Sjekk hvordan regjeringen vil endre politiet der du bor

Politimester: - Uheldig å dele fylket

Illsint ordfører: - Vi må kjempe imot med nebb og klør

KUTTER DISTRIKT: Justisminister Anders Anundsen, her på tur med en patrulje fra Oslo politidistrikt. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Her er planen for de nye politidistriktene

Høyre, Frp og Venstre er enige om å kutte antallet politidistrikt til 12. Se hvordan det slår ut for ditt distrikt.

  • Lars Joakim Skarvøy
  • Cato Husabø Fossen
  • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over fem år gammel

VG har fått tilgang til oversikten over hvordan de nye 12 politidistriktene er planlagt.

I dag har Norge 27 distrikter, men disse blir nå mer enn halvert når politireformen legges frem onsdag.

De tre samarbeidspartiene Høyre, Frp og Venstre møttes ved 16.30-tiden mandag for å legge siste hånd på verket de kaller «Nærpolitireformen». Det klarte de ikke, dermed blir det klart for nye møter tirsdag morgen. Etter det VG forstår er det neppe grunn til å tro at blir vesentlige endringer på planen, siden partene allerede har forhandlet i mange måneder.

Slik ser planen for nye Politi-Norge ut:

1. Østfinnmark: Østfinnmark politidistrikt
2. Nord: Troms fylke og Vestfinnmark politidistrikt
3. Nordland: Nordland fylke
4. Trøndelag: Nord- og Sør-Trøndelag fylke
5. Møre og Romsdal: Møre og Romsdal fylke
6. Vest: Hordaland politidistrikt og Sogn og Fjordane fylke
7. Rogaland: Rogaland fylke pluss Sirdal kommune og Sunnhordland/Haugaland politidistrikt
8. Agder: Vest-Agder unntatt Sirdal kommune og Aust-Agder fylke
9. Sør-Øst: Telemark, Vestfold, Buskerud fylke og Asker og Bærum politidistrikt
10. Oslo: Oslo politidistrikt
11. Øst: Follo, Romerike og Østfold politidistrikt
12. Innlandet: Oppland og Hedmark fylke

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Foto:,

Som VG meldte tidligere mandag ligger det også an til en dramatisk reduksjon i antall politi- og lensmannskontorer fra dagens 354 kontorer.

Det skjer fordi politimestrene i hvert enkelt politidistrikt selv skal bestemme hvor mange kontorer de ønsker å ha. Avgjørelsene skal baseres blant annet på Politidirektoratets krav til responstid.

- Fremdeles noen utfordringer

Allerede i oktober sa KrF takk for seg og ville ikke bli med videre på forhandlinger med de tre andre samarbeidspartiene.

Justispolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad sier følgende når han får se den nye landsoversikten.

– Jeg ser fremdeles noen utfordringer på måten Vestlandet og Sørøst-landet er organisert, men ellers er dette fornuftige inndelinger for å ivareta store nok fagmiljøer. Det hensynet må alltid veies opp mot geografiske og kulturelle forskjeller i Norge, sier Ropstad.

– Hovedproblemet med reformen synes å være lokal tilstedeværelse. Det var årsaken til at vi ikke ble med på videre forhandlinger. For oss er det en forskjell på om politiet er til stede i en kommune eller ikke, sier Ropstad.

Politimester reagerer

En drøy halvtime etter at VG hadde presentert det som etter alt å dømme blir inndelingen av fremtidens politidistrikter i Norge, la politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt ut følgende melding på Twitter:

– Det er uheldig å dele fylket med tanke på at vi samarbeider med Sivilforsvaret, Heimevernet og Fylkesmannen, som er de viktigste beredskapsaktørene som er i fylket. Jeg tenker ikke bare på det å kjøre med blålys, men også på beredskap. Det å planlegge og være klare hvis noe skulle skje, utdyper Hætta overfor VG.

SKEPTISK: Politimesteren i Østfinnmark politidistrikt, Ellen Katrine Hætta, på grensen mellom Norge og Russland i forbindelse med en tidligere reportasje i VG Helg. Foto:Krister Sørbø,VG

– Fylket er også delt i to i dag, så vil det egentlig bli noe forskjell?

– Når man først gjør noe med strukturen og slår sammen flere politidistrikter, så er det uklokt å opprettholde delingen av fylket på den måten, sier politimesteren.

Hætta mener peker også på «en annen fare» ved at Østfinnmark politidistrikt holdes utenfor når Troms og Vestfinnmark politidistrikt trolig slås sammen.

– Jeg er redd for at vi får en utarming av politiet i Finnmark, ved at de fleste ressursene blir lagt til Troms, sier hun.

Ifølge Hætta er den foreslåtte oversikten uønsket av både politimesteren i Vestfinnmark og i Troms, i tillegg til henne selv.

Ordfører: - Vi er forbanna

Ordfører Kjetil Hestad (Ap) i Tysnes, som i dag er en del av Sunnhordland politidistrikt, er mildt sagt rystet over den foreslåtte inndelingen av politidistrikter.

– Vi er sjokkerte, skuffet og forbanna. Vi har hele tiden lagt til grunn at vi ønsker en forankring inn mot Hordaland, og det har vært tydelig kommunisert. Så har vi en statsminister fra Bergen og Høyre som nå sender 70.000 hordalendinger til Rogaland, sier Hestad.

– Men hvorfor reagerer du så kraftig på dette?

– Vi har startet et reformarbeid med kommunesammenslåing, men denne inndelingen vil medføre at de kommunene som man har snakket om vil havne i to ulike politidistrikter. Det går selvsagt ikke an, og det vil trolig føre til at den prosessen vil stoppe opp, sier Hestad.

Han legger til at Sunnhordland har hatt et godt samarbeid med det politifaglige miljøet i Bergen i mange år.

– Dette er for oss en veldig krevde situasjon som vi må kjempe med nebb og klør for å unngå. Jeg forventer at våre politikere fra Hordaland på Stortinget bidrar til å få snudd dette, sier Hestad.

Mer om

  1. Solberg-regjeringen
  2. Politiet

Flere artikler

  1. Politireformen: Regjeringen vurderte ni distrikter

  2. Her er landets nye politimestere

  3. Slik blir det nye Politi-Norge

  4. Enorme sprik i nye politi-Norge

  5. Mistet sykehuset - nå kan også politiet ryke

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder