SNABLA KJEKT: Elefanten Baba - her i aksjon på Cirkus Merano - får støtte av elefantminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Dagfinn Kristiansen

Stanser elefantforbud

(VG) Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overkjører eget byråkrati og tvinger gjennom elefanter i norske sirkus.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Etter kun en liten sirkussesong i statsrådsstolen, gjør Vedum nå slutt på en ti år lang forestilling om hvem som skal få underholde i omreisende manesjer rundt om i Norge.

I et utkast til ny forskrift, foreslo Mattilsynet i 2009 å forby sirkus å bruke elefanter som en del av sirkusprogrammet.

For mens klovner, hester og geiter kunne løpe rundt i kostymer i manesjen, mente tilsynet at det ikke var bra for elefanten å reise rundt i vogn og underholde i telt.

Konklusjonen gitt

Sirkusliv «tilfredsstiller ikke elefantens behov for fri bevegelse og sosial kontakt», skrev tilsynet. Elefantfaglig ekspertise og dyrevernere var enige. Konklusjonen var dermed gitt - Landbruksdepartementet fikk råd om å forby sirkuselefanter fra 2015.

I mellomtiden har den tunge saken ligget i departementet, uten at noen politiker har turt å skjære igjennom.

Inntil Vedum nå griper inn.

- Jeg vil be Mattilsynet sende ut et forslag til ny forskrift på høring, hvor vi foreslår å beholde elefanten i sirkusene, sier Vedum til VG.

SIRKUSMINISTER: Statsråd Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Nils Bjåland

- Jeg tror folk har mer følelser for store dyr som elefanter, enn det er rundt mus. Men det er veldig få dyr dette gjelder.

Vedum sier han samtidig vil be sirkusene gjøre livet på sirkus litt bedre for elefantene.

- Det kan være krav til mosjon, uteareal, en dusj når det er varmt i været - det er mange ting som kan være naturlig, sier Vedum.

Men dette er ikke første gang elefantforbudet er brød og sirkus til folket.

For ved å overprøve Mattilsynets elefantforbud, markerer Vedum også det sirkuspolitiske skillet i norsk politikk.

I 2002 gikk daværende landbruksminister Lars Sponheim (V) ut og truet med å forby sirkuselefanter. Forslaget førte til Cirkus Merano-direktør Knut Dahl i VG kunngjorde at han ville forlate manesjen for godt.

- Dårlige nyheter

Men nå jubler sirkuset.

- Det er gledelig og hyggelig, sier Dahl til VG.

Ekstremt skuffende og dårlige nyheter, sier derimot Dyrevernalliansen.

SVÆRT SKUFFET: Live Kleveland i Dyrevernalliansen. Foto: NTB Scanpix

- Å trosse faglige råd som dette er både uforståelig og etisk uakseptabelt. Det føyer seg inn i rekken av dyremishandling som Sp nå promoterer, sier Live Kleveland, juridisk rådgiver i Dyrevernalliansen, til VG.

Cirkus Merano har de siste årene brukt den 42 år gamle elefanten Baba i sine oppvisninger. Ifølge sirkuset ble hun fanget vill og fraktet til Europa to år gammel.

- Elefanter er intelligente dyr. Opptak av Baba viser at han har atferdsproblemer på grunn av at hun må leve et annet liv enn det han er skapt til, sier Kleveland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder