Hollyhood: Disse guttene fra Drammen har jobbet siden 1. klasse på videregående for å få råd til å feste med stil i russetiden. Russebussen har en prislapp på 1.3 millioner. Det tilsvarer et budsjett på 50.000 kroner per hode. Men da er ikke konstader som billetter, klær, alkohol og mat tatt med i regnestykket . Foto: Trond Solberg

Betalte kunstner 100.000 for å dekorere russebussen

Drammens-guttene har brukt 1,3 millioner kroner på årets russebuss. De brukte 100.000 kroner på å fly inn en kunstner fra statene til å dekorere hele bussen.

  • Camilla Bergland

Artikkelen er over seks år gammel

Noen velger buss til over millionen, mens noen er russ på sparebluss. Russetiden gjenspeiler det samfunnet vi lever i mener forsker.

Drammensrussen på bussen HollyHood har brukt 1,3 millioner på bussen så langt. Pengene har de tatt fra egen lomme, og jobbet inn på dugnader. Guttene er enige i at det er mye penger å bruke på russetiden.

Del bilder av deres russebuss og russebil her.

- Ja, det er mye penger. Men vi var enige om at vi ville gjøre noe spesielt som ingen andre har gjort før, og da koster det litt ekstra penger. Når du ser på bussene i Oslo kan de ha mye høyere budsjett enn oss, sier buss-sjefen Sindre Brontsa.

HollyHood-gutta sto først frem i Drammens Tidende, hvor de fortalte at de ønsket å skille seg ut . Guttene fikk fløyet inn en kunstner fra statene til å dekorere innsiden av bussen med UV-lys. Kunstneren Niel Jeffrey var stasjonert i en campingvogn utenfor bussen i ti dager. Prislapp: Over 100.000 kroner.

- Hva sier mamma og pappa til dette da?

- De sier lykke til, vi hjelper dere ikke, sier Sindre.

En spøk med fremtiden

Hvert år hører vi om russ som bruker flere hundretusen kroner på russefeiringen. Og hvert år hører vi om at de jobber gjennom hele ungdomstiden for å få råd til å feste med stil de tre ukene i mai russetiden går av stabelen. Men hva er det som får norske ungdommer til å bruke 1.3 millioner kroner på en russefeiring som er over så fort den er begynt.

Russeforsker Allan Sand ved universitet i Nordland, mener russetiden er et livsløpsrituale og kan sammenlignes med formen som utvikler seg i karneval. Det er en tid hvor identiteten brytes ned, og hvor de sosiale normene blir lagt til side, mener han.

- Russetiden viser det samfunnet vi lever i. Og den er en slags spøk med fremtiden. Man ønsker hele tiden å skape noe nytt, og banebrytende som kan bli husket. Derfor legger mange ned mye tid, ressurser og penger i festen, sier han.

Noen hundrelapper: Live Johanna Øverhaug (f.v), Kajsa Lønrusten, Katrine Stai Fougner og Anna Øren går siste året på Elvebakken videregående i Oslo. Jentene har til nå brukt bare noen få hundrelapper på klær til russetiden. De regner med å ta kollektivtransport til og fra russetreffene for å spare penger. Foto: Camilla S. Bergland

Gutter bruker mer enn jente

En undersøkelse bestilt av Fokus Bank, nå Danske Bank, laget av Ipsos i 2012 viste at russ i Oslo og Akershus bruker gjennomsnitt 14.000 kroner på russefeiringen. I de andre fylkene var gjennomsnittet nesten 8000 kroner. Det kom også frem at gutter bruker mer enn jenter.

Jentegjengen på Elvebakken videregående i Oslo har valgt en litt annen vei. De velger å spare pengene de egentlig kunne brukt på russetiden. Jentene har laget et eget konsept som står i kontrast til dagens pengeforbruk. Så langt har jentene brukt noen hundrelapper til rulleklær, stort mer kommer de ikke til å bruke.

- Det er så mye annet å bruke pengene på sier 18-år gamle, Katrine Fougner.

- Det er nesten synd sånn som russetiden har blitt. Det er en konkurranse om å bruke mest penger, og det er ikke noe vi ønsker å være en del av sier jentene.

Et livsprosjekt:
Sande mener at nordmenn aldri blir helt ferdig med russetiden. Den stadige påminnelsen, og trangen etter å leve på kanten av de sosiale normene trekker oss tilbake, mener Sande.

- Jeg var selv på 30. års jubileum i 2010. Voksne mennesker mimrer om tiden som russ. De tar på seg russeklær og fester som om man skulle vært 18 år igjen, sier Sande.

Ikke bruk kredittkort
Monica Haftorn Iversen er privatøkonom i Danske Bank. Hun ser på russetiden som en god læringsperiode for ungdommen. Og mener at det er viktig at russen har lagt en grundig plan for økonomien før russefeiringen starter.

- Det er veldig viktig å ha lagt en økonomisk plan. Få en oversikt over hva alt kommer til å koste. Hvis man vet hva som kommer av utgifter slipper man å låne av foreldre og ta opp dyre kredittkortlån, sier hun.

Kredittkortlån er noe Haftorn sterkt fraråder.

- Å bruke kredittkort til å finansiere russetiden er ikke noe jeg vil anbefale. Selv om man ofte har 40 dager på å betale det tilbake, må man ha pengene på konto den dagen regningen skal betales.

- All honnør til disse guttene som har jobbet i tre år på å nå drømmen sin. Det er en bra læringsperiode. Men hvis man setter det i perspektiv kunne disse pengene vokst seg ganske store i på en BSU konto, sier Monica.

Mer om

  1. Russen

Flere artikler

  1. Russ 2015: Disse guttene dropper russebilen for tråsykkel

  2. Feiringen planlegges i tre år: – Russetiden er blitt en livsstil

  3. Helsedirektoratet: Ikke realistisk med normal russefeiring

  4. Russ 2015: Disse guttene feirer russetiden i en militær beltevogn

  5. «Rulling», «konsept» og «dekknavn»: Slik er russelivet 2016

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder