SKEPTISK: Per Sandberg er nestleder i regjeringspartiet Frp. Foto: Trond Solberg

Per Sandberg om etterlønnsfesten: Systematisk utnyttet svakheter i et system

Frp-nestleder Per Sandberg reagerer på at flere avgåtte statsråder og statssekretærer har fått utbetalt flere hundretusener i ekstra etterlønn.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det virker som om disse politikerne har funnet svakheter i et system og deretter har systematisk utnyttet det, sier Sandberg.

Han viser til at VG i dag avslører hvordan de tidligere regjeringsmedlemmene og Arbeiderparti-politikerne Anne-Grete Strøm-Erichsen, Grete Faremo og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen fikk maksimalt med etterlønn.

Forunderlig

Foto: VG, 28. april 2014.

- Det forundrer meg at disse menneskene, som har sterke personligheter, fremtredende posisjoner og betydelig kompetanse, ikke klarer å skaffe seg nye jobber, sier Per Sandberg.

Høyres medlem i Stortingets kontrollkomité, Michael Tetzschner, sier det er avgjørende at opplysningene de avgåtte politikerne sender inn til Karanteneutvalget er reelle.

- Vi kan sikkert se nærmere på reglene for å se om de er klart nok utformet, men det er ikke sikkert at reglene er problemet. Ofte er det heller et spørsmål om lojalitet til hensynet bak regelen, nemlig at man ikke skal ha økonomisk tap ved å vente til karantenetiden er over før man igjen kan arbeide. Samtidig skulle det være klart for alle at man ikke skal få kompensert for ulemper en ikke har, sier Tetzschner.
Lukter vondt

Sosialistisk Ungdoms leder Andreas Halse er opprørt over hvordan hans tidligere rødgrønne regjeringskamerater nå har opptrådt.

- Dette lukter det vondt av. Det fremstår for meg som om disse politikerne kynisk har spekulert i å utnytte et system slik at de har fått utbetalt så mye penger som mulig. Det er skuffende at de ikke er mer bevisste hvordan de bør forholde seg til reglene, sier Halse.

SKEPTISK: Michael Tetzschner (H). Foto: JAVAD PARSA

Han vil fjerne særreglene for politikere, og i stedet sende dem på Nav som alle andre arbeidstakere.

- Slik utnyttelse av ordninger som VG skriver om i dag gjør at terskelen senkes for folk flest til å utnytte velferdssystemet og Nav. Derfor har politikerne et ekstra ansvar for ikke å utnytte eller misbruke fellesgoder, sier Halse.

Men Halse får bare delvis støtte fra AUF-leder Eskil Pedersen.

- Politikere har også et ansvar for at de bruker ordningene som eksisterer på en ålreit måte. Og jeg skjønner at folk kan reagere på hvordan disse reglene er utformet.

- Det er ikke betenkelig å benytte seg av reglene som finnes, men det er mulig reglene ikke er gode nok, sier Pedersen.

Treffer ikke

Slik svarer en av de tidligere regjeringsmedlemmene på kritikken:

- Jeg føler ikke at denne kritikken treffer meg. Jeg har vært opptatt av saksområdene jeg varslet at jeg skulle drive konsulentvirksomhet innen i mange år, sier Grete Faremo.

- Det er tilfeldig. Jeg har ikke snakket med hverken Schjøtt-Pedersen eller andre tidligere kolleger om dette. Min mann og jeg har lenge planlagt å etablere et konsulentselskap, sier Strøm-Erichsen.

- Jeg regnet det som sannsynlig fordi den typen oppdrag jeg tenkte ta på meg, typisk kunne bli rammet av karantenebestemmelsene, sier Lahnstein om hvorfor han varslet Karanteneutvalget om at han ville drive konsulentselskap, men aldri startet det.

Schjøtt-Pedersen benekter at målet med å opprette selskapet var å motta etterlønn i tre ekstra måneder.

«Selvsagt ikke. Jeg har jo også i hele perioden ønsket å avklare framtidig arbeid. Fra det tidspunkt ville jeg hverken ønsket eller hatt behov for etterlønn. Mye kan likevel tyde på at jeg ville fått karantene uansett hvilken jobb jeg hadde gått til i privat sektor» skriver Schjøtt-Pedersen i en tekstmelding til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder