NEDTUR: Siv Jensen og Frp mister mange av sine ordførere. Her er partilederen på valgvake med moren Monica Kjelsberg ved sin side. Foto: Mattis Sandblad , VG

Frp mister nesten alle ordførerne sine

Tapte oppslutning i alle ordfører-kommuner - unntatt Os

Midsund-ordfører: Det er tydelig at det sliter på oss å sitte i regjering

Hadsel-ordfører: – Jeg er ledig på markedet

Fremskrittspartiet raser i oppslutning i nesten alle partiets
ordførerkommuner. Aller verst er det i Austevoll med tilbakegang på 26,4 prosentpoeng.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Før kommunevalget hadde Fremskrittspartiet tolv ordførere. Men i elleve av kommunene taper partiet som kaller seg «for folk flest» oppslutning blant folk flest.

Resultatene fra mandagens valg tyder på at Frp kan ende opp med å beholde ordføreren bare to av «sine» kommuner:

Terje Søviknes sitter trygt på Os-tronen med skyhøye 39,4 prosent av stemmene, en fremgang på 1,7 prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

I natt sa Søviknes at han er klar for fire nye år som ordfører. Det betyr at han når denne valgperioden er over vil Hordaland-kommunen Os populære Frp-topp kunne feire 20 år ved makten.

Hagen om valgkampkritikken: Vi skulle lyttet til Hagen

I Akershus-kommunen Ullensaker er det også sannsynlig at Frp beholder ordføreren, selv om partiet har mistet 6,2 prosentpoeng av stemmene siden forrige valg.

I øykommunen Hvaler sør i Østfold vil forhandlinger de neste dagene avgjøre om Eivind Normann Borge er en av elleve Frp-ordførere som må takke for seg. Både Fremskrittspartiet (-2,9) og Høyre (-2,6) har mistet oppslutning. Men det er fortsatt borgerlig flertall. Det er usikkert om Eivind Norman Borge fra Frp eller Kim Ballovarre (H) blir ordfører.

Må rydde kontoret

I de ti andre Frp-kommunene må ordførerkontorene ryddes:

I Bamble er tilbakegangen på 4,7 prosentpoeng. For å slippe å rydde kontoret må Frp-ordfører Jon Pieter Flølo satse på et fempartisamarbeid med Høyre, KrF, Senterpartiet og Venstre. Frp har gått tilbake 4,7 prosentpoeng og mister et mandat i kommunestyret.

I Ørskog er det over og ut for Thorbjørn Fylling i ordførerstolen etter en tilbakegang på 7,2 prosentpoeng. Ny ordfører kan finnes både i samarbeidet KrF/Venstre (24,4 prosent og størst) og i Arbeiderpartiet (23,7).

TAPTE MEST: I Austevoll blør Frp aller mest med en tilbakegang på 26,4 prosentpoeng. Renate Møgster Kleppsvik må overlate ordførerkjedet til en annen. Foto: Tanja Wibe Lund ,

I millionærkommunen Austevoll er det Frp-katastrofe. Oppslutningen har rast. Partiet mister fem av ti plasser i kommunestyret etter en tilbakegang på 26,4 prosent fra valget i 2011. Ordfører Renate Møgster Kleppsvik ryker rett ut. Ap får 24,0 prosent (+16,6), mens Høyre (37,6 prosent) er største parti og forhandler om samarbeid.

– Det er aldri gøy å gå tilbake, men jeg tar det med fatning. Innbyggerne bestemmer, og nå har de gitt sin dom. Det må vi ha respekt for, sa Møgster Klepsvik til NRK da landets største Frp-tilbakegang var et faktum i natt.

Les også: Siv Jensen skuffet

Fra størst til minst

I Møre og Romsdal-kommunen Midsund er katastrofen nesten like stor. Frp går fra å være største parti i 2011, med 28,1 prosent, til å bli minste parti i år, med 7,1 prosent. Tre av fire velgere har forlatt Midsund Frp, tilbakegangen er på 21 prosentpoeng.

UTE: Midsund-ordfører Einar Øien (Frp) ønsket ikke gjenvalg. Valgresultatet ble elendig med - 21 prosentpoeng. Foto: ,

– Det er tydelig at det sliter på oss å sitte i regjering, det må vi bare innrømme, sier ordfører Øien til VG.

– Hvordan er det å gå fra å være største til minste parti i kommunen?

– Det er ikke noe særlig, men vi har slitt litt med å stille liste her. Jeg stiller ikke til gjenvalg, og noen medlemmer har meldt seg ut og blitt uavhengige i kommunestyret, sier Øien.

Han tror Høyre, som største parti, overtar makten, med mindre Sp, Venstre og Ap finner sammen. Inger Lise Trønningsdal er Høyres ordførerkandidat. Partiet går frem 5,3 prosentpoeng.

I Skodje går Frp tilbake med 3,2 prosentpoeng og Terje Vadset ryker trolig ut som ordfører. Høyre ble største parti i kommunen på Sunnmøre, men det er trolig Senterpartiets Modolf Hareide som tar over som ordfører.

I Fræna feier Senterpartiet Fremskrittspartiets Nils Johan Gjendem ut av ordførerkontoret etter brakvalg. 31 prosent oppslutning, opptil 50 prosent i enkelte valgkretser, gjør det sannsynlig at Tove Henøen blir det nye ordføreren.

I Sveio går Fremskrittspartiet tilbake med fem prosentpoeng. Når Høyre samtidig går tilbake med 7,8 prosentpoeng, tar trolig Jorunn Skåden og Arbeiderpartiet over etter Frps Ruth Eriksen.

Les også: Slik kan landets store byer blir styrt

RETT UT: Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg. Foto: Terje Bringedal , VG

Hadsel har vært den eneste Frp-styrte kommunen i Nordland. Kjell-Børge Freiberg ryker rett ut av ordførerkontoret etter en tilbakegang på 17,8 prosentpoeng. Arbeiderpartiet har gjort et brakvalg med + 27,1 og ny ordfører er trolig Siv Dagny Askvik.

– Jeg skal ut i arbeidsmarkedet for første gang siden 2003. Jeg har vært heltidspolitiker lenge, har en viss arbeidskapasitet og er ledig på markedet, sier Hadsel-ordfører Freiberg.

Han innser at etter åtte år som ordfører, er det oppstått en viss slitasje. Når Høyre, Frps samarbeidspartner i 16 år, gikk ut og gjorde det klart at Frp ikke var ville være den foretrukne samarbeidspartneren, forstod ordføreren at det kunne gå i gal retning for hans parti.

– Vi har også hatt noen rikspolitiske saker, blant dem Syriasaken. Vi har støttet og støtter forstatt partiets linje om å hjelpe i næromårdene. Men i møtet med velgerne har vi fått en del kommentarer. Vi har ikke vært flinke nok til å kommunisere hva vi faktisk gjør og bruker på bistand.

– Så du nedturen komme?

– Vi gjorde det ekstremt bra sist og så bra kunne vi ikke forvente å gjøre det igjen. Men jeg hadde håpet at vi ikke skulle ramle så langt ned.

– Hva skjer nå?

I badestampen: Slik avsluttet Per Sandberg valgkampen

– Alle er litt preget i dag. Men vi må starte en diskusjon om hva som er skjedd og hva vi gjør med det. Den diskusjonen skal vi være med på fra vårt ståsted, sier Kjell-Børge Freiberg som beholder ordførerkjedet til 22.oktober.

I Vardø må Lasse Haughom pakke sammen på ordførerkontoret. Fremskrittspartiet mister 16,6 prosentpoeng av stemmene og tre av fire plasser i kommunestyret. Arbeiderpartiet kan feire 9,9 prosentpoeng fremgang, bare slått av MDG som øker oppslutningen med 12,4 prosentpoeng i fiskeribyen lengst nordøst i Norge.

Kommentar om Frp: Djevelen i desimalene

Lyspunktene

Det er Frp-fremgang i noen kommuner. I Haram er det + 9,2 prosentpoeng og kampen om ordførervervet står mellom Svein Harsjøen (Frp) og Senterpartiets Vebjørn Krogsæter.

I øykommunen Sula på Møre-kysten ender Frp på 26,7 prosent etter en tilbakegang på 3,3 prosentpoeng. Høyres Geir Ove Vegsund har vært ordfører i en periode, med blant flere ordførerkandidater er også Frps Ronny Harald Blomvik som har hatt en pause etter åtte år som ordfører.

I Ulstein på Sunnmøre er det «mot normalt» for Frp med en fremgang på 7 prosentpoeng. Høyre som har vært suverent størst i kommunen går tilbake med 11,1 prosentpoeng. Det kan bety at Frp som er kommunens største parti med 21,3 prosent og kan få Knut Erik Engh som ordfører.

I Alta går Frp frem fra 9,4 til 20,9 prosent. Høyre mister ordføreren etter et dårlig valg, mens både AP og SV går fram. Hvem som blir ordfører er foreløpig ikke klart.

I fylkene er det bare i Finnmark og Akershus Frp har fremgang med henholdsvis 1,2 og 0,8 prosentpoeng. Tilbakegangen er størst i Vest-Agder med 3,2 prosentpoeng.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder