi vil gjøre overfor hvilken som helst gudmor. Det er tradisjon at gudmor, eventuelt med familie, er til stede ved sjøsettingen av skipet som fant sted ved verftet i Italia.

– I en e-post til Drevland skriver du at du ønsker at hun jobber inn mot departementet og regjeringen(?) for å gi et skip hjemmehavn Bergen. Kan ikke det oppfattes som et ønske om gjenytelse?

– Nei. Jeg ønsket å ha Bergen som hjemsted fordi jeg på denne måten ville gi til Bergen, ikke ha noe fra Bergen eller fra Trude Drevland. Diskusjonen om utvidelse av fartsområdet i NIS var allerede i gang, og jeg ville vite om det var mulig å få skipet, som skulle senere symbolsk døpes på nytt i Bergen, også kunne ha norsk flagg og Bergen som hjemsted.

– Hva tenker du om at Trude Drevland nå blir kritisert for at hun skal ha ytt tjenester for ditt rederi?

– Jeg oppfatter ikke det å være gudmor til å være å «yte tjenester» til oss. Vi synes det var en hyggelig gest overfor en flott dame, og at hun samtidig jobbet for et felles mål om å få skip under norsk flagg. Og derved synes jeg det var helt naturlig. Jeg kan ikke se hva som har vært galt med at en ordfører ønsker å fremme interessene til den by som hun er ordfører for.

LES OGSÅ:Drevland innrømmer feilinformasjon om flypassasjerer

NØT FESTFORESTILLINGEN: Skipsreder Torstein Hagen koste seg stort sammen med ordfører Trude Drevland under festforestillingen Hagen spanderte på Bergen by under skipsdåpen i Vågen på 17. mai. Foto:Viking Cruises,

– Kan det fremstå som om Drevland går ditt ærend etter å ha blitt påspandert både flight med privatfly, losji og cruise med sine familiemedlemmer?

– Det fremstilles i alle fall slik i en del media, men jeg er som du forstår helt uenig i den fremstillingen.

– Opplever du det som problematisk å ha spandert, etter norske forhold, så vidt raust på en fremstående folkevalgt – med gode kontakter og innflytelse - både dette 17. mai-arrangementet og i forbindelse med hjemflaggingen av et skip?

– I ettertid ser jeg at dette dessverre blir oppfattet feil. Det er jeg oppriktig lei for. Min mening var hele tiden å gjøre noe hyggelig for hele Bergen og dens innbyggere med en flott konsert og fin opplevelse, og det tror jeg også at den jevne bergenser, hvis slike finnes, oppfatter.

– Hva er din versjon av den rollen Trude Drevland har spilt i denne saken?

– Hun har vært en flott gudmor, og samtidig representert sin by som en fin måte, også ved å synge Bergenssangen med fullt volum ved dåpen i Italia.

VGs Hans Petter Sjøli kommenterer: Borgen i Bergen

«EN FLOTT GUDMOR»: Trude Drevland har ordet under skipsdåpen av cruiseskipet «Viking Star» i Bergen 17. mai. Skipsreder Torstein Hagen lytter interessert til Drevlands budskap. Foto:Viking Cruises,

– Er du tilfreds med utfallet av Trude Drevlands befatning med ditt rederis interesser, både hva angår hjemflagging og Bergen som cruisehavn?

– Jeg er meget lei meg for den vinkling som denne sak har fått, både for Trude, men også for mitt rederi. Jeg mener det er både smålig og urettferdig overfor Trude Drevland. Det er mulig at hun ikke her har fulgt regelverket til punkt og prikke i Norge, men jeg kan ikke se at hun har opptrådt annerledes enn hun i andre sammenhenger ville ha gjort for å ivareta Bergen og Norges interesser på en god måte. Trude Drevland var en fin gudmor for det flotte skipet Viking Star, både ved sjøsettingen og dåpen i Bergen. Jeg synes hele denne saken er et storm i et vannglass hvor media har tatt den helt ut av proporsjoner, vurderer Hagen.

Sjokkert av BI-professor

Han legger til at både ham selv og rederiet Viking Cruises er sjokkert over hvordan BI-professor Petter Gottschalk i VG søndag kunne omtale saken som «åpenbar korrupsjon».

– At en som kaller seg «fagperson som har både rett og plikt til å kommentere pågående saker» med stor selvsikkerhet kan fastslå at «saken er åpenbar korrupsjon» i VG, og mener at det bør foretas razzia hos rederiet i anledning saken, er sjokkerende, skriver advokat Øystein Meland i Wikborg, Rein & co, i en epost til VG.

Han representerer Torstein Hagens rederi, Viking Cruises. Meland mener BI-professoren kun baserer seg på medias fremstilling av saken, uten at rederiet har blitt hørt eller forespurt om fakta.

– Han opphøyer seg derved til dommer i en folkedomstol, hvor premissene og dommen kun baserer seg ensidig på hva media mener. Som juridisk ekspert burde han vite bedre, mener Meland.

– NIS-godkjent i desember

Han understreker også at skipet Viking Star ble godkjent for registrering i NIS allerede i desember 2014 av departementet under de dagjeldende regler.

Planene om at Hagen og Viking Cruises skulle bruke Bergen som hjemmehavn for cruise til Baltikum og Norden, ble omtalt i avisen Dagens Næringsliv i desember i fjor.

– Regelendringen fant først sted 27. mars 2015, og det er derfor ikke grunnlag for å hevde at dette skjedde på grunn av en reise som Trude Drevland foretok som gudmor ved sjøsettingen i juni 2014, sier Meland til VG.

– Det er heller ikke noe grunnlag for de påstander som her fremsettes om korrupsjon, og det reagerer rederiet og dets styreformann Torstein Hagen meget sterkt på, formidler advokaten.

Les også

 1. Bergensordføreren ble påspandert luksustur til Venezia

  Da bergensordfører Trude Drevland skulle delta på sjøsettingen av skipet «Viking Star» i fjor, reiste hun med privatfly…
 2. Bergensordføreren: – Tror neppe jeg blir å se i privatfly med det første

  «Viking Star»-gudmor Trude Drevland avviser at hun har prøvd å skjule hvordan turen til Venezia forløp seg, men skjønner…

Flere artikler

 1. Finansavisen: Skipsreder Hagen: Bare i Norge veldedige gaver etterforskes av politi

 2. Bergens-ordføreren med redegjørelse

 3. Bergensordføreren ble påspandert luksustur til Venezia

 4. Høyre-ordfører Trude Drevland lobbet for skipsreder etter luksustur

 5. Ordfører siktet i Bergen

Fra andre aviser

 1. Bergensordfører tok privatfly til sjøsetting i Venezia

  Aftenposten
 2. Drevland til BA: – Jeg reiste alene

  Aftenposten
 3. - Bergensordføreren lobbyerte for reder som betalte luksustur

  Aftenposten
 4. Tok privatfly til sjøsetting i Venezia

  Bergens Tidende
 5. Her er Drevland-saken i 7 punkter

  Aftenposten
 6. Fem punkter som oppsummerer Drevland-saken

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder