Mystiske hvite roser var uautorisert PR-stunt

«Unnskyld til alle som har blitt nervøse og redde»

Foss VGS, Oslo #hvitrose
INNENRIKS

Flere skoler over hele landet fant tirsdag morgen en hvit rose festet med en klisterlapp til døren. På lappen sto det «når du minst venter det».

Publisert: Oppdatert: 13.10.15 20:13

Synet som møtte elever og lærere ved flere norske skoler tirsdag morgen, førte til både frykt og forvirring. Også VG mottok tirsdag flere meldinger fra personer som lurte på hva de mystiske rosene betydde.

– Vi har hatt mange redde elever og foreldre som ringer. Noen elever har sagt at de er redde for at det skal skje noe 19. oktober, forteller saksbehandler Trine Gullberg Andreassen ved Kjenn skole i Lørenskog til TV 2.

På lappen som fulgte med rosene sto det også #hvitrose, og under denne emneknaggen på Instagram ligger det flere titalls bilder av hvite roser fra skoler over hele landet. Datoen 19. oktober står på mange av bildene.

Det var Instagramkontoen @hvitroseagenda som viste seg å stå bak det hele. Denne profilen har omslaget til boken «Når du minst venter det» av forfatter Mahmona Khan som profilbilde. I kontobeskrivelsen står det at boken skal lanseres 19. oktober.

Har du sett denne: Sendte ut esel i fallskjerm som reklamestunt

En har meldt seg

Skoler i Lørenskog var blant skolene som fant roser tirsdag morgen. Operasjonsleder i Romerike politidistrikt, Ronny Årstein, bekrefter til VG at dette skapte mye bekymring hos elever og lærere. Han sier at saken er så godt som oppklart, og at en mann i 20-årene har meldt seg for politiet.

– Det skal ha vært en som på eget initiativ hadde gjort et PR-stunt, men dette har vi ikke fått verifisert, opplyser Årstein.

Politiet vil etterforske saken og kalle mannen inn til avhør. Årstein understreker at politiet ikke betegner dette som en trussel, men at det skal etterforskes siden det skapte bekymring.

Personen bak: – Vi er fans

Til TV2 forklarer mannen bak kontoen at han fikk med seg fire andre personer i Sandnes, Bergen, Stavanger, Lørenskog og Oslo for å reklamere for boken med såkalt «geriljamarkedsføring».

– Mahmona visste ingenting om dette. Vi har ingen økonomisk interesse i dette, vi ville bare gjøre noe for henne, i og med at boka hennes er den tredje ungdomsboka og vi er fans. Jeg så ikke for meg hvor stort dette skulle bli, og beklager til alle, sier han til TV 2.

Husker du: Satans dåpsannonse i svenska avis var reklamestunt

Forfatter: – Holdt på å få hjerteinfarkt

Det er forlaget Aschehoug som utgir boken. Kommunikasjonssjef Mona Ek i Aschehoug bekrefter at hverken forlaget eller forfatteren har noe med saken å gjøre.

Forfatter Mahmona Khan forteller til VG at hun først tirsdag fikk vite om rose-aksjonen, da forlaget gjorde henne oppmerksom på det. Da forsøkte hun å finne ut av hvem personen bak kunne være.

– Vi prøvde å finne ut av hva som foregikk, og vedkommende som står bak er en av bokseriens tilhengere som har gjort dette på eget initiativ. Vedkommende har mailet meg en del om bøkene. Dette er en ung person som rett og slett ikke har sett rekkevidden av det vedkommende har gjort. Jeg forstår at folk har blitt redde og håper det ikke bidrar til noen skader, sier forfatteren.

Håper det ikke skader lansering

– Det er bra han meldte seg, og det er bra sannheten komme fram fort. Men det er veldig leit for min og bøkenes del. Jeg vet det er godt ment, og det er smigrende, men jeg holdt på å få hjerteinfarkt da det begynte å ringe fra politiet og media.

– Tror du denne aksjonen skader lanseringen?

– Det håper jeg ikke.

– Har du noen oppfordring til fans som skulle ha lyst til å promotere bøkene i fremtiden?

– Vær så snill, prat med meg eller forlaget først, og ikke gjør noe som kan oppfattes som skremmende, sier Khan.

Beklager på Instagram

På det siste bildet som er lagt ut på Instagram-kontoen, skriver personen bak kontoen at vedkommende beklager overfor skolene, elevene, foreldre og ikke minst forfatter Mahmona Khan for det ubehaget og panikken de har følt i dag.

«Hele opplegget har slått an litt feil, og jeg legger meg paddeflat på grunn av dette. Tanken var å promotere en spenningsbok for ungdommer som snart har lansering.»

Videre skriver vedkommende at han eller hun er stor tilhenger av bokserien, og tanken var å skape engasjement og spenning rundt serien.

«Forfatter Mahmona Khan har hatt INGENTING med dette å gjøre. Dette er blitt gjort uten hennes kjennskap for å skape engasjement rundt en av Norges beste og mest originale ungdomslitteraturforfattere.»