VIL BLI GRANSKET: Politimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt har bedt statsadvokaten vurdere å gjenoppta undersøkelsessaken mot Trude Drevland.

VIL BLI GRANSKET: Politimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt har bedt statsadvokaten vurdere å gjenoppta undersøkelsessaken mot Trude Drevland. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Politimester bekrefter: Drevland-saken gjenopptas

Politimester John Reidar Nilsen sier til VG at statsadvokaten har besluttet å gjenoppta undersøkelsessaken mot bergensordfører Trude Drevland.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mandag sendte Nilsen brev til statsadvokaten, der han ba om ny vurdering av saken mot Drevland. Mandag ettermiddag kan Hordaland-politimesteren fortelle at svaret fra statsadvokaten allerede er klart – saken skal gjenopptas.

Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen ønsker ikke å gi noen kommentar, og sier at han overlater til politiet å opplyse om informasjon i saken.

VG har vært i kontakt med Trude Drevland, som ikke ønsker å kommentere saken.

Politimester Nilsen forteller at bakgrunnen for hans brev til statsadvokaten er opplysninger som er fremkommet i avisomtaler av saken, og da spesielt spørsmålene som ble reist i lørdagens utgave av BT.

– Det er generelt mye info som er kommet frem i ettertid av henleggelsen, og avisoppslag som har fremmet påstander i ettertid. Dette har jeg bedt statsadvokaten vurdere, sier Nilsen.

– Hvorfor har ikke denne informasjonen blitt undersøkt tidligere?

BA OM NY VURDERING: Politimester John Reidar Nilsen har bedt statsadvokaten vurdere å gjenoppta undersøkelsessaken mot Trude Drevland. Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

– Man må fortløpende vurdere om nye opplysninger er av en slik karakter at det er grunnlag for å gjenoppta saken. Jeg vet ikke hva som konkret har blitt gjort, og vet ikke alle vurderingene som er tatt.

Privatjet og luksushotell

Tidligere i sommer kom det frem at Høyre-ordføreren hadde lobbet for skipsreder Torstein Hagen etter at hun ble påspandert privatjet-tur og luksushotell i Venezia. En snau måned senere sendte hun en e-post til sin gode venninne, tidligere byrådsleder i Bergen og nåværende næringsminister Monica Mæland hvor hun ba om at reglene skulle endres slik at Nilsens skip kunne få hjemmehavn i Bergen og gå mellom norske havner. 30. mars i år var den nye forskriften på plass.

Les mer: Ekspertene splittet om Drevlands luksusreiser

Politiets gransking av Drevland ble avsluttet etter få dager, noe som har fått flere jusseksperter til å reagere.

Arnt Angell, tidligere førstestatsadvokat i Økokrim sier til BT at politiet «bør være veldig sikre på avgjørelsen når de ikke iverksetter videre undersøkelser og konkluderer med at det ikke har skjedd noe straffbart.»

Det er av hensyn til alle involverte i saken, ikke minst Drevland selv, sier Angell.

Les mer: – Jeg beklager på det sterkeste

TÅREVÅT: Ordfører Trude Drevland på vei ut av et pressemøte i Bergen 15. juni, der hun snakket ut om cruise-saken. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Ektemannen dømt for underslag

På en pressekonferanse 15. juni fortalte Drevland at press både privat og på jobb hadde ført til at hun rotet med faktaopplysninger om oppdraget. Drevland forklarte at noe av årsaken var at hennes mann er dømt for grovt økonomisk underslag, grovt bedrageri og dokumentforfalskning og skal sone en ubetinget fengselsstraff på to år og ti måneder.

Les mer: Trude Drevland nekter å la skandalene knekke henne

– Kjenner ikke fakta

Da VG snakket med politimester John Reidar Nilsen mandag ettermiddag påpekte han at det ikke er uvanlig at politiet mottar ny informasjon i saker som er henlagt, og at man på det grunnlaget vurderer å gjenoppta saken.

– Mener du selv at saken bør gjenopptas?

– Jeg har ikke kjennskap til saken. Vi har 35.000 saker vi jobber med, sier Nilsen.

– Enkelte jusseksperter reagerer på at politiets gransking av Drevland ble avsluttet etter får dager. Hva tenker du om det?

– Jeg kjenner ikke fakta i saken. På generelt grunnlag kan jeg si at slike avgjørelser beror på informasjonsgrunnlaget man har, og om man har forventninger om ytterligere informasjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder