TAR SLUTT?: Eksportsjefen for en italiensk prosecco-produsent spår dårlige tider for den populære sprudlevinen. Foto:Giuseppe Cacace,Afp

Italiensk vinprodusent frykter prosecco-tørke

Vinmonopolet: – Norske konsumenter kan ta det med ro

Fjorårets avling var så dårlig at eksportsjefen i prosecco-produsenten Bisol mener det er fare for tørketid. Vinmonopolet er likevel ikke bekymret.

Marthe Berg
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Eksportsjef for prosecco-produsenten Bisol, Robert Cremonese, kan ifølge nettstedet The drinking business avsløre at de italienske vinbøndene har slitt med vanskelige kår det siste året.

Etterspørselen etter den italienske sprudlevinen har skutt i været, og siden 2010 har proseccosalget i Norge økt fra 700.000 liter i året til drøye to millioner liter i fjor. Det er mer enn spanske cava og franske champagne til sammen.

– Fjorårets avlinger var svært dårlige, og i noen områder ble de halvert. Det innebærer en reell sjanse for global mangel, sier Cremonese til bransjenettstedet.

Les også:Glem å gå på polet lørdag

Kan bli dyrere

Vinmonopolet er imidlertid ikke bekymret over uttalelsen, selv om de ikke har helt oversikten over hvilket lager produsentene sitter på.

– Vi har sett at det har blitt meldt i utenlandske medier, men det har ikke vært et tema her i Norge enda. Vi har en tett og god dialog med grossistene som vi får produktene våre fra, og det er ikke meldt om noe unormalt når det gjelder prosecco så langt, forsikrer Jens Nordahl, pressesjef i Vinmonopolet til VG.

HAMSTRE?: Prosecco kan bli vanskeligere å få tak i, skal vi tro en italiensk vinprodusent. Foto:Javad M. Parsa,VG

Han forteller at de ikke har fått beskjed om noen endringer i leveransene til det norske markedet i år, og det er ikke varslet om prisendringer.

– Med den informasjonen vi har nå virker det som det blir «business as usual» i år, sier han.

Les også:Vinene med minst sukker

Nordahl forteller at prosecco fremdeles er i sterk vekst i mange land, og når etterspørselen øker markant vil det kunne bety en endret markedssituasjon - med stigende priser på sikt.

– Vi må forutsette at prosecco også i fremtiden vil kapre markedsandeler. Det kan hende italienerne klarer å håndtere den økte etterspørselen, og ut fra den tette dialogen vi har i dag er det ingenting som tyder på at dette vil ha effekt på det norske markedet.

Les også: Fra rødvin til prosecco - få tips til nye og spennende viner

Norsk vin på trappene

I fjor utgjorde prosecco rundt 50 prosent av det norske sprudlevin-markedet, og de lette boblene har for lengst danket ut sine tyngre og mer alkohol- og sukkerholdige konkurrenter som rødvin og brennevin.

Nordahl spår at denne trenden vil fortsette en god stund til, og tror også nye leverandører vil komme til:

– Det kan skyldes endret klima; vinteren blir kortere og sommeren lengre. Været er veldig avgjørende for hva folk velger å legge i pol-posen. I tillegg har folk blitt mer opptatt av kosthold og spiser lettere mat, sier han, og fortsetter:

– Det kan komme nye vinland på markedet, og enkelte norske fruktprodusenter har begynt å prøve seg på små opplag med musserende vin. I solfylte skråninger i Lier er det blant annet noen som eksperimenterer med å lage kortreist vin, sier Nordahl.

Les også: De beste boblene (VG + krever innlogging)

Les også: Slik kan du bruke champagne i maten

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder