NY START I NORGE: Matar Abdulrahim (32), med datteren Limar (1), kona Rasha Qatib (31) og sønnen Hussein (8) ankom Oslo natt til onsdag for å søke asyl, etter å ha flyktet fra Damaskus i Syria. Foto: Trond Solberg , VG

UDI: Ikke bemannet til å håndtere alle flyktningene

Anstrengt forhold mellom politi og frivillige ved PU på Tøyen

UDI oppretter nytt ankomstsenter for tusen asylsøkere på Råde

Opp mot 300 nye asylsøkere strømmer til ved Politiets utlendingsenhet i Oslo hvert døgn. Utlendingsdirektoratet har ikke bemanning til å behandle alle søknadene.

VG tilbrakte natt til onsdag ved Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen i Oslo. Der har det vært kaotisk med lange køer de siste dagene, og mandag rapporterte VG og andre medier at noen av asylsøkerne sov på gaten utenfor PU sine lokaler.

Les også: Slik er Syria-flyktningenes første natt i Norge

Da VG var til stede var det smekkfullt på venterommet, etter at over 300 hadde ankommet det døgnet.

– I travle perioder tidligere har det kommet rundt 300 personer på en uke, nå er vi nesten oppe i det antallet på et døgn, sier kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i PU til VG.

Lyst til å hjelpe? Her kan du se hvor

Lokalene til PU er ikke tilrettelagt for at folk skal oppholde seg der over lang tid, forklarer hun.

– Man skal ikke måtte vente lengre enn en time utenfor i kø på kveld og natt, og kun unntaksvis har det vært lengre. Ingen overnatter utenfor PU sine lokaler, men om noen benytter seg av ventetiden til å legge seg nedpå, så står de jo fritt til å gjøre det, sier PU-talskvinnen.

Flest fra Syria

Det store flertallet av dem som er registrert av PU de siste ukene oppgir å være fra Syria, fulgt av Eritrea og Afghanistan. Etter hvert skal alle asylsøkerne, anslagsvis blir det 16.000 i løpet av året ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI), inn til asylintervju med bakgrunnssjekk for å fastslå at de oppgir riktig land.

Det store antallet skaper trøbbel for UDI, som nå er i dialog med Justis- og beredskapsdepartementet om budsjettbehovet for neste år som følge av økt antall asylsøkere.

FLYKTNINGNATTEN I OSLO. Foto: Trond Solberg , VG

– Det jobbes blant annet med å beregne behov basert på ulike prognoser fremover. Dette vil pågå de nærmeste ukene. Dialogen handler om hvor stort behovet vil være, sier Therese Bergwitz-Larsen, seniorrådgiver i UDIs kommunikasjonsstaben

– Det som er sikkert, er at UDI ikke er bemannet til å håndtere det antallet asylsøkere vi nå får. Derfor er det utvilsomt et behov for en styrking, fortsetter hun.

Frivillige ble bortvist

Flyktningene som venter i kø utenfor PU, kan nå få litt hvile i et varmetelt satt opp av frivillige. Her fikk de natt til onsdag servert ris og kokte linser, varm te og potetgull. Men det har til tider vært anstrengt mellom PU og noen av de frivillige.

– Det har vært mange tilfeller av at flyktninger, også barnefamilier, måtte vente utenfor i timevis. Men i natt har det kommet veldig mange, og alle får komme inn, og politiet jobber veldig effektiv. Jeg håper det ikke bare er fordi dere fra media er her, sier Mohsan Raja, som er initiativtager til matutleveringen.

– Noen ganger har vi følt at politiet ikke har vært så flinke til å samarbeide. Vi lurer også på hvorfor ikke de store hjelpeorganisasjonene er her med et tilbud om mat, tepper og liggeunderlag, fortsetter Raja.

Han sier han ble bortvist av politiet, etter å ha forsøkt å overtale dem til å slippe inn flyktninger som sto i kø på søndag. Politiet vil ikke kommentere detaljene i saken.

I en pressemelding skriver PU at det er «krevende når privatpersoner engasjerer seg for tett i politiets arbeid og prioriteringer».

– Vi setter stor pris på engasjementet fra de frivillige og har et godt samarbeid med dem, men noen har kommet for tett på politiets arbeid, og det er korrekt at tre personer ble bortvist. Vi henviser til hjelpeorganisasjoner dersom man ønsker å bidra, sier kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i PU.

Nytt ankomstsenter

UDI har onsdag inngått leieavtale med eier av det tidligere Smart Club-bygget i Råde i Østfold, for å etablere et ankomstsenter for inntil ett tusen asylsøkere. Avtalen har forbehold om godkjenning av bruksendring fra kommunen.

– Vi har god dialog med kommunen, som stiller seg positive til en slik bruksendring, sier UDI-direktør Frode Forfang, i en pressemelding sendt til VG.

Dette blir en helt ny løsning som vil overta som første ankomststed for asylsøkere, skriver UDI. Senteret skal tilby overnatting til nyankomne asylsøkere noen få dager, mens Politiets utlendingsenhet, PU , foretar en første registrering av dem. Her vil også den lokale helsetjenesten være til stede med både et akutthelsetilbud og andre helsetjenester som trengs.

– Med denne løsningen får vi en vesentlig bedre organisering av ankomstfasen både for asylsøkerne og for utlendingsforvaltningen, sier Forfang.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, bistår med etablering og drift av stedet i startfasen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder