JAKTVETT: Snart klar for tiurjakt igjen. I år sendes 8 jaktvettregler med informasjonssjef Espen Farstad og de jegerne andre ut i skogen og fjell. Foto:NJFF,

Her er de nye jaktreglene

TRONDHEIM (VG) En topp i vådeskuddsulykker ved jaktstart i fjor har fått Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) til å lage en jaktvettplakat.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Fjellvettregler har lenge vært kjente for folk flest. De skal forebygge ulykker til fjells, mens jaktvettreglene skal forhindre ulykker under jakt og sørge for knirkefritt samkvem mellom jegere og andre friluftsfolk, sier informasjonssjef i NJFF, Espen Farstad.

– De åtte punktene vi har satt opp som jaktvettregler, er nok ikke ukjent for jegerne, men er en kort oppsummering av det som er svært viktig å ha med seg av tankegods på jakt. Jaktvettreglene skal være en etisk standard for oss jegere.

- Vi ønsker å fremstå positivt, ikke fortrenge andre eller gjøre folk engstelige. Reglene bør sitte langt fremme i pannen på alle som skal ut å jakte, sier Farstad.

Vådeskudd

Allerede før jakten er kommet i gang for fullt her hjemme i år, har flere nordmenn vært involvert i vådeskudds ulykker i Sverige. En jeger fra Trondheim døde sist i august etter vådeskudd i Jämtland. En mann i 30-årene fra Tromsø ble truffet av vådeskudd i Abisko.

I Norge skjer det gjennomsnittlig én dødsulykke annethvert år i forbindelse med jakt. I fjor fikk jakthøsten en brutal start med fire vådeskuddulykker på kort tid. Dette etter at det skjedde tre alvorlige ulykker på to dager.

- Heldigvis fikk ingen av dem dødelig utfall. Selv om vi årlig har rundt en million jaktdøgn i Norge, skjer det svært få ulykker. Likevel er ett vådeskudd ett for mye. Derfor er første regel den viktigste, «Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger», sier Farstad.

Nest etter vådeskudd, er skadeskyting av dyr jegernes store skrekk. Derfor lyder andre regel «Skyt kun gode skudd».

– Det gjelder å unngå å skyte på dyr i bevegelse, sier Farstad.

PAUSE: Når man møter folk, og ved pause; brekk hagla! Foto:Mattis Sandblad,VG

Trygt

Han sier at jegerne ikke ønsker ikke å skremme vekk andre brukere av naturen.

- Vi vil signalisere at det ikke er farlig å være ute i naturen under jakten. Reglene oppfordrer jegere til å ta hensyn, være imøtekommende og snakke med folk de møter.

- Som jeger er man en kulturbærer, og det skal man være stolt av. Vi høster av naturens overskudd uten at den forringes. Når man jakter er man en ambassadør for hele jegerstanden og bør oppføre seg deretter, sier Espen Farstad.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder