Varsler lettere skydekke og solgløtt fra torsdag

17 soltimer i Oslo i januar og februar - mot normalt 116

Varmeste vinter i Bergen på minst 197 år

MILDT, GRÅTT OG VÅTT: Det har aldri vært målt mer nedbør i Oslo enn i februar i år. Foto: CHRISTER SØRBØ

Regn-vinteren over på Østlandet

En ekstremvåt, ekstremtørr og ekstremvarm vinter er over denne uken. Langsomt snur været om til godt gammelt vestavær, som gråvær i vest og bedre vær på Østlandet.

  • Harald Vikøyr

Artikkelen er over seks år gammel

Folk på Østlandet har knapt sett solen siden jul, og samtidig blitt hjemsøkt av høyst uvanlig vedvarende regnvær. Ja, Sandefjord har hatt tre ganger mer nedbør enn normalt i vintermånedene desember, januar og februar.

Nedbørsrekord

Oslo har satt nedbørsrekord for februar - med 129,8 milimeter. Og her går målingene tilbake til 1938.

Også Fredrikstad og Trysil har mottatt nedbør to og en halv gang større enn normalen i vinter.

LES OGSÅ: Mindre snø på norske tak

I januar og februar ble samlet antall soltimer i Oslo talt til drøye 17 timer - mot normalt 116 timer!

I Bergen har folk aldri hatt en mildere vinter, i alle fall er det aldri målt: I månedene desember, januar og februar er det ikke registrert mildere vinter siden målingene startet - og da er vi nesten 200 år tilbake i tid - år 1817.

Vinden gir svar

- Vi har sett en vinter med mye sørøstlig vind, som har gitt mildvær i Sør-Norge, men nedbør på Østlandet og Sørlandet. Dette skyldes blant annet lavtrykksbanene. Nå ser vi en endring på dette, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli i StormGeo.

Fra onsdag denne uken legger lavtrykkene om kursen, og trekker nordover i Norskehavet. Det er en velkjent lavtrykksrute - og gir velkjent regnvær på kysten fra Vestlandet og nordover.

- Også Nord-Norge ser ut til å få en del regn, og kysten av Midt-Norge.

LES OGSÅ: Tørrere i Midt-Norge enn på Canaria

Han advarer likevel mot å tro at Østlandet får sol straks:

- Det blir lettere vær, men vi skal fortsatt ha noen nedbør-systemet som skal passere. Vi vil likevel ikke ha mer variabelt vær, med solgløtt innimellom og betydelig mindre nedbør, sier han.

Tror på sol

Statsmeteorolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk Institutt tror likevel på solgløtt:

- Det er rett at de storstilte værsystemene er mer tilbake i velkjente baner. Det gir vind fra sør og sørvest, i stedet for det vi har hatt lenge nå - sør og sørøst. Det åpner for lettere vær på Østlandet. Fra torsdag vil vi ha noe regn som skal passere, men også perioder med lettere skydekke og muligens også solgløtt.

Vestlandet og Nord-Norge vil få mer nedbør:

- Ikke minst vil de tørre og skogbrannfarlige områdene i Midt-Norge ha fått nødvendig nedbør mot slutten av uken, mener Mentzoni.

Lavtrykkene mot nord

Sist fredag ble det lagt ut et nytt månedsvarsel fra Det europeiske værsenteret i England. Det tilsier mildvær og temperaturer inntil 6 grader over normalen i Skandinavia.

- Signalene er nokså klare fram til midten av mars. En av grunnene til at lavtrykkene går tilbake til en mer vanlig bane, er at vi får en høytrykksrygg fra Spania til Russland, som nekter dem å komme lenger sør, sier Fagerli.

Fra midten av mars er prognosene mer usikre:

- Det er typisk for sommerhalvåret, og nokså typisk for vestavær, nemlig en mer kaotisk værsituasjon. Men vi har ikke signaler på at vi få noen kuldeperiode tilbake, mener Stig-Arild Fagerli.

Derfor ble det slik

Nå er den rare vinteren slutt. Og hvordan vet vi det? Jo, fordi det går mot vår, selvsagt. Men den høyst spesielle vinteren har en årsak, og den årsaken har befunnet seg over Grønland:

Høyt oppe i atmosfæren over Nordpolen har vi normalt en lavtrykksvirvel, som blåser konstant fra vest mot øst rundt hele polområdet. Dette skjer oppe der langdistanseflyene går, og forklarer blant annet hvorfor det gjerne tar merkbart lenger tid å fly fra Norge til USA enn hjem igjen.

Denne kraftige vestavinden kalles jetstrømmen - og under denne jetstrømmen følger det lavtrykk - alltid fra vest.
Og som oftest inn mot kysten av Vestlandet.

Styrer været fra Grønland

Men enkelte vintre blir polarvirvelen forstyrret. Det hender at den nærmest forsvinner, og det kjenner vi godt til: En rekke vintre siden 2006 har den vært svekket, noe som har gitt oss tørre, kalde Sibir-vintre på rekke og rad.

Men i vinter har polarvirvelen tatt en ny vri: Den har flyttet seg til Grønland og blitt liggende der siden nyttår!
Dette har gitt en intens og uvanlig strøm av kraftige og våte stormer inn mot Stor-Britannia, med veldige skadeflommer som resultat.

LES OGSÅ: Britisk minister tror flom skyldes klimaendringer

- Det er rimelig trygt å si at det er den litt uvanlige plasseringen med polarvirvelen over Grønland som har gitt det spesielle været på De britiske øyer, og den milde vinteren i Sør-Norge, sier klimaforsker Erik Kolstad ved StormGeo.

Tilbake til normalen

Men ikke bare det: Lavtrykkene har fortsatt mot øst - men nå i en mer sørlig bane, inn mot Sørlandet, Østlandet og Sør-Sverige. Her har de møtt høytrykk som har ligger over Russland. Dette har gitt en sør-østlig vindretning her, med gråvær, mye nedbør og ekstremt lite sol på Østlandet.

Og mens nedbøren har blitt lagt igjen på Østlandet, har den nå tørre og milde og til dels svært kraftige vinden tørket opp Vestlandet og Midt-Norge, med store branner som resultat.

- Nå er polarvirvelen mer tilbake der den skal være, og drar luftmasser inn fra sørvest. Med andre ord har vi større sjanser for lavtrykk inn fra Atlanterhavet mot Vestlandet og kysten nordover, forklarer klimaforsker Kolstad.

Les også

Mer om

  1. Vær

Flere artikler

  1. Nei, dette er ikke våren!

  2. Meteorolog: Kraftige signaler om kald og tørr vinter nå

  3. Sterkere signaler om mer kald vinter: Ny kuldebølge kan vare til påske

  4. Tre sesongvarsler sier vinteren blir mild: Dette avgjør om det blir kald vinter

  5. Påskeværet: Slik blir palmehelgen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder