LETER ETTER HESTEKJØTT: I en rekke land i Europa er det oppdaget hestekjøtt i ferdigprodukter. Det blir nå gjort omfattende tester for å finne ut hvilke produkter som inneholder hestekjøtt. Her fra et laboratorium i den tyske byen Krefeld som undersøker innholdet i produkter som selges i Tyskland. Foto: Reuters

Mattilsynet: Hestekjøtt-produkter er sendt til Norge

Norgesgruppen: Sannsynligheten øker stadig for at det er hestekjøtt i lasagnen vår.

(VG Nett) Frosne ferdigprodukter som kan inneholde hestekjøtt er blitt sendt til Norge. Produktene skal ikke lenger være i salg.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

De aktuelle produktene ble trukket fra butikkene i forrige uke og i begynnelsen av denne uken, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

- Alle de store dagligvarekjedene og Findus bekrefter overfor Mattilsynet at de har trukket varene og at de ikke lenger er i norske butikkhyller, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet.

Mattilsynet opplyser at forbrukere ikke trenger å få noen av disse produktene. Og siden varene ikke lenger er i salg, er det ikke aktuelt for Mattilsynet å kreve DNA-testing av produktene.

Findus trakk sine aktuelle produkter fra butikkene i begynnelsen av denne uken.

- Utvikler ny oppskrift

Flere butikkjeder har fjernet ulike typer frossenlasagne fra forskjellige merker fra hyllene.

Deriblant Norgesgruppen, som eier butikkjedene Kiwi og Meny, trakk lasagnen under varemerket First Price fra markedet.

TREKKER PRODUKT: Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen. Foto: Norgesgruppen

Ifølge kommunikasjonssjef Kine Søyland dreier det seg om «noen tusen» forbrukerpakninger.

- Det er ikke et veldig stort produkt hos oss. Produktene er trukket fra hyllene og ikke lenger tilgjengelig for forbrukerne. Uansett hva disse prøvene vil vise, vil det ikke komme tilbake før vi er helt sikre på hvor råstoffet kommer fra og inneholder. Vi vil utvikle en ny oppskrift på produktet, sier Søyland til VG Nett.

Sender kjøtt til analyse

Hun forteller at de nå har sendt kjøttet til analyse.

- Sannsynligheten øker stadig for at det er hestekjøtt i lasagnen vår. Vi har sendt den inn til analyse og avventer svar på dette. I løpet av en uke eller to vil vi få svar.

Søyland understreker at lasagnen er et av de ytterst få produktene de har med animalsk råstoff fra utlandet. De andre inneholder norsk kjøtt, sier Søyland.

Norgesgruppen ser svært alvorlig på det at det kan være hestekjøtt i produktene de selger, uten at kundene blir opplyst om det.

- Det viktigste for oss er at produktene er ute av hyllene. Dette er en alvorlig feilmerking. I første omgang er vi opptatt at vi skal ha trygge produkter og at de inneholder det vi sier de inneholder. Denne saken gjør at vi må tenke oss om en gang til. Vi er i gang med en full gjennomgang av våre egne merkevarer, sier Søyland.

Også ICA (med Rimi-butikkene), Coop, Bunnpris og Rema har tatt sine forhåndsregler og trukket lasagne som det kan være usikkert hestekjøtt i.

UNDERSØKER LASAGNE: First Price-lasagnen er en av lasagnene som kan inneholde hestekjøtt. Norgesgruppen vil nå analysere innholdet i produktet. Foto: Robert Eik

På EUs bord

EU kalte sammen til krisemøte i Brussel onsdag etter at det er funnet hestekjøtt i frossenmat. En rekke land fjerner nå lasagne fra frysedisken.

- Forbrukere har rett til å vite hva de spiser. Dersom det er hestekjøtt i hamburgere eller lasagne, må det merkes med det, sa helsekommissær Tonio Borg før møtet.

I laboratorier over hele Europa jaktes det på hestekjøtt i ferdigprodukter.

I Sverige har matvarekjeden Coop funnet hestekjøtt i sin egen lasagne, som leveres av samme produsent som den som står i sentrum for skandalen i Storbritannia - Comigel.

Også i Danmark ble det onsdag opplyst at lasagne med hestekjøtt fra den samme franske produsenten er blitt solgt i matvarekjedene Superbest, Spar og Kiwi Minipris, opplyser næringsorganisasjonen De Samvirkende Købmænd.

I enkelte områder av Tyskland er det også meldt om mistanke om feilmerking av lasagne i butikkene.

Sverige rammet

Tidligere er det kommet frem at det er funnet hestekjøtt i Findus-lasagnen som selges i Sverige. Det er også blitt solgt hestekjøtt-lasagne fra andre produsenter.

Både Coop og ICA i Sverige bekrefter at de har solgt lasagne som inneholder hestekjøtt.

Dagligvarekjedene sier de har fått bekreftet av leverandøren Comigel at deres lasagne Ica Basic og Coop Lasagne 400 gram inneholder hestekjøtt.

- Vi har enkelte spor på at det var 100 prosent hestekjøtt, sier Christine Kullegren, presseansvarlig til Coop til Tidningarnas Telegrambyrå.

Coop i Sverige bekrefter at det dreier seg om 6000 tonn, rundt 15.000 pakker, med lasagne som de har fjernet fra deres butikker.

- I utgangspunktet er dette lurendreieri. Det er det vi har blitt utsatt for. Vi gjør stikkontroller og DNA-prøver, men det er veldig vanskelig å beskytte seg mot bedrageri, sier Christine Kullgren, presseansvarlig i Coop Sverige, til VG Nett.

Hun opplyser nå at de vil gå igjennom alle produkter under kjedens egne merkevarer Coop og X-tra.

- Bransjen har et system for å kontrollere mot sikkerhet og vi tar det alvorlig. Vi jobber nå med å få kunnskap om produktene og går igjennom alle leverandører, sier Kullgren.

I tillegg til Ica og Coop har også en tredje produsent, Axfood, fått beskjed at deres lasagne inneholder hestkjøtt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder