HJELPER NORDMENN: Lege Terje Erlid (i rød t-skjorte) og anestesilege Marius Filtvedt passer på at den norske respiratorpasienten fraktes trygt til Norge ombord på Thai Airways-flyet fra Bangkok til Oslo. Bildet er tatt i fjor høst. Foto: PRIVAT

Henter hjem nordmenn fra sykehus i Thailand

Afghanistan-veteran er manges redningsmann

Det siste året har lege Terje Erlid (65) hentet tolv norske pasienter på thailandske sykehus og fraktet dem til Norge. Alle med rutefly.

Publisert:

Nå prøver den pensjonerte Harstad-legen å hjelpe nordmannen som har ligget syv måneder på et offentlig sykehus i Surin i det nordøstlige Thailand.

Mannen som ble hardt skadet i en trafikkulykke 25. juli i fjor var ikke forsikret, og norske myndigheter vil ikke stille opp med midler for å få mannen hjemtransportert.

- Tragisk sak

- Dette er en tragisk sak. Men den helsemessige tilstanden er ennå for uklar til at transporten kan gjennomføres, i tillegg til andre hensyn som må avklares, sier Erlid.

Erlid har lang internasjonal erfaring, blant annet fra FN-styrken i Sudan og den internasjonale stabiliseringsstyrken i Afghanistan.

LES OGSÅ: Etikkprofessor reagerte

I 2009 var han to ganger i Kongo for å behandle Tjostolv Moland, og han har vært lege på Grønland og overvintret tretten måneder i Antarktis.

Erlid har også hatt ansvar for å etablering og drift av sykehus om bord på offshoreskip for oljeselskapene BP og Total utenfor Afrika.

LANG ERFARING: Terje Erlid har tidligere vært lege på Grønland, der dette bildet er tatt. Foto: PRIVAT

Har mindre ressurser

Han sier de offentlige sykehusene i Thailand er billigere, men at de ikke alltid har like gode ressurser som de private.

- Sykehusene gjør så godt de kan, men det er ikke alltid de har så mye å tilby, sier han.

22. desember 2012 kom en 22-åring fra Trøndelag hjem til Norge etter å ha ligget i koma på et sykehus i Thailand i fire uker.

Familien hans hyret Erlid og anesesilegen Marius Filtvedt til å følge den trafikkskadde 22-åringen hjem, og to dager før julaften kunne han legges inn på sykehus i Trondheim.

Siden har Erlid reist nærmest i skytteltrafikk mellom Norge og Thailand for å få hjem uforsikrede nordmenn som har havnet på sykehus uten mulighet til å kunne betale for seg.

REDDET I NORGE: I 2007 sørget Terje Erlid for at den brannskadde afghanske jenta Naoroz fikk behandling ved Haukeland universitetssykehus i Bergen. Her tar Erlid (helt til høyre) farvel med henne på flyplassen i Kabul i januar 2007. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX

LES OGSÅ: Reddet brannskadd jente i AfghanistanLES OGSÅ: Naoroz operert på Haukeland

Bårepasienter med rutefly

Alle er blitt sendt hjem med rutefly, deriblant to bårepasienter som var tilkoblet respirator.

- Det er pasienter i ulike kategorier. Noen hadde vært utsatt for ulykker, men det var også psykiatri inne i bildet.

Når bårepasienter skal hjem må det leies seks seter om bord i flyet, i tillegg til seter til ledsagerpersonell.

Uten gyldig reiseforsikring kan kostnadene for noen ukers intensivbehandling på sykehus, samt hjemreise på båre, bli astronomiske, sier Erlid.

- Bare hjemreisen på båre, som tar minimum seks flyseter til full pris, pluss ledsagere, kan i verste fall komme opp i 250.000 kroner.

Dette er halvparten av det en transport med ambulansefly vil kunne komme på, og for flere pårørende i Norge har dette vært eneste utvei for å få sine kjære hjem.

VAR I KONGO: Terje Erlid fotografert på en pressekonferanse i Kisangani i Kongo med Mathilde Moland, mor til nå avdøde Tjostolv Moland. Bildet er tatt i november 2009. Foto: HELGE MIKALSEN/VG


- Et par av sakene har vi løst etter å ha tatt kontakt med NAV-kontoret i pasientens hjemkommune. I en sak stilte det thailandske sykehuset opp med midler for å få pasienten til Norge.

65-åringen sier det kreves nøye planlegging for å få transportene knirkefritt gjennomført.

Må forhåndsgodkjennes

- Transporten må forhåndsgodkjennes av sykehusets egne spesialister, samt flylege, i tillegg til flyselskapets administrasjon og flylege. Og på flyplassen er det ny medisinsk sikkerhetssjekk. I tillegg tar jeg alltid kontakt med kompetente fagpersoner i Norge før hver transport.

BAKGRUNN: Flere dør i utlandet

I kritiske og vanskelige tilfeller har Erlid alltid med seg en lege til, eventuelt intensivsykepleier.

- Ingen pasient får reise uten at vedkommende er erklært transportdyktig, understreker han.

Erlid sier det i tillegg kan oppstå problemer i de tilfellene der pasienten er utflyttet fra Norge, selv om det norske statsborgerskapet er beholdt.

- Da gjelder egne NAV-regler og regler i Folkeregisteret. Men pasienten bør i så fall kunne flyttes tilbake til den egentlige hjemkommunen. Men jeg er redd at pasienten eller familien selv må dekke det aller meste av kostnadene, da Norge ikke har erkjent ansvar eller avsatt midler for slike transporter.

LIGGER HER: På dette offentlige sykehuset i Surin i Thailand har nordmannen i 40-årene vært innlagt siden i fjor sommer. Foto: ALF EIRIK SCHNELL

Har eget ansvar

Terje Erlid understreker at det er den reisendes eget ansvar å sørge for en gyldig reiseforsikring for den tiden man skal være borte.

- Det er også slik at en helårlig reiseforsikring utløper som regel allerede etter 45-60 dager når man er på lengre reise. Dette må forsikringsselskapene bli flinkere til å informere om, blant annet ved å trykke dette på selve forsikringskortet.

Om pasienten som har ligget i koma i Thailand siden i fjor sommer, sier overlege Morten Horn ved nevrologisk avdeling Oslo universitetssykehus at dette er en tragisk sak, der det mangler svar på mange viktige spørsmål.

- Jeg mener det i denne saken er helt avgjørende med en grundig vurdering fra norsk hodeskadespesialist, sier Horn.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder