i SIGET: Venstre-leder Trine Skei Grande kan glede seg over jevn fremgang de siste dagene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Grønn bølge - SV under sperregrensen

Stabilt for Ap og Høyre ** De borgerlige øker forspranget

Mens Venstre og Miljøpartiet De Grønne opplever jevn fremgang, faller SV igjen under sperregrensen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Partibarometeret fra Infact viser nå flere tydelige tendenser:

** Venstre fortsetter den jevne fremgangen partiet har hatt de fire siste dagene. Siden lørdag har partiet steget dag for dag, og får i dag en oppslutning på 7,3 prosent.

** Også oppslutningen til Miljøpartiet De Grønne stiger jevnt. Partiet vipper igjen såvidt over sperregrensen, og sikrer seg dermed syv mandater.

** For SV er trenden motsatt: Etter et kortvarig løft i forrige uke, opplever partiet nedgang for tredje dag på rad. Partiet faller igjen under sperregrensen, med en oppslutning på kun 3,5 prosent.

** Utviklingen til både Arbeiderpartiet og Høyre er oppsiktsvekkende stabil.

Opptatt av styrkeforholdet

Venstre-leder Trine Skei Grande mener målingene viser at velgerne er opptatt av styrkeforholdet innad i den borgerlige blokken.

- Mange ser at det kommer et regjeringsskifte, men ønsker ikke et mørkeblått flertall. Vi tror det kan mobilisere enda flere Venstre-velgere frem mot valget, sier Skei Grande til VG.

DIREKTE: Daglige målinger kl. 12.00 på VG Nett!

Samtidig mener hun De Grønnes vekst også har bidratt til å mobilisere Venstres velgere:

- De Grønne har bidratt til å sette klimaspørsmål på dagsorden i valgkampen. Det har vært bra for oss som mobiliserer en annen type miljøvelgere, sier hun.

Forberedt på Ap-angrep

Til tross for den betydelige fremgangen de siste dagene, viser bakgrunnstallene at Venstre fortsatt har den laveste lojaliteten blant sine tidligere velgere av samtlige partier. I tillegg lekker partiet både til Arbeiderpartiet og Høyre.

- Venstre favner bredt, men velgerne sitter løst, konkluderer fagsjef Knut Weberg i Infact.

Venstre-lederen er forberedt på at angrepene mot partiet nå vil øke i styrke, spesielt fra Arbeiderpartiet.

- Ap-strategene ser vel at deres eneste sjanse for å beholde flertallet er å vippe Venstre under sperregrensen. Vi så den samme taktikken i 2009, men vi er bedre forberedt denne gangen, sier hun.

- Et tøft løp

De rødgrønne får kun 62 mandater på denne målingen. Det skyldes at De Grønne tar hele syv mandater, mens SV faller under sperregrensen og sitter igjen kun med ett mandat.

UNDER SPERREGRENSEN: SV-leder Audun Lysbakken sitter igjen med ett mandat dersom VGs måling gjenspeiler det endelige valgresultatet. Foto: ROGER NEUMANN/VG


- Det er selvfølgelig for dårlig. Det bekrefter at vi sloss mot sperregrensen, noe vi er klar over. Gjennomsnittet av målingene den siste uken tyder på at vi har forbedret posisjonen litt, men VGs måling viser at faren ikke er over sier SV-leder Audun Lysbakken til VG.

Til tross for nedgangen på VGs målinger er partilederen fortsatt optimistisk.

- Vi sloss for våre saker og våre verdier. Det er et tøft løp, men jeg har aldri vært så motivert som nå. Det står mye på spill, men vi har tenkt å klare det.

Gjennomslag

Frp er fortsatt større enn Venstre og KrF til sammen på dagens måling, men avstanden har krympet den siste uken. Skei Grande bekrefter at det øker muligheten for at Venstre kan få tilstrekkelig gjennomslag til å gå inn i en borgerlig regjering.

Den borgerlige blokken styrker seg ytterligere, og får nå til sammen 100 mandater.

Slik er mandatfordelingen ifølge tirsdagens måling:

Arbeiderpartiet: 52
Fremskrittspartiet: 26
Høyre: 52
Kristelig Folkeparti: 9
Venstre: 13
SV: 1
Senterpartiet: 9
Rødt: 0
Miljøpartiet De Grønne: 7

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder