AKTIVT ARBEID: Politispesialist Erik Andersen og kronprins Haakon lytter til styreleder Jehangir Bahadur i moskeen World Islamic Mission under en minnestund for ofrene etter 22.juli. Foto: Erlend Aas/ Scanpix

Politispesialist med skarp kritikk av PST-sjefen

Politispesialist Erik Andersen er sterkt kritisk til PST-sjef Benedicte Bjørnlands uttalelse om at imamer må ta mer avstand fra ekstremisme.

 • Tora Systad Tyssen

Artikkelen er over syv år gammel

Han mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bør rådføre seg bedre med de som jobber på lokalt plan.

- Uttalelsen tolkes som om imamene og Islamsk råd ikke tar avstand fra ekstremisme. Det er feil, sier Erik Andersen, politispesialist på Grønland politistasjon, om PST-sjefs Benedicte Bjørnlands uttalelser fredag.

Da sa Bjørnland i et intervju med NRK at norske imamer må tydeligere ta avstand fra ekstremister i miljøet. Hun sa også med at PST er mer bekymret for et terrorangrep fra ekstreme islamske grupper nå enn før 22. juli.

- Ekstremisme tas på alvor

Andersen, som de seks siste årene har jobbet med dialog med moskeene på Grønland og Islamsk råd, mener at om det er noe de norske imamene er opptatt av så er det å ta avstand fra ekstremisme.

- Vi har et veldig godt samarbeid med de moskeene vi jobber med. Hvis det er tegn på ekstremisme blir det tatt opp alvorlig både internt og eksternt i moskeen og både Islamsk råd og imamene tar sterk avstand fra slike holdninger, sier Andersen.

Han forteller at de jobber tett med moskeene og arrangerer aktiviteter som fotballkamper og aking sammen for å holde en levende dialog. I tillegg gir politiet informasjon i forbindelse med demonstrasjoner og politiet blir hentet inn som konfliktløsere.

Dette arbeidet tror Andersen er veldig viktig for å forhindre ekstremisme og han har en klar oppfordring til PST:

- PST bør rådføre seg mer med oss jobber på lokalt plan, sier han.

Viser mangel på kjennskap

Uttalelsen fra Bjørnland fredag vakte også sterk kritikk fra Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk råd. Til VG Nett sier Afsar at uttalelsene viser en inkompetanse hos PST-sjefen.

GENERALSEKRETÆR I ISLAMSK RÅD: Mehtab Afsar. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN

- Hun viser en mangel på kjennskap til moskeer, imamer og det muslimske miljøet med uttalelsen sin. Den type argumentasjon hun kommer med er ikke bare misvisende, men er og med å spore av det viktige arbeidet som gjøres i samfunnet for å skape tillit og bedre forståelse, sier han.

Afsar legger til at hans erfaring er lik den Andersen har: At det tette samarbeidet mellom politiet og det muslimske miljøet er med på å forhindre utvikling av ekstremisme. Og at norske imamer vil gjøre alt for å hindre enhver slik utvikling.

- Vi har stor åpenhet i moskeene og både imamene og politiet snakker om tema tilknyttet ekstremisme for å forhindre at det utvikler seg.

- Ikke kritikk av moskeene

Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, sier at Bjørnlands uttalelse fredag handler om at islamske ledere bør stå tydeligere frem i offentligheten. Han mener det ikke var en kritikk av arbeidet i moskeene.

KOMMUNIKASJONSDIREKTØR I PST: Trond Hugubakken.

- Det hun etterlyste er at de gjør det i offentligheten. For eksempel da Ubaydullah Hussain, lederen av Profetens Ummah, gikk ut og hyllet Boston-angrepet var det få muslimske ledere som gikk offentlig ut og tok avstand fra dette.

Hugubakken mener PST har god kontakt med politiet om hva som skjer på lokalnivå rundt i landet.

- Vi er lokalisert i alle politidistrikt og får kjempegod hjelp av politiet. Hele politietaten er våre øyne og ører og er helt avhengig av politiet for å vite hva som skjer rundt i landet, sier Hugubakken.

Flere artikler

 1. PST-sjef ber imamer må ta avstand fra ekstremister

 2. Pluss content

  Tydelig budskap

 3. Kronikk: Vi har et ansvar, alle sammen

 4. PST: Samfunnet har gjort for lite for å hindre radikalisering

 5. Kartlegging av moskeer i Norge: – Driver koranskoler uten tilsyn

Fra andre aviser

 1. PST-sjef ber imamer ta avstand fra ekstremister

  Fædrelandsvennen
 2. Imamer og politiet på langtur

  Aftenposten
 3. Leirstein forlanger at imamer snakker norsk

  Fædrelandsvennen
 4. Ber politimesterne om å invitere muslimske ledere til dialogmøte

  Aftenposten
 5. - Haster med å få på plass virkemidler for det vi ser

  Aftenposten
 6. Politiet forlenger ekstra sikkerhetstiltak ved større muslimske arrangementer ut neste uke

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder