SAMLER UNGE LEDERE: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon fotografert under Noradkonferansen i Oslo i 2013. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Haakon samler nær 200 unge ledere i Bergen: Punger ut til kronprins-konferanse

BERGEN (VG) Private og statlige aktører bidrar med til sammen 1,45 millioner kroner når kronprins Haakon mandag inviterer til konferanse for unge ledere i Bergen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nær 200 unge ledere og talenter i alderen 20–40 år skal delta på SIKT, en konferanse om fremtidens Norge, som i år arrangeres for tredje gang. Denne gangen er tema ledelse, og flere profilerte ledere fra inn- og utland er hentet inn som foredragsholdere.

Blant de utvalgte deltagerne er Caroline Hagen Kjos (31), datter av Rimi-gründer og investor Stein Erik Hagen. Det er også Eva Sannum (40), kreativ leder i Geelmuyden Kiese, og milliardærarving Michael Stang Treschow (28), sønn av Mille Marie Treschow.

Velges ut på flere måter

– Deltagerne på SIKT 2015 velges ut på flere måter. Vi inviterer en rekke selskaper til å nominere unge talent. I tillegg inviterer vi unge som har utmerket seg. 34 prosent av deltakerene var også med i fjor, skriver kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet i en e-post til VG.

Fra kulturlivet stiller Eirik Glambek Bøe (40) og Erlend Øye (39), som sammen utgjør popduoen Kings of Convenience. Vokalisten i bandet Datarock, Fredrik Saroea (39) og daglig leder i Øyafestivalen, Tord Krogtoft (37), står også på deltagerlisten.

Mediene er representert ved blant andre Bergens Tidendes kommentator Mathias Fischer (22), Aftenpostens kulturredaktør Sarah Sørheim (36) og Heidrun Reisæter (39), som i fjor sommer sluttet i VG for å bli utviklingssjef i NRK.

Sparebanken Vest har gitt 600.000 kroner til konferansen, mens Innovasjon Norge har bidratt med 100.000 kroner. Revisjonsselskapet PwC, sjømatprodusenten Lerøy og GC Rieber Fondene har gitt 150.000 kroner hver, mens to andre selskaper til sammen har betalt 300.000 kroner.

LÅNER UT AULAEN: Universitetsrektor Dag Rune Olsen (t.h) fotografert med kronprins Haakon under utdeling av Holbergprisen i Håkonshallen i Bergen i juni i år. Til venstre fylkesmann Lars Sponheim. Foto: Marit Hommedal , NTB scanpix

Ble kritisert etter skattediskusjon

Da kronprinsen arrangerte sin forrige SIKT-konferanse i Tromsø i fjor høst, ble det reist sterk kritikk fra flere hold fordi nærings- og skattepolitikk – som er omstridte politiske spørsmål – var blant temaene som ble diskutert.

– Det er verre at kronprins Haakon snakker om skatt enn at prinsesse Märtha Louise snakker med døde, skrev redaktør Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv.

Blant foredragsholderne på årets konferanse er tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas og Hans Vestberg, toppsjef i telekomkonsernet Ericsson Group.

SE PROGRAMMET HER

I tillegg til Baksaas og Vestberg, skal NHO-sjef Kristin Skogen Lund snakke om å lede i en verden i endring. Bente Mikkelsen, som i november 2012 gikk fra jobben som direktør i Helse Sør-Øst til en toppjobb i WHO i Genève, skal snakke om kompleks ledelse.

Fikk du med deg? Kritisert for kontroversielle reiser

Mette-Marit kommer

Kronprinsesse Mette-Marit deltar på andre dag av konferansen, i en samtale med Bawa Jain, generalsekretær i The World Council of Religious Leaders. Da snakker også Berkeley-professor Morten Hansen om lederutfordringer i en usikker verden.

Kostnadsrammen for arrangementet er på rundt to millioner kroner, og av dette står kronprinsparet selv for en bevilgning på 500.000 kroner, ifølge informasjon Slottet har lagt ut på sin hjemmeside. Resten kommer fra ulike samarbeidspartnere.

Det desidert største bidraget kommer fra Sparebanken Vest, som har gitt 600.000 kroner til konferansen. Det er 200.000 kroner mer enn banken brukte på Norske Mediedager sin ungdomskonferanse tidligere i år, der 670 ungdomsskoleelever deltok.

GA 600.000 KRONER: Lars Ove Breivik er informasjonssjef i Sparebanken Vest. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Fikk det de søkte om

Informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest sier at tildelingsbeløpet er identisk med søknadsbeløpet.

– Hvorfor velger banken å bruke 600.000 kroner på denne konferansen?

– Sparebanken Vest støtter hvert år flere ulike tiltak på Vestlandet knyttet til næringsutvikling, gründervirksomhet og omstilling, hvorav SIKT-konferansen i Bergen er en av mange konferanser på Vestlandet som har fått innvilget sine søknader om midler, skriver han i en e-post til VG.

Breivik peker på at temaet for konferansen er ledelse og at deltagerne i hovedsak er unge ledere, talenter og gründere.

– Vi opplever tema og målgruppen for konferansen som spesielt viktig og relevant i 2015, med det omstillingsbehovet landet og vår region står overfor de neste årene. I tillegg er deltagelse gratis, noe vi betrakter som positivt.

DELTAR: Caroline Hagen Kjos (t.v.) er blant deltagerne på kronprinsens SIKT-konferanse i Bergen. Her med søsteren Camilla Marie Hagen under en motevisning i 2011. Foto: Trond Solberg , VG

Ingen krav til motytelser

Breivik sier at støtten fra bankens side er gitt uten krav til motytelser, men at banken har fått tilbud om og takket ja til tre deltagerplasser. I tillegg er en konserndirektør invitert direkte.

Banken deler i år ut 50 millioner kroner i allmennyttige midler til ulike prosjekter på Vestlandet, i tillegg til rene kommersielle sponsorater.

– SIKT-konferansen legger seg i størrelse midt på treet i forhold til sammenlignbare konferanser når det gjelder tildelt beløp, sier Breivik.

Industri-, shipping- og eiendomskonsernet GC Rieber er en annen lokal bedrift som bidrar, med 150.000 kroner gjennom GC Rieber Fondene.

Styreformann Christian Rieber svarer slik på hvorfor de støtter konferansen.

– GC Rieber Fondene vil gjerne medvirke til at ungdommer fra Bergen kan møtes for å diskutere hvorledes store utfordringer i samfunnet best mulig kan løses i fremtiden, skriver Rieber i en e-post til VG.

Ifølge Rieber har de fått tilbud om to deltagerplasser på konferansen og deltar med sitt yngste styremedlem Cathrine Rieber (24) og en av deltagerne i GC Riebers traineeprogram.

DELTAR: Michael Stang Treschow, sønn til Mille Marie Treschow, har overtatt som konsernsjef i Treschow Fritzøe. Foto: Roger Neumann , VG

Også statlige Innovasjon Norge sin avdeling i Hordaland har bidratt til konferansen, med 100.000 kroner.

– I tråd med det vi skal gjøre

– Dette er et av mange arrangementer Innovasjon Norge støtter. Dette er i tråd med det vi skal gjøre; mobilisere unge gründere, skape interesse for næringsutvikling blant unge, finne løsninger på morgendagens utfordringer, inspirere til å skape noe nytt, sier direktør Nina Broch Mathisen ved Innovasjon Norge Hordaland til VG.

Innovasjon Norge støttet også de foregående konferansene i Tromsø og Trondheim. I likhet med Sparebanken Vest, har Innovasjon Norge fått tilbud om deltagerplasser.

– Ja, det er helt normalt at vi deltar på de konferansene vi er med på å støtte økonomisk. Det er konferanser med tema som vi er opptatt av, har kompetanse på og der vi treffer relevante samarbeidspartnere, kunder/potensielle kunder av Innovasjon Norge.

Ifølge Broch Mathisen skal to seniorrådgivere delta fra Innovasjon Norge, i tillegg til at hun selv skal delta på deler av konferansen.

DELTAR: Eirik Glambek Bøe (t.h.) og Erlend Øye utgjør sammen duoen Kings of Convenience. Bildet er tatt under Roskildefestivalen 2010. Foto: Gøran Bohlin , VG

Andre økonomiske bidragsytere er Sopra Steria, en sentral aktør innen digital transformasjon. 200.000 kroner bidrar selskapet med.

Vil utvikle unge ledere

– Vi er med på SIKT fordi vi er opptatt av lederskap og av å utvikle unge ledere. Temaet for årets konferanse appellerer til vårt arbeide med å bygge opp og støtte unge ledere, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Blix-Elton.

– Hvilke forventninger har dere til en slik konferanse?

– Vi bruker vår deltagelse på SIKT som en arena for profilering, gir tre av våre unge ledere en spennende mulighet til å bygge nettverk og utvikle seg – samt at vi bruker vår deltagelse til å promotere vårt fokus på unge ledere

Hun sier at de ser på konferansen som en god arena for å gjøre seg bedre kjent i markedet som et av Norges ledende forretnings- og IT konsulentselskap, og at bedriften ønsker å profilere seg som en bedrift som tar samfunnsansvar og viser fremsynthet.

Sopra Steria sender tre unge ledertalenter på konferansen, for å gi dem muligheten til å bygge nettverk og utvikle seg. I tillegg deltar tre ledere og en ansatt som har deltatt tidligere og som igjen er invitert av Slottet.

Låner ut aulaen

Universitetet i Bergen stiller universitetsaulaen gratis til disposisjon for konferansen, og universitetsrektor Dag Rune Olsen skal selv hilse deltagerne velkommen. Også ærverdige Håkonshallen skal benyttes til et arrangement under konferansen.

– Vi låner aulaen raust ut gratis, slik vi har gjort til andre tidligere. Det tenker vi er viktig for å synliggjøre aulaen, og vise hva den kan brukes til. I tillegg bidrar vi med litt teknisk support, sier Olsen.

Blant andre bidragsytere er revisjons- og rådgivningsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC), teknologiselskapet Disruptive Technologies og sjømatprodusenten Lerøy. Sammen med Sopra Steria og GC Rieber Fondene har disse bidratt med til sammen 750.000 kroner.

Ifølge Slottet har samarbeidspartnerne til sammen fått 19 deltagerplasser på konferansen til sine unge ledere og talent. I tillegg har samarbeidspartnerne om lag 10 plasser til disposisjon på programmet i plenum og SIKT-middagen i Logen teater tirsdag kveld.

KONGENS FESTSAL: Når kronprinsen ønsker deltagerne velkommen mandag kveld, skjer det i ærverdige Håkonshallen. Håkonshallen er 750 år gammel og ble bygget av Kong Håkon Håkonsson som kongebolig og festsal. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Fikk anledning til å reservere seg

VG ba sist tirsdag om innsyn i deltagerlisten til konferansen i Bergen. Samme dag sendte Slottet ut en e-post til alle deltagerne med beskjed om at listen ville bli lagt ut fredag. Ifølge kommunikasjonssjef Marianne Hagen ble dette gjort for å gi deltagere anledning til å reservere seg.

– Ingen reserverte seg, sier Hagen.

I en e-post til VG skriver Hagen at Slottets prinsipielle utgangspunkt når det gjelder gjestelister er at de ikke offentliggjør hvem som takker ja til en invitasjon fra slottet.

– Dette er av hensyn til dem som blir invitert. Etter vår vurdering må det være opp til gjesten, ikke vertskapet å offentliggjøre dette. SIKT-konferansen 2015 foregår i full åpenhet, presiserer hun.

MÅ VISE ÅPENHET: Per Edgar Kokkvold er tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund. Foto: Knut Erik Knudsen , VG

Per Edgar Kokkvold, tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, synes det er positivt at Slottet offentliggjør deltagerlisten.

– Disse konferansene er en del av kronprinsparets ønske om å modernisere monarkiet naturligvis, og en del av strategien for å være en del av den nye tid. Når man trer ut av den tradisjonelle monarkirollen, krever det at man også tar skritt videre i retning av åpenhet, sier Kokkvold.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder