Karsten Alnæs: Øl, dram og madeira til frokost!

Eidsvoll, 19. mai 1814. Utsnitt av maleri av Peder Balke 1834. Gjengitt i Karsten Alnæs' bok 1814-Mirakelåret, utgitt på Schibsted Forlag. Brukt med tillatelse fra forlaget. Foto:

Så mye drakk Eidsvollsmennene

Mens nordmenn flest sultet, var det aldri langt mellom drammene da Eidsvollsmennene skrev landets grunnlov.

Artikkelen er over seks år gammel

Faktisk drakk de 112 utsendingene mer på de seks ukene de var samlet på Eidsvoll, enn gjennomsnittsnordmannen i 1814 drakk på et helt år!

Takket være dagbøkene vet vi en del om dagliglivet for Eidsvollsmennene. En typisk frokost var det som ble servert 11. april - i timene før prins Christian Frederik holdt Norges første «trontale».

Det var ikke bare frihetsrus over forsamlingen: Frokosten besto nemlig av kald mat med madeira, øl og dram til!

Slik fortsatte det. Dagbøkene til Eidsvollmennene flommer over av beretninger om punch, madeira og sur rødvin til maten helt til Riksforsamlingen gikk fra hverandre.

BILDESPESIAL: Se Eidsvollsbygningen før og nå

Hver representant fikk en tredjedels liter rødvin til maten hver dag, men spurte han om mer, ble ønsket innvilget. Jacob Aall forteller om den siste middagen: «Vi spiste som sedvanlig, kun i dag hadde vi 4 retter mat og slett madeira.»

Også senere spiller disse drikkevarene en sentral rolle. Den 9. august ga kong Christian ordre om at de norske styrkene skulle trekke seg vekk fra de gunstige stillingene ved Langnes.

Denne ordren berøvet ham den siste rest av respekt blant offiserene, og medlemmene av generalstaben greide ikke lenger å skjule sin indignasjon selv om de bodde i samme hus. Om kvelden drakk de seg fulle på «punch», og hele natten støyet de og holdt fornærmende taler om kongen på et rom, som lå så nær hans værelse at han umulig kunne ha fått sove. Det er den tilstedeværende kapteinen J. G. Meydell som forteller dette året etter.

Også om høsten tydde folkets representanter til alkoholen. De svenske forhandlerne krevde at kongen skulle få absolutt veto i lovsaker, og mange av bonderepresentantene sa at de ville stemme for dette. Men om kvelden før avstemmingen ble fem av dem invitert til den patriotiske presten Abel, som prekte for dem og skjenket dem så dugelig med punch at de omvendte seg alle sammen. Neste dag falt forslaget om kongens veto med 43 mot 34 stemmer!

Les mer: Karsten Alnæs om de dramatiske dagene i 1814

Det hersker ingen tvil om at eidsvollsmennene drakk mer enn dagens stortingsrepresentanter. I 1815 var brennevinsforbruket per nordmann 7,3 liter, hvilket er langt mer enn de 1,3 brennevin som forbrukes i dag. I 1833 var det økt til hele 12 liter, så man de første 20 årene i selvstendighet var svært så fuktige. Vinforbruket var langt mer beskjedent, godt under en halv liter per nordmann i 1836 og det var trolig ikke mer i 1814.

Eidsvollsmennene skilte seg altså ut og drakk mye mer vin på de seks ukene de satt sammen enn en vanlig nordmann gjorde på et år!

Madeira og punch ga imidlertid den gangen et sterkt politisk signal som de mangler i dag. Madeira var kjent som frihetens vin, den var yndlingsdrikken til George Washington og Thomas Jefferson, og amerikanerne fylte den i glassene sine både da de undertegnet uavhengighetserklæringen i 1776, og senere da de valgte Georg Washington til president. Også da de valgte byen med hans navn til hovedstad, skålte de i madeira.

Alexander Hamilton, Benjamin Franklin og John Adams var andre amerikanere som mer enn gjerne nøt den, og Benjamin Franklin nevner den ofte i sin selvbiografi. Videre forteller John Adams sin kone Abigail om de store mengder madeira han daglig nyter når han sitter som utsending for Massachusetts i Kongressen.
Også punch var på moten blant de liberale.

MADEIRA-MANN: John Adams, USAs andre president.

Ifølge Peter Thompsons «Rum, punch and revolution» stimulerte punchen den politiske diskusjon på vertshusene, selv om den også kunne føre til misforståelser og unødig heftighet. Punch ble tidlig yndet av forfattere og journalister, som trengte mot før de skulle skrive sine djerve kommentarer. Drikken var en opprinnelig blanding av fruktsaft, sirup, sukker og vann, og fikk sin alkoholgehalt tilført av vin eller brandy. Den ble skapt i Vestindia, og ført til England av britiske sjøfolk i begynnelsen av 1600-tallet.

Hvordan skal du markere grunnlovsjubileet? Del med VGs lesere!

Midt i århundret tilsatte man rom i stedet for vin eller brandy, og i 1671 hører vi for først gang om en egen skjenkestue, et Rum House, der man nyter en slik blanding. Beundrere av det engelske statsskikk på kontinentet tok over skikken, og vi, som var kjent for å beundre alt britisk, gjorde det samme. Så både madeira og punch spilte en politisk rolle i frihetsåret!

Karsten Alnæs

Les også

 1. 21. mars 1814: - Gi opp, prins Christian!

  I et følelsesladet brev sendt på denne dagen for 200 år siden oppfordres Christian Frederik til å gi opp forsøket…
 2. Karsten Alnæs blogger: Det underlige valget

  Det var stinn fullt i kirkene på Østlandet den 25. februar 1814, for i dag skulle det holdes høymesse og valg.
 3. Karsten Alnæs blogger: Da eneveldet raste sammen

  I dag starter feiringen av Grunnlovens 200-årsdag. Datoen er ikke tilfeldig.
 4. Det «hemmelige» livet i veggene på Eidsvoll

  Gjennom mørke, smale ganger skjult i veggene, balanserte tjenerne i Eidsvollsbygningen med do-bøtter og serveringsfat.
 5. Dette maleriet har 14 feil

  Oscar Wergeland skal ha bommet på en del ting da han 70 år etter Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 forsøkte…
 6. Eidsvollsmennene reiste fra Bergen i «limousin»

  BERGEN (VG) De fem Eidsvollsmennene fra Bergen la ut på ferden mot Riksforsamlingen i et av datidens mest luksuriøse…
 7. Nå kan DU se Grunnloven

  Vanligvis er Grunnloven låst trygt inne i et hvelv i Stortingsarkivet, men nå hentes den fram under skjerpede…

Mer om

 1. Karsten Alnæs
 2. Grunnlovsjubileet

Flere artikler

 1. 9. april 1814: Fremme på Eidsvoll

 2. 1814 - samarbeidets triumf

 3. 11. april 1814: Den første trontalen i norsk historie

 4. Skammens paragraf

 5. Mannen i kottet på Eidsvoll: - En skrøne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder