17 personer deltok i uthentingen

INNGANG: Hullet i isen hvor dykkerne har tatt seg inn til grotten i Pluradalen. Foto: SCANPIX

Omkomne dykkere hentet opp fra Pluragrotta

Et finsk dykkerteam har brutt ferdselsforbudet og hentet opp de to omkomne dykkerne i Pluragrotta utenfor Mo i Rana, opplyser politiet.

 • Monica Bring Estensen
 • Fredrik Svendsen

Artikkelen er over seks år gammel

Det finske dykkerteamet meldte i dag tidlig fra til politiet om at de har hentet opp de omkomne i Pluragrotta.

- Vi har fått opplysninger om at de to i går ble hentet opp til vannspeilet, samme sted som de var tenkt hentet opp i den tidligere planlagte aksjonen, skriver fungerende politimester Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt, i en pressemelding torsdag klokken 12.

De to omkomne har ikke blitt hentet endelig ut av grottesystemet, men skal nå være slik plassert at de kan hentes ut av redningspersonell.

Elnæs opplyser at de nå jobber med å få oversikt over situasjonen.

Dykkerteamet som hentet opp de omkomne, brøt ferdselsforbudet som ble lagt ned etter ulykken for å hente opp sine dykkerkolleger.

- Dykkerteamets brudd på ferdselsforbudet i grotta, blir en separat sak, som ikke prioriteres nå, skriver de videre i pressemeldingen.

VG var torsdag i kontakt med en dem som skal ha deltatt på redningsaksjonen. Han ønsker ikke å kommentere hvorfor de valgte å bryte ferdselsforbudet.

BAKGRUNN: To finske dykkere omkommet i ulykke i Nordland

Ferdselsforbud

Det var den 7. februar i år at det gikk galt da to grupper finske sportsdykkere forsøkte å ta seg fra Plurdalen til sammenrasingen i Steinugleflåget. To av dykkerne mistet livet i forsøket på å svømme gjennom Nord-Europas lengste grottesystem.

Tre uker senere besluttet politimesteren i Helgeland å avslutte forsøket på å hente opp de to omkomne på bakgrunn av råd fra politimesterens stab og dykkerfaglig ekspertise.

Da ble det også kjent lagt ned midlertidig ferdselsforbud i Pluragrotten.

- Ferdselsforbudet gjelder fortsatt i grottene, og politiet vil sperre av et område rundt av hensyn til arbeidet som skal pågå, sier Elnæs.

Avhøres

Et stort følge var denne uken involvert i opphentingen av de forulykkede.

- 17 stykker skal ha vært med på hele operasjonene, men vi har ikke detaljer på hvor mange som var nede i grotten og slikt, sier Elnæs, til VG.

Utfra det politiet vet skal samtlige i følget være fra Finland. Hvor mange av dem som dykket er usikkert. Hvorvidt dykkerne som hentet opp de omkomne var med på dykket i Pluragrotta den 7. februar, er usikkert.

- Foreløpig har jeg ikke informasjon om relasjonen, nå har vi tjenestemenn som har samtale med melder og da vil vi få mer informasjonen om deres relasjon til de omkomne.

Politiet melder videre i pressemeldingen torsdag at dykkerne som hentet opp de omkomne fra grotten, vil bli avhørt.

Forbereder uthenting

Under ukens dykk, har de to omkomne dykkerne blitt fraktet oppover i grottesystemet. Dermed er det større mulighet for å få hentet dem helt ut av grotten.

Politiet planlegger en operasjon for å frakte de to døde opp av grotta og ut ved Steinugleflåget.

Når dette skal skje, er foreløpig uklart.

- De pårørende til de to omkomne grottedykkerne har blitt kjent med opplysningene politiet har fått og hvilke tiltak som nå settes i gang.

- Første prioritet nå er å få de omkomne ut så fort det lar seg gjøre, en del som må på plass først. Det vil nok ikke være noe som skjer før i morgen, sier Elnæs.

De jobber nå med å skaffe personer med relevant kompetanse til uthentingen. Det vil ikke bli hentet inn eksperthjelp fra utlandet slik det ble i februar.

- Politiet og vi vil knytte til oss de som er eksperter på grotteforhold. Det er kompetanse nasjonalt som kan håndtere den delen her, sier Elnæs.

Hun beskriver grottepassasjen de omkomne skal hentes ut fra som krevende med flere trange passasjer og steinrøyser.

- Det er krevende forhold å frakte noen ut i selv om det nå er over på den tørre delen av grotten, sier hun.

- Forståelse for valget

Norsk grottedykkerforbund ble heller ikke informert om at de omkomne skulle hentes ut. Sikkerhetsleder i forbundet, Heidemarie Nordahl, sier hun har forståelse for at de har hentet dem ut, på tross av ferdselsforbudet.

- Det kom litt overraskende på, men vi har for så vidt forståelse for at de blir hentet ut av hensyn til de etterlatte. I tillegg er det bra å få dem opp for å finne ut nærmere hva som har skjedd, og om det er noe å lære av ulykken, sier Nordahl.

I en pressemelding skriver forbundet at dette er en velsignelse for de etterlatte, og håper dette vil dempe noe av sorgen deres.

Satte seg fast

I en rapport fra det finske dykkerforbundet har de overlevende forklart hva som skjedde. I to grupper skulle fem dykkere ta seg fra Pluradalen til sammenrasingen Steinugleflåget. Den ene satte seg fast, og den andre gikk tom for luft.

Også i 2006 omkom en person etter å ha dykket ned til 108 meters dyp 1200 meter inne i en grotte utenfor Mo i Rana.

Dette kartet viser situasjonen før de to omkomne dykkerne ble flyttet lenger mot grotteåpningen denne uken:

GRAFIKK: TOM BYERMOEN/VG

Flere artikler

 1. Henter ut de omkomne dykkerne i Plura nå

 2. Får ikke hentet opp dykkerne fra Pluragrotten

 3. Pluss content

  - Vi gjorde det av respekt for de pårørende

 4. Slik hentet de opp dykkerkameratene fra grottedypet

 5. Komplisert og krevende operasjon i dødsgrotte

Fra andre aviser

 1. Omkomne dykkere hentet opp fra Pluragrotta

  Aftenposten
 2. De døde dykkerne hentes ut av Pluragrotta

  Aftenposten
 3. Omkomne dykkere hentet opp

  Bergens Tidende
 4. Omkomne dykkere hentet opp fra Pluragrotta

  Fædrelandsvennen
 5. Omkomne dykkere hentes ikke ut

  Bergens Tidende
 6. To dykkere omkom i grotte

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder