SKAL VÆRE RASK: Stortingets mål om responstid er at det i 90 prosent av akuttilfellene skal være en ambulanse på plass innen 12 minutter i tettbygde strøk og innen 25 minutter i mer grisgrendte strøk. Helsedirektoratets tall for 2013 viser at ingen av helseregionene klarte denne målsettingen. Foto:Vegard Grøtt,NTB scanpix

Rapport: AMK bruker fortsatt for lang tid

Det er ennå langt igjen før landets AMK-sentraler klarer å oppfylle Stortingets krav til svartid og utrykningstid.

Artikkelen er over seks år gammel

Det viser en rapport fra Helsedirektoratet.

Kravet fra Statens helsetilsyn er at ingen anrop til landets Akuttmedisinske kommunikasjonssentraler (AMK) skal være ubesvart etter 20 sekunder og at 90 prosent av henvendelsene skal besvares innen 10 sekunder. I fjor klarte ingen av landets helseregioner å oppfylle dette kravet.

Totalt sett klarte 72,8 prosent av AMK-sentralene å svare innen 10 sekunder, mens 25,7 prosent svarte innen 20 sekunder. Helse Midt-Norge hadde best responstid, der ble 84,2 prosent av nødanropene besvart i løpet av 10 sekunder, mens Helse Nord bare klarte å besvare 59,4 prosent innen tidsfristen.

BAKGRUNN: AMK i Oslo og Akershus slaktes av Helsetilsynet

Høy utrykningstid

Når det gjelder utrykningstiden for ambulanser, har Stortinget satt som mål at det i 90 prosent av akuttilfellene skal være en ambulanse på plass innen 12 minutter i tettbygde strøk og innen 25 minutter i mer grisgrendte strøk.

Helsedirektoratets tall for 2013 viser at ingen av helseregionene klarte denne målsettingen heller. Faktisk er det svært langt igjen før en slik målsetting er i nærheten av å kunne nås.

Total sett lå responstiden i tettbygde strøk på 18,7 minutter for 90 prosent av ambulansene i fjor, mens tiden i ikke-tettbygde strøk var 31,1 minutter, altså langt unna målene på henholdsvis 12 og 25 minutter.

Verst i nord

Verst er det i Nord-Norge. Der er responstiden i tettbygde strøk dobbelt så lang som den anbefalte maksimumstiden, med 24,3 minutter. I Nord-Norge er man nærmere å oppfylle responskravet for ikke-tettbygde strøk, der det i fjor tok gjennomsnittlig 32,4 minutter for 90 prosent av ambulansene.

Lavest utrykningstid ble oppnådd i helseregion vest, med 18 minutter for tettbygde strøk, mens Helse sør-øst noterte seg for raskest responstid i ikke-tettbygd strøk med sine 30,7 minutter. Men også disse tallene er langt fra Stortingets anbefalte responstider på 12 og 25 minutter.

Tallene fra Helsedirektoratet viser også at det ble registrert nesten 852.000 hendelser hos AMK-sentralene i fjor. Det er en økning på 2 prosent fra 2012. Nesten halvparten av henvendelsene kom gjennom nødnummeret 113.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Stadig færre ambulanser på norske veier: – Setter pasientenes liv i fare

 2. I Vinje bruker ambulansen lengst tid i landet på utrykning

 3. Politiet slår egne krav til responstid

 4. Pluss content

  Politiet knuser sine egne krav til responstid

 5. Norske sykehus klarer ikke holde budsjettene

 6. Arbeiderpartiet om forskjellene i tilgangen på ny medisin: – Dette godtar vi ikke

Fra andre aviser

 1. Langt igjen for å oppfylle Stortingets AMK-krav

  Fædrelandsvennen
 2. Svarer for sent på nødtelefonen - har fått en halv million i bøter

  Aftenposten
 3. Ambulansene kommer ikke raskt nok fram

  Fædrelandsvennen
 4. Her er ambulanse-verstingene på Vestlandet

  Bergens Tidende
 5. Ambulansene når ikke frem innen fristen

  Bergens Tidende
 6. Ambulansene kommer ikke raskt nok fram

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder