IKEA-JUBEL: Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort gleder seg på byens vegne, men innrømmer at han neppe blir en av møbelbutikkens stamkunder. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto:Terje Mortensen,VG

Nord-Norge får sin første Ikea-butikk

VG erfarer: Gir 50 millioner i kommune-kassen

TROMSØ (VG) Etter år med folkeaksjoner og pendling til nærmeste Ikea i Haparanda i Sverige er det endelig klart: Møbelgiganten etablerer sin første butikk i Nord-Norge.

  • Thor Harald Henriksen
  • Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det har lenge vært kjent at møbelkjeden har hatt planer om en etablering i Tromsø. Nå er endelig tomtespørsmålet avklart. Ikea-ledelsen og Tromsø kommune har innkalt til pressekonferanse i Ishavsbyen førstkommende mandag i bydelen Håpet, hvor butikken skal bygges.

– Jeg kan bekrefte at vi har invitert til en pressekonferanse hvor vi vil kommunisere at vi har inngått kontrakt om kjøp av tomt i Tromsø, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian Willanger i Ikea Norge til VG.

– Avtalen vil bli signert mandag, bekrefter byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Han forteller at partene ble enige for godt over en måned siden.

Etter det VG erfarer vil Ikea måtte betale Tromsø kommune rundt 50 millioner kroner for den 50 mål store, kommunale tomten.

Ønsker Ikea velkommen

Møbelkjeden har fra før av fem butikker i Sør-Norge. Den sjette åpner i mars i Ringsaker kommune ved Hamar.

Ordfører Jens Johan Hjort er glad på byens vegne:

– Jeg er gammel svensk konsul, så jeg må bare være fornøyd med at vi nå får Ikea til Tromsø. Jeg kommer ikke til å være den som frekventerer butikken mest, men jeg har forstått at det er et stort ønske, ikke bare i Tromsø, men i hele regionen, om at Ikea skal etablere seg her. Det er også helt i tråd med vårt ønske om at vi skal ha mer næringsliv i Tromsø. Så dette er velkomment! sier Hjort til VG.

Trafikale utfordringer

Etter det VG erfarer, innebærer avtalen at Ikea skal betale deler av kostnadene til ny infrastruktur i området ved Håpet/Langnes.

Dette er et trafikk-knutepunkt i tillegg til å være et stort handelssenter i Tromsø, hvor det allerede er store utfordringer med trafikkavviklingen i rushtiden.

– Klarer kommunen å ha en trafikal løsning for området på plass før Ikea skal begynne å bygge?

– Det må vi jo bare, det er rett og slett en nødvendighet at infrastrukturen i Tromsø skal fungere og håndtere en så stor etablering som Ikea er. Vi har meget dyktige fagfolk som jobber med dette, og jeg har full tillit til at de gjør en god jobb, sier Hjort.

Det har i mange år vært nærmest et folkekrav i Nord-Norge å få en Ikea-etablering, og flere byer og kommuner har knivet om møbelkjedens gunst. Nærmeste Ikea-utsalg ligger i dag i Haparanda drøye 60 mil fra Tromsø. Likevel har mange nordlendinger tatt turen dit de siste årene for å kjøpe Billy-hyller og Klippan-sofaer.

Det vil trolig ta ett til to år før Ikea kan gå igang med byggingen.

– Dette skal gjennom en vanlig reguleringsbehandling, som vanligvis tar ett til to år, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder